🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Белла България" купи гръцкия производител на месни продукти Creta Farms

Придобиването получи одобрение от съда в Крит, следва изпълнение на оздравителен план

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Impala Invest Group - собственик на "Белла България", купи гръцкия производител на опаковани нарязани месни деликатеси Creta Farms. Придобиването получи одобрение от съда в Ретимно, Крит, където се намира една от местните фабрики. Цената на сделката не се съобщава.

Оздравителен план

"Това е най-голямата инвестиция в хранителния бранш на българска фирма извън България", коментират от Impala Invest Group в официално прессъобщение. От него става ясно, че "Белла България" е придобила Creta Farms в конкуренция с лидери в хранителната индустрия. Гръцкото дружество влязло в спирала на забавени плащания и разногласия на акционерите, в резултат на което съдбата му е оставена в ръцете на петчленен съдебен състав. Той е трябвало да избере нов собственик на предприятието, като критерий за решението са предложени оздравителни планове от потенциални купувачи.

Съдът в Ретимно избира единодушно оздравителния план, предложен от Impala Invest Group, който преди това е одобрен от гръцките банки кредиторки. Този план включва намаляване на дълговете на Creta Farms с 64%. Според гръцки медии "Импала инвест" ще поеме изплащането на 58.5 млн. евро от общия дълг на Creta Farms в размер на 162.9 млн. евро. Оздравителният план предвижда също приходите на Creta Farms да нараснат от 46 млн. евро за първата финансова година до 130 млн. евро през 11-ата финансова година.

"Целта ни е да възродим Creta Farms като пазарен лидер в близко бъдеще", обявиха от "Белла България".

Обектът на сделката

От сайта на Creta Farms става ясно, че дружеството е създадено през 1970 г. в Ретимно от семейство Домазакис, което започва с производство на свинско месо.

В годините компанията се развива и разширява, създава клонове в Хераклион (Крит), Патра (Пелопонес), Атина, Солун, Лариса. Дружеството инвестира в производство на колбаси с ниско съдържание на мазнини, в деликатесни колбаси и меса с екстра върджин зехтин, без животинска мазнина, в продукти без глутен, както и с намалено съдържание на сол.

През 2002 г. с инвестиция от 26 милиона евро Creta Farms купува 14.5 хектара земя в Крионери, северно от Атина, изгражда нови съоръжения, после открива дъщерно дружество в Кипър, разширява складови площи.

Днес компанията е лидер в гръцката хранителна индустрия и посланик на гръцкото предприемачество и средиземноморската диета. На международните пазари продуктите й се продава в Германия, САЩ, Великобритания, Кипър, Австралия. В България месните деликатеси на Creta Farms се предлагат под брандовете Olivin, Tostaki и Creta Farms.

Купувачът

Това не е първата чуждестранна сделка на "Белла България". През пролетта на 2019 г. българското дружество купи унгарския производител и доставчик на храни Marathon Foods - производител и дистрибутор на бързо замразени храни, чиито продукти се продават не само в Унгария, но и в 14 европейски държави, включително Русия. Сделката бе за 12 млн. лв. и с нея "Белла" даде заявка за активно присъствие на пазарите в Западна Европа.

"Белла България" произвежда колбаси, тестени изделия, маргарин, картофено пюре и извършва директна дистрибуция до над 12 000 точки на продажба в страната (вериги, магазини, складове). Групата произвежда над 200 продукта под собствени и частни марки, сред които са: "Леки", "Сачи", "Народен", "Орехите", "Перелик", "Фамилия", "Тракийски кори", "Белла", "Флора", "Томи".

Храните се произвеждат в девет завода с капацитет 350 тона дневно. Холдингът притежава три фабрики за месопреработка ("Идеа" - Пловдив, "Фермата" - с. Костиево, "Орехите" - гр. Добрич), както и мощности за тестени изделия в Ямбол и Свиленград. В Ямбол компанията има и цехове за растителни масла и мазнини.

През пролетта на 2016 групата обяви началото на консолидиране и опростяване на производствената и търговската си структура, в резултат на което намали броя на юридическите лица в холдинга.

През 2014 г. имаше разместване в собствеността - единият съосновател на дружеството - Венцислав Георгиев, напусна компанията, като продаде дела си за 30 млн. лв. и я остави във владение на гръцкия бизнесмен Димитриос Винтзилеос и Жорж Веселинов.

Според данните в "Капитал Топ 100" на най-големите компании в страната "Белла България" отчита лек спад от 2% на приходи от продажби за 2019 г., които надхвърлят 226.2 млн. лв., и 10.277 млн. лв. печалба.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар