🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Yandex купува най-голямата руска онлайн банка Tinkoff за 5.5 млрд. долара

Технологичната компания навлиза в сектора на бившия си партньор Сбербанк

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Руската технологична компания Yandex е постигнала "принципно съгласие" да купи най-голямата онлайн банка в страната, Tinkoff, срещу 5.5 млрд. долара, пише Financial Times. Сумата ще бъде платена в микс от кеш и акции на цена с 8% по-висока, отколкото текущата пазарна капитализация на Tinkoff. Преди сделката да бъде официализирана обаче, е нужно одобрение от националните регулатори.

Ако се стигне до такава, което е по-вероятният изход от ситуацията, това би било едно от най-големите придобивания за Yandex, която с причина може да твърди, че е единственият руски технологичен гигант. Общата цена на сделката би надвишавала почти два пъти приходите на Yandex за 2019 г. - 3 млрд. долара.

Tinkoff е поделението за онлайн банкиране на групата TCS, основана от Олег Тинков. Първоначалната идея за сливане на Tinkoff и Yandex, чийто основен бизнес е онлайн търсене като регионална алтернатива на Google, дойде именно от Тинков през миналата година. Tinkoff е най-голямата изцяло онлайн банка в света, с 10 млн. активни потребители в Русия.

Заплетен триъгълник

Придобиването на Tinkoff може да доведе до размествания в няколко сектора в Русия. Досега Yandex работеше с държавната Сбербанк, най-голямата банка в Русия, но спря сътрудничеството си с нея преди половин година, като така си отвори пътя към работа с други компании в сектора, които се опитват да завземат пазарен дял от нея.

През 2018 г. Сбербанк се опита да закупи контролиращ дял в Yandex, но предложението беше отклонено. Вместо това банката създаде конкурентни услуги на предлаганите от Yandex, която по това време вече беше започнала инвестиции извън основния си бизнес - в споделен превоз, електронна търговия и мултимедия.

Tinkoff от своя страна се фокусира върху пазара на дребно. През последните години обаче фирмата има проблеми с разширяването си, защото все повече традиционни банки като Сбербанк предлагат онлайн банкови услуги.

"Въпросът пред Yandex e дали е със Сбербанк или с Tinkoff. Ако се слеем напълно с Yandex, капитализацията на общата компания ще бъде над 20 млрд. долара. Сбербанк няма да знае какво я е ударила", коментира през 2019 г. Тинков.

Все още няма коментари
Нов коментар