Huawei започва да произвежда смартфони със своята система HarmonyOS

Китайската компания се опитва да премахне всичко американско от смартфоните си

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Китайският производител на смартфони Huawei ще представи през следващата година първия си телефон с HarmonyOS - своята собствена операционна система, чиято задача ще бъде да замени напълно досега използваната от фирмата система Android, която е собственост на Google. Новината първо беше съобщена от Ричард Ю, изпълнителен директор на потребителския бизнес на Huawei, а по-късно от фирмата казаха, че операционната система за смартфони ще бъде представена на годишната конференция на разработчици през септември.

Huawei представи HarmonyOS преди малко повече от година, само месеци след като американското правителство забрани на компанията да използва пълната версия на Android. При първоначалното представяне на HarmonyOS беше обяснено, че системата ще се използва в умни телевизори, колони и други, но още тогава стана ясно, че Huawei има амбиции това да бъде софтуерната платформа, която поддържа всички устройва на фирмата. От средата на 2019 г. Huawei използва в смартфоните си свободната версия на Android с отворен код, в която обаче липсват редица приложения на Google.

Сбогом на всичко американско

Новината за първия смартфон на Huawei с HarmonyOS идва и по-малко от месец след като САЩ допълнително затегнаха хватката около използването на чипове, създадени с помощта на американски инструменти, в продукти на компанията. До този момент това е най-тежкият удар във войната между администрацията на Доналд Тръмп и Huawei - такъв, който може потенциално да сложи край на бизнеса на компанията. Преди дни фирмата обяви и най-новия си чип Kirin 9000, със забележката, че това може да е последният чип, произвеждан от звеното за полупроводници HiSilicon.

Единственият изход от ситуацията за Huawei е да изостави всичко американско или направено чрез американски инструменти, което е особено сложна задача. Преминаването на смартфоните на компанията върху нова операционна система е по-лесната част от уравнението, макар да е неясно дали HarmonyOS ще се хареса на потребителите извън китайския пазар. В момента Huawei е най-големият производител на смартфони по обем в света, което прави ситуацията особено куриозна: най-големият играч на пазара може просто да изчезне, ако няма чипове, с които да захранва нито телефоните си, нито телекомуникационното си оборудване. Към момента не е ясно с какъв запас от чипове разполага Huawei.

Друга важна част от признанието за смартфон с HarmonyOS е, че операционната система може да играе ролята на застраховка за други китайски производители на телефони, които за момента не са засегнати от американски санкции, но шансовете това да се случи растат заради все по-широката технологична война между САЩ и Китай. Huawei може да даде на всички китайски производители да използват нейната операционна система, по същия начин, по който в момента Google захранва на практика всички телефони в света с изключение на тези, произведени от Apple.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар