🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Nikola признаха, че са подвели с рекламата на електрическия си камион

Прототипът на електрокамион, който стартъпът показа през 2018 г., всъщност не се е движил на собствен ход

Nikola Corp    ©  Nikola Corp

Стартъпът за електромобили Nikola Motors на практика признаха, че са изфабрикували рекламно видео отпреди 2 години, в което техният електрически камион всъщност не се е движил чрез собствена мощност. Така компанията отговори на обвиненията, които от Hindeburg Research отправиха към нея неотдавна, съобщи специализираният сайт Electrek.

Какво се случи

В четвъртък, само няколко дни след като Nikola и General Motors обявиха стратегическо партньорство, от Hindenburg Research пуснаха обстоен доклад, в който обвиниха Nikola в множество измами и заблуди. "Вместо да отрекат твърденията, от Nikola просто се заиграват с тях, затвърждавайки всъщност възможността те да са истина", коментира Electrek.

Nikola са показали електрокамион, който реално не е работил

Едно от обвиненията е, че видео от 2018 г., в което от компанията показват движението на прототип на електрокамион, е било изфабрикувано. Според Hindenburg Research камионът е бил издърпан до върха на малък хълм, откъдето е бил спуснат по инерция, за да се заснеме видеото. В обръщението си Nikola първоначално наричат това твърдение лъжа, след което обаче признават, че прототипът действително не е работил в момента на снимките. Компанията се оправдава, че никъде в рекламата на видеото не е споменавала, че камионът се е задвижвал от собствена мощност, а единствено, че се движи. Това, те твърдят, е било ясно на инвеститорите и никой не е бил заблуден. Според тях видеото така или иначе няма значение, тъй като е на няколко години, а те вече все пак имат доказано работещ прототип.

И другите обвинения към Nikola

Друго сериозно обвинение посочва, че Nikola купуват техника, след което я показват като разработена от самите тях. Hindenburg Research дават като пример видео, на което е показан инвертор с марка Cascadia, върху който е залепено тиксо, така че да не се вижда производителят. От Nikola отново се защитават с твърдението, че никога не са твърдели, че всичко, използвано в протитипите им, е тяхна разработка. На въпросното видео обаче в действителност създателят на компанията Тревър Милтън посочва инвертора именно като дело на Nikola.

В своя отговор Nikola се опитват да изложат и други контрааргументи срещу атаките на Hindenburg Research, но те не са достатъчно съществени и не успяват да убедят читателя, завършват анализа си Electrek.

Не е ясно дали новите обвинения ще имат някакво отражение върху обявената преди седмица сделка на Nikola с General Motors. Заедно двете компании ще произвеждат електрически пикапи, с които да се опитат да се конкурират с Tesla. Като част от сделката GM получи 11% от Nikola, оценявани на около 2 млрд. долара, както и правото да номинира един директор в борда на компанията. В замяна производителят на автомобили ще доставя на Nikola батерии, шасита, горивни системи и ще осигури завод, в който да се произвежда пикапът Badger, който все още е само проект на стартъпа.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар