🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мистериозният мистър Ливайн/Лапин/Галиндо/Лавров/Козлов/Маринов

Хроника на бягствата и самоличностите на един обвинен за измами американец, заловен в Австрия с български паспорт

Снимка след ареста на Ливайн през 2018 г. в Гватемала
Снимка след ареста на Ливайн през 2018 г. в Гватемала
Снимка след ареста на Ливайн през 2018 г. в Гватемала    ©  Телевизия Noti7
Снимка след ареста на Ливайн през 2018 г. в Гватемала    ©  Телевизия Noti7
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • САЩ повдигнаха обвинения за bitcoin измама на американец, задържан в Австрия с български паспорт.
  • Документът вероятно е фалшив, предвид че историята на Ранди Ливайн е изпълнена с поредица смени на самоличността.
  • Той бяга от американското правосъдие от 2005 г. насам, преминавайки през Полша, Русия, Грузия и Гватемала.

Новината, че в САЩ са повдигнати обвинения на 53-годишния Ранди Крейг Ливайн и адвоката с отнети права Филип Райхентал (76 г.) за измама за над 5 млн. долара с bitcoin, не звучи като нещо с потенциал за сензация. Сумата не е грандиозна, а криптовалутните пазари са пълни със съмнителни играчи и подобни случки. А и в описаната схема няма особено оригинален ъгъл - твърденията са, че Ливайн е привлякъл инвеститори да му преведат пари с обещание да им прехвърли bitcoin, което така и не направил.

Зад историята обаче се крие дългото и любопитно минало на главния герой, разиграващо се последователно в САЩ, Полша, Русия, Грузия и Гватемала, като има и макар и периферна българска връзка. В обвинителния акт той е представен освен с името си и с поредица свои самоличности - RANDY CRAIG LEVINE, a/k/a Viktor Lapin, a/k/a Andre Santiago Santos Galindo, a/k/a Alexander Martinez Lavrov, a/k/a Alexander Kozlov, a/k/a Hristo Danielov Marinov. Предпоследното име е от български паспорт (вероятно фалшив), с който той е задържан в Австрия през юни. А последното е представяно пред клиентите като продавача на bitcoin по сделките, които така и не се се случват, а парите политат към сметки на другите му алтер его.

Арест №1, или Преди международната слава

Първите сблъсъци на родения на 14 март 1967 г. Ливайн със закона започват доста преди криптоисторията. Криминалните бази данни показват, че той е бил арестуван за пръв път още през 1991 г. на летището в Тампа, Флорида, за притежание на стероиди. Взети са му отпечатъци и са му повдигнати обвинения, но в съдебните документи и исканията за екстрадиция не се споменава да е бил осъждан или лежал в затвора.

Това обаче не е невъзможно, тъй като следващата му поява е чак около 1999 г. Някъде по това време той регистрира три уебсайта - www.baseballpicks.net, www.nflfootballpicks.tv и www.nbabasketballpicks.net. Те твърдят, че дават безплатен съвет за спортни залози на предоставилия данните си. Логично сред ползвалите услугата има и спечелили и на тях се предлага да се абонират за "съвети", а също така и да им се регистрират сметки за залагане в офшорни дестинации или в казина в Лас Вегас. Впоследствие, когато те искат да изтеглят парите си, Ливайн или спира да вдига телефона си, или измисля различни извинения защо не може да стане. Включително в някои случаи иска допълнително средства за такси за обслужване, такси за затваряне и т.н.

За периода до 2004 г. той успява да присвои над 500 хил. долара от над 100 души. Те му ги изпращат по банков път или през Western Union, където Ливайн или други лица ги събират от различни клонове.

В един момент за името му започват да постъпват оплаквания и служителите в Western Union са инструктирани да не изплащат на негово име суми, като той започва да предоставя на клиентите си сходни имена - Levigne, Lavine, Lavirne По телефона той също се представя с различни имена и с различни акценти. Макар самият Ливайн през цялото време да действа от апартамента си във Флорида, той твърди в телефонните си разговори с клиентите си, че е в Лас Вегас.

През 2004 г. ФБР провеждат разследване, включително като изпращат свои сътрудници под прикритие да го запишат и да станат подставени клиенти. Така на 22 юли 2004 домът му е претърсен, като са конфискувани много вещи, включително и паспортът му. На 27 юли той декларира паспорта за откраднат и подава документи да му се издаде нов.

На 5 януари 2005 г. се провежда среща между Ливайн, адвоката му, прокурори и агенти на ФБР, на които са му представени обвиненията и част от доказателствата, а също и е повдигнат въпросът за новия му паспорт. Той се съгласява да го предаде, но вместо това на следващия ден го използва, за да напусне страната.

Арест №2, или На Изток от съда

Както се разбира, той се озовава в Полша. Още през 2005 г. в САЩ задочно той е обвинен в паспортна измама, а през 2007 г. и по същество във финансови измами, като през февруари 2008 г. е арестуван след пусната червена бюлетина в Interpol. Въпреки това обаче казусът с екстрадицията му се заплита, тъй като дни по-рано, на 21 януари, Ливайн се е оженил за полякиня на име Ева Франкиевич и се е сдобил и с полско гражданство. Това става основание полски съд да отхвърли искането на САЩ, което явно се превръща и в лек дипломатически проблем - изтеклите от Wikileaks грами свидетелстват, че въпросът е бил повдиган през октомври 2008 г. и от полското правителство са обещали да обжалват решението.

