🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Основателят на Nikola напуска компанията

Тревър Милтън остава най-големият акционер, но вече няма да бъде изпълнителен директор

Тревър Милтън    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Тревър Милтън, основателят на компанията за производство на електрически камиони Nikola, се е оттеглил като изпълнителен директор във фирмата, пише Reuters. Милтън напуска, след като няколко инвеститори на борсата обвиниха компанията, че лъже за технологията си и дава обещания, които не могат да бъдат изпълнени - и понякога надхвърлящи физическите закони.

"Фокусът трябва да остане върху компанията и нейната мисия да промени света, а не върху мен. Направих трудното решение да се обърна към борда на директорите и по свое желание да се оттегля като изпълнителен директор", пише Милтън в изявление.

Негов заместник ще бъде Стивън Гърски, бивш вицепрезидент в General Motors - един от най-големите корпоративни партньори на Nikola, който се надява да използва нейната технология, за да може по-лесно да произвежда електрически автомобили и конкретно пикапи.

По-рано през септември Hindenburg Research, краткосрочен инвеститор на борсата, излезе с доклад, в който твърди, че Nikola лъже за технологията, с която разполага, което доведе до над срив в цената на акциите на фирмата на борсата. След новината за оставката на Милтън книжата се обезцениха с още 30% в понеделник и пазарната капитализация на компанията вече е 9.7 млрд. долара=

Твърдението на Hindenburg е, че Nikola - и Тревър Милтън в частност - фалшифицира информация за технологията си, за да достигне до партньорство с големи автопроизводители като General Motors. Самата GM твърди, че е направила своите проверки за твърденията на Nikola, преди да се стигне до сделка между двете. Споразумението между GM и Nikola е на стойност 2 млрд. долара. Според него традиционният автогигант ще прави пикапите на ток под бранда Nikola.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko
    • - 1
    • + 2

    Баце съсипа цяла една държава и се инати дане си ходи.

    Нередност?
Нов коментар