🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новото лице на Ямбол

След инвестиции за близо 20 млн. лв. градът се отвори за хората, осигурявайки им повече зеленина, места за отдих и образователна инфраструктура

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако търсите идеалното място за лятна разхода, идете в центъра на Ямбол. Подобно изречение би трябвало да бъде вписано в някой наръчник за туристи в Югоизточна България. Дори гражданите на съседния "конкурент" - Сливен, в голяма степен го признават. Причината е, че от тази година Ямбол е облякъл нови дрехи и цъфти от следобедна енергия, прохладни кътчета и приятна забързаност.

Главната му улица "Г. С. Раковски" е доста широка и сенчеста. Пейки и кафенета има по почти цялата ѝ дължина, но това, което я прави още по-приветлива, са новата настилка и детайлите. В близост до сградата на общината в плочките ѝ са вградени почти незабележими метални форми, които пресъздават минифонтани, а в посока известния Ямболски безистен пък е оформен кръгъл зелен парк, от който лъха миризма на нова дървесина. Пейките са удобни, а децата по площадките - много. Точната формула за оживен град.

20 милиона по-късно

Това е част от новата визия на градския център, който се трансформира след инвестиция от 15 млн. лв. Те са осигурени още през 2016 г. от европейската програма "Региони в растеж", по която общината кандидатства с различни проекти. Първата част от реконструкцията обхваща централните паркови площи, намиращи се до безистена, както и пешеходната зона между улиците "Г. Раковски" , "Преслав" и в частта от пл. "Боровец" до пресечката с ул. "Акация". Ремонтните дейности започват през януари 2017 г. и са приключили в началото на 2020 г., а сумата, получена по програма "Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие", ос "Устойчиво и интегрирано градско развитие", е 6.8 млн. лв. Собственото финансиране от страна на община Ямбол е 58.9 хил. лв.

Следват инвестиции в образователна инфраструктура на стойност 5.5 млн. лв. по същата програма. Така са ремонтирани четири общински детски заведения - яслите "Мечо Пух" "Слънчево детство", детските градини "Свобода" и "Пламъче", както и едно училище - СУ "Свети Климент Охридски". Ремонтът е започнал през януари 2017 г. и е приключил в срок през октомври миналата година. Освен това по проект "Комплексни мерки за обновяване на Професионална гимназия по земеделие "Христо Ботев", град Ямбол" е била обновена и модернизирана сградата на гимназията и общежитието ѝ, както и част от дворното пространство.

"Дългосрочният ефект от реализирането на тези проекти е повишаване качеството на живот, социалното включване и подобряване екологичната среда, създаването предпоставки за ускорено социално-икономическо развитие и по-високо ниво на инвестиции. Чрез обновяване на образователната инфраструктура пък се подобряват условията за предоставяне на модерни образователни услуги", коментира кметът на община Ямбол Валентин Ревански.

Обновените площи всъщност надграждат изпълненото през 2015 г. по програма "Регионално развитие". Тогава общината реализира проекта за осигуряване на устойчиво и интегрирано развитие чрез обновяване и модернизиране на градската среда, за който получава финансиране на стойност близо 5 млн. лв. Те бяха инвестирани в реконструкцията на централния площад и алеята, която го свързва с Ритуалната зала, както и на главната улица "Раковски", източно и западно от площада. Това, което се забелязва сега, е, че пространствата се допълват, като преминават плавно едно в друго. Резултатите след осъществяването на програмата са близо 28 хил. лв. метра обновени настилки, а 5360 кв.м е площта на подобрената паркова среда, озеленените площи и детски площадки. В идейния проект на арх. Любомир Семерджиев пък е записано, че реализацията е изисквала "изключително български материали, а отделните архитектурни елементи са свързани с историята на града".

Резултатите след осъществяването на програмата са близо 28 хил. лв. метра обновени настилки, а 5360 кв.м е площта на подобрената паркова среда, озеленените площи и детски площадки.

Предстоящи: Галерията, Младежкият дом и два музея

И все пак през няколко пролуки в града прозират стари и занемарени централни сгради. Пример за такава е Художествената галерия "Жорж Папазов", намираща се на няколко минути от безистена и зеления парк. Тя се състои от две взаимно контрастиращи сгради, които сякаш олицетворяват новото и старото лице на Ямбол. Едната е съставена от плавни елементи, заоблени прозорци и непретенциозни конструкции, докато другата се извива над нея с ръждясали щампи и типичната празнота на социалистическата архитектура. Експозициите също са разделени на две - постоянни и временни, като временните се излагат в социалистическата постройка, пояснява жена, работеща в галерията. Сградата всъщност попада в списъка за предстоящи ремонти на общината по програмата "Региони в развитие", но предстои на следващ етап. "Казаха, че ще има реконструкция, но още не се знае кога. Чакаме", обяснява жената.

От заседание на общинския съвет в Ямбол от 15 април тази година става ясно, че общината доскоро е имала притеснения дали неизползваните средства по програмата - 9.6 млн. лв. за култура, ще бъдат пренасочени за борба с коронавируса. "От Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) отговориха, че пренасочените досега средства не касаят интегрирания план за развитие на община Ямбол, но звучи обезпокоително констатацията им, че с оглед на динамичните процеси и бързото разпространение на COVID-19 не са изключени и допълнителни изменения на програмата на следващ етап", посочва общинският съветник и председател на групата на БСП Катя Георгиева. В крайна сметка се разбира, че срокът за кандидатстване е последният ден на 2020 г. и общината трябва да побърза с подготовката на общо четирите проекта, включително този за сградата на галерията. С тази цел съветът приема единодушно решението за подаването на готовата кандидатура за финансиране в средата на април.

"Дългосрочният ефект от реализирането на тези проекти е повишаване качеството на живот, социалното включване и подобряване екологичната среда, създаването предпоставки за ускорено социално-икономическо развитие и по-високо ниво на инвестиции", казва кметът на Ямбол Валентин Ревански

Друг кандидат по програмата е Младежкият дом "Георги Братанов", намиращ се на брега на р. Тунджа. Малко над входните му стълби, вероятно като нечий коментар за отношението на общината към сградата, с графити е изписано "ФАРС!". Сега единствено градското изкуство, с което е облечена, подсказва за "младежкото" в нея - това са картини, изобразяващи влюбена двойка или пък извънземно с големи черни очи и зелена коса, насекоми или просто неразбираеми на пръв поглед знаци. Символи на желанието за промяна, която най-вероятно скоро ще се осъществи - предвижда се ремонт на съществуващата инфраструктура, обзавеждане на сградата и осигуряване на достъпна среда.

След като през април са обсъдени детайли по проекта с арх. Камбуров и са направени допълнения, на 20 май общинският съвет взима решение общината да кандидатства по програма "Региони в растеж" с проектното предложение.

По време на същото заседание е прието общината да подаде документи и за реконструкцията на Музея на бойната слава. Той ще се обновява и модернизира, а общината трябва да осигури 15% съфинансиране. Като допълнителен обект по програмата е включен и ремонтът на Регионалния исторически музей. Това е станало след анализ от май 2020 г., който показва, че остатъчният ресурс по програмата е достатъчен за още един проект.

Зелен и пешеходен

Всичко това може да звучи като малка стъпка напред, но всъщност е от ключово значение за бъдещето развитие на града. Пешеходните зони и инвестициите в култура са основен и най-важен признак за градското пространство и качеството на живот.

"Отварянето на града за хората е свързано с възможността за по-добър начин на живот. От особена важност е участието на гражданите при вземането на важни за града ни решения", казва кметът Ревански. Той споделя, че в тази насока общината обмисля да използва "по интересен начин" река Тунджа, която разделя града на две части, но все още не иска да разкрива подробности.

Друг обект, който в момента се почиства и облагородява, е Гребната база на Ямбол, която се намира до река Тунджа.

Градът активно работи и за развитието на зелените пространства - в момента се възстановява местност Ормана, която се намира на няколко километра от Ямбол. "Дълги години тя беше изоставена, но сега благодарение на Държавното горско стопанство "Тунджа" - Ямбол, както и на помощта на фирми и граждани успяхме да му дадем нов живот", споделя още кметът. Там ще бъде изградена барбекю зона и евентуално детска площадка в бъдеще.

Другият обект, който в момента се почиства и облагородява, е Гребната база на Ямбол, която се намира до река Тунджа. "Според нас това място може да се превърне в една отлична зона за отдих на ямболии и на гостите на града. Предстои да изградим неговата визия. Имаме желание във всеки един голям квартал, където има възможност, да изградим паркови пространства, които да се използват от живеещите там. Възможността за оползотворяването на свободното време на хоратане трябва да бъде концентрирана само в централната част на града", смята Ревански.

Бъдещите цели на кметството следват именно зелената и пешеходна концепция - идеята е Ямбол да се превърне в град с много паркови пространства, като някои от тях вече са в процес на възобновяване. Има и идейни проекти за транспортните артерии, които би трябвало да облекчат трафика на града в определени часове. Освен това се работи и по избиране на подходящи маршрути за вело- и пешеходни алеи, като в момента текат и преговори за връщането на бившите военни поделения в парк "Боровец" в ръцете на местната власт, тъй като по думите на кмета "голяма част от това място може да се превърне в зони за отдих и спорт, както и за социални и образователни дейности и жилищни нужди".

С две думи, инвестициите в подобряване на градската инфраструктура на Ямбол могат да се приемат като пряка покана за повече активност в градското пространство. А това е нещо, от което всеки град печели.

Ямбол, моят малък Мелбърн

С известни резерви, можем да сравним сегашен Ямбол с Мелбърн в началото на новия век. Тогава австралийският град извършва обширна реконструкция на централната градска част. "Тротоарите на много от улиците са разширени; асфалтът на други е подменен с издялан от местен камък паваж, проектирана е качествена нова градска мебелировка", пише датския архитект Ян Геел в книгата си "Град за хората", като дава трансформацията на Мелбърн за пример за качествено градско пространство. Заедно с подобряването на централните зони, Мелбърнската община задвижва програма за изкуство в градската среда. Резултатите са увеличаване на броя на пешеходците с 39% спрямо годината преди реконструкциите, както и трикратно нарастване на броя на хората, прекарващи времето си в градска среда. Освен това идва и бум на броя жилищата и живеещите в центъра и нарастване на новопристигащите студенти с 67%.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    silverman avatar :-|
    silverman
    • - 4
    • + 1

    Нали уж живеем в марчните времена на Бойко Борисов? Ккави са тези красоти?

    Нередност?
  • 3
    mju1600909064686171 avatar :-|
    Иван Златев
    • + 1

    Ами за стадиона и новата болница никой нищо не казва...

    Нередност?
  • 4
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Само с добра инфраструктура един град няма да се развие, но е добра стъпка.

    Дано да има някакви инициативи за развиване на кадри в ИТ сферата, защото тя има потенциал за развитие в малки градове. Изобщо - трябва да се намерят работодатели от по-висок клас, иначе всеки град би продължил да намалява.

    Нередност?
  • 5
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    До коментар [#3] от "Иван Златев":

    За болницата писаха миналата година, ако искаш потърси.

    Нередност?
  • 6
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 1

    До коментар [#1] от "silverman":

    Всеки може да ремонтира сгради с европейски пари.

    Освен това, кметът на Ямбол не е от ГЕРБ.

    Освен това, мрачните времена на Борисов включват огромни по стойност и безпардонност подаръци към ДПС.

    Ако Бойко собственоръчно беше поставил всяко камъче и засял всяко дръвче в центъра на Ямбол, не би било достатъчна компенсация дори за престъпната приватизация на Булгартабак. А подобни лоши примери - бол.

    Нередност?
Нов коментар