Казусът стига до конституционния съд, който през октомври 2011 г. решава, че Ливайн трябва да бъде екстрадиран в САЩ. Той обаче не се появява, а адвокатът му заявява, че предполага, че е напуснал страната.

Следващата му известна дестинация е Русия. Там той се сдобива с изцяло нова самоличност като Виктор Лапин, където, изглежда, успява да изгради високопоставени връзки. Според руския му паспорт той е роден на 12 декември 1966 г. в чеченската столица Грозни. Години по-късно, през 2018 г., гватемалският адвокат Едгар Букаро, представител на местна компания, предлагаща услуги по придобиване на гражданство, разказва за срещата си през 2013 г. в Москва с Лапин и генерал на име Борис. Те искали гватемалски паспорти (по възможност без физически да отидат до страната) и се интересували от опции да изперат 3 млрд. долара през банки в латиноамериканската държава. Месеци по-късно Лапин пристига в Гватемала, а на по-късен етап по свидетелствата на Букаро поема и част от бизнеса с трафик на хора и създаване на фалшиви самоличности в латиноамериканската държава.

Междувременно обаче връзките му с Източна Европа явно не са прекъснати. През 2017 г. американските власти получават анонимен сигнал, че Ливайн е в столицата на Грузия, Тбилиси, където се занимава с нова международна финансова измама. Според сведенията на 23 септември той е планирал пътуване за Гватемала.

Арест №3, или Латиноамериканската сага

"От септември 2017 до ноември 2019 г. американските власти работят през Интерпол с гватемалските за арестуването на Ливайн при пътуванията му там под различни имена. Тези усилия обаче са неуспешни", пише в документите, с които се иска екстрадицията му от Австрия.

Това обаче не е съвсем вярно. След като през август 2018 г. Букаро говори по телевизията, той твърди, че е получил обаждане от Лапин, който иска да разбере каква информация е дал на властите и заплашва да го убие, ако свидетелства срещу него. На 22 септември 2018 г. той опитва да напусне страната с полет за Мексико, но е задържан, тъй като носи голяма сума пари в брой, която не е декларирал.

При ареста му в него освен руския паспорт са открити и гватемалски документи с негова снимка, но под името Андре Сантяго Сантос Галиндо. При разследването става известен любопитен факт, че така той явно е съдружник със себе си, тъй като Лапин и Галиндо са партньори в местна фирма на име Intercap, която притежава по сметки около 2 млн. долара. Пораждат се и известни съмнения за националността му, тъй като отказал руски преводач, а предпочел английски. През това време е посещаван от руския посланик, който изказва загриженост за правата му, което се приема за потвърждение, че руският му паспорт е истински. За това свидетелства Игор Битков - бивш бизнесмен, който твърди, че фирмите му са превзети. Той заедно със семейството си емигрира в Гватемала, ползвайки услугите на една от фирмите за "златни паспорти", но впоследствие е обвинен и осъден за фалшиви документи, в което той вижда отмъщение от Кремъл.

Ливайн остава в ареста около пет месеца. Разглеждането на делото му по същество се отлага няколко пъти, а на 31 януари 2019 г. въпреки протестите на прокуратурата е пуснат под гаранция. Скоро след това той отново изчезва и през март не се явява на съдебно заседание.

Арест №4, или Българската следа

Последната (засега) глава от историята на Ливайн се развива в Австрия. През март човек на име Александър Мартинез Лавров според мексиканския му паспорт с дата на раждане 21 февруари 1967 г. влиза в банка да си открие сметка. Благодарение на софтуер за лицево разпознаване австрийските власти през май сигнализират на ФБР, че имат голяма степен на сигурност, че това е издирваният чрез Interpol Ливайн. Те изискват допълнителни снимки и пръстови отпечатъци.

На 5 юни червената бюлетина е обновена с новата самоличност на Ливайн, а на 9 юни той е задържан в хотелска стая в Грац, която също е наета на името на Лавров. При ареста му у него е открит и един български паспорт с име Александър Козлов (или Кослов, и двете изписвания се срещат в обвинителния акт - бел. ред.). Вероятно става въпрос за фалшив документ, като от българското външно министерство заявиха пред "Капитал", че нямат никаква информация по случая.

Така стигаме до настоящия момент, в който САЩ очакват Ливайн да бъде екстрадиран. Освен двете стари обвинени от 2005 и 2007 г. обаче той се сдобива с още едно ново - за въпросната измама с bitcoin. Тя е направена два пъти с различни неназовани инвеститори - през юни 2018 г. (преди задържането му в Гватемала) и през февруари 2019 г. (след освобождаването му).

Любопитна тук е и втората българска връзка. Пред клиентите Лапин се представя за представител на копачи на криптовалутата, а за собственик на продаваните с дисконт от пазарната цена bitcoin-и е посочен Христо Даниелов Маринов. Според прокурорите това е фалшива самоличност, ползвана от Ливайн, като той води чатове и разговорите с клиентите от негово име. Към документите е било представено и копие на паспорт на Маринов, като снимката не съвпадала с такава на Ливайн, което навява на мисълта, че може да става въпрос и за открадната самоличност на истински български гражданин.

Според проследените от американските власти банкови преводи получените от първата част от измамата през 2018 г. около 3 млн. долара се озовават по сметки на името Галиндо и на съпругата на Ливайн в Гватемала. А 2 млн. долара, получени от продължението през 2019 г., отиват към сметка в мексиканската Banco Mercantil Del Norte на компанията Signature Realty Associates. А скоро след това през април-май 2020 г. се насочват към сметка на Виктор Лапин в руската Алфа банк.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар