Новите санкции на САЩ може да се окажат краят на Huawei

Китайската компания е на път да остане без чипове и за смартфоните, и за оборудването си

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

САЩ затягат допълнително примката около Huawei, което може да се окаже и край на целия ѝ бизнес. Успешният модел на санкции не срещу продуктите на китайската технологична компания, а срещу инструментите за направа на чиповете, които ги захранват, става още по-твърд. По този начин съвсем скоро Huawei може просто да се окаже без чипове, следователно и без бизнес - и при смартфоните, и в телекомуникационното оборудване.

Според редица анализатори, цитирани от Financial Times, ако не стигне до решение или цялостна промяна на начина, по който прави бизнес, Huawei рискува да остане без продукти в началото на следващата година. Така най-големият производител на телекомуникационно оборудване - а от тази година и най-големият производител на смартфони, може да остане без продукти, които да продава и да изчезне.

Примката се затяга

Администрацията на Доналд Тръмп не крие желанието си да задуши Huawei, като според американското правителство основният проблем е телекомуникационното оборудване на фирмата. Обвинението е, че чрез него Huawei може да шпионира западните страни, а самата компания е крило на Китайската комунистическа партия. Това е един от малкото въпроси, по които има относително съгласие и сред републиканци, и сред демократи - двете големи партии в страната.

Първоначално САЩ се опитаха да санкционират директно американските фирми, които работят с компанията, но тези санкции се оказаха недостатъчни, защото Huawei не е директно зависима от тях. От май тази година тактиката се промени и вместо само да се санкционират фирмите, които работят с Huawei (причината в телефоните вече да ги няма приложенията на американската Google), правителството наложи санкции за фирмите, които използват американски инструменти при направата на чиповете за смартфоните на компанията.

Първи признаци на сериозни проблеми

По този начин не е нужно да се санкционира самата Huawei, а само някой нагоре по звеното на чиповете. Наскоро изпълнителният директор на потребителското звено на Huawei Ричард Ю заяви в интервю, че това по всяка вероятност е краят на HiSilicon - дъщерната компания на Huawei, която произвежда високотехнологични чипове. Въпросът след това беше с кои други чипове ще захранва компанията телефоните си.

Отговорът може да се окаже с никои. Според добавка в правилата американските санкции вече важат за абсолютно всички производители на чипове, които използват американски инструменти за направата им, и те да стигат по какъвто и да е начин до Huawei. Според досегашните правила Huawei все пак можеше да купува чипове, които не са направени конкретно за нея. Сега тази вратичка се затваря и изключва възможността фирмата да купува от компании като Samsung, Intel, Qualcomm и други.

"СHuawei вероятно е свършено"

Тази нова особеност означава и че фирмата ще остане без чипове за телекомуникационното си оборудване. Двете звена - за смартфони и оборудване - са почти целият бизнес на компанията, а всички останали пера като облачните услуги и софтуера просто помагат и не могат да съществуват отделно от тях.

"С Huawei най-вероятно е свършено, поне като производител на 5G оборудване и смартфони, след като запасите приключат в началото на следващата година", казва Дан Уан от Gavekal Research в доклад, озаглавен "Смъртната присъда на Huawei".

Досега планът на Huawei беше да използва чипове от тайванската MediaTek, които не са направени конкретно за нейните смартфони. Тази възможност вече не съществува, което свали цената на акциите на MediaTek с 10% часове след като САЩ обявиха допълнителните санкции.

Макар и без осезаеми спадове на борсата, за намалено търсене на чипове се подготвят още корейските Samsung и SK Hynix, както и японската Sony, защото новите регулации ще се отразят за всички видове чипове, включително такива за памет, а не само процесори, както досега.

Към този момент коментар или позиция от Huawei няма, като дори признанието, че фирмата слага край на звеното си HiSilicon и процесорите Kirin, беше дадено само в кратка реплика пред медиите. Въпросът какво ще се случи с компанията, ако тя не може да си набавя чипове, е повече от сложен: смартфоните са относително лесната за решаване задача, с малката условност, че от пазара в един миг може да изчезне най-големият играч. По-сложната част е телекомуникационното оборудване за 5G мрежи, където Huawei има дългогодишни договори с телекоми от цял свят, а може да се окаже без възможност да ги изпълни.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dagodugat9999 avatar :-|
    bojidar petrov
    • - 10
    • + 2

    ТЪПИ АМЕРИКАНЦИ. НАЧЕЛО С Ш... Президент

    Нередност?
  • 2
    coffee.bean avatar :-|
    coffee.bean
    • - 3
    • + 6

    Ами как да стане работата - трябва да започнат сами да произвеждат чиповете и вече по-малко да се разчита на западните чипове. Това е положението, вместо да извадим очи ще изпишем вежди, както е казал народа.

    Нередност?
  • 4
    aussie avatar :-|
    aussie
    • + 6

    Смотани китайски крадци. Имат достатъчно учени, да си измислят чипове щом могат.

    Нередност?
  • 5
    imgdoc avatar :-|
    imgdoc

    Добре че се появи Тръмп да се изправи срещу китсйдкиръ измамници. То красота, красота технологии, измами с валутата, какво ли не още. Мислеха сезабезнаказани, също като сегашното българско правителство.

    Нередност?
  • 6
    imgdoc avatar :-|
    imgdoc

    Добре че се намери Тръмп да се изправи срещу китсйдкиръ измамници. То крадоха, крадоха технологии, измами с валутата, какво ли не още. Мислеха се за безнаказани, също като сегашното българско правителство.

    Нередност?
Нов коментар