Първи месечен ръст на продажбите на автомобили в ЕС за годината

В България през септември сделките са намалели с 27.1%

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Продажбите на нови леки автомобили в ЕС отбелязаха първи ръст след осем поредни месеца на спад в резултат на пандемията от коронавируса. България обаче отчита рекордно за съюза понижение през миналия месец. Това показват данните на Асоциацията на производителите на автомобили в Европа. През септември пласираните коли в страните от съюза са 933 971, което е с 3.1% повече, отколкото през същия месец на 2019 г.

Миналия месец ръст е отчетен в 16 страни от ЕС, като най-голям е скокът в Румъния (почти 80%), Ирландия (69.9%) и Словакия (31%). От големите пазари в Европа нарастване на продажбите има в Италия (9.5%) и Германия (8.4%), докато в Испания и Франция спадат - съответно с 13.5% и 3%. България отчита рекорден за ЕС спад на продажбите от 27.1%, като са купени едва 1823 леки автомобила.

Почти една трета по-малко за 9-те месеца

За деветте месеца обаче продажбите в ЕС са намалели с близо 29% в сравнение със същия период на предходната година. Така за януари - септември са пласирани 7.06 млн. броя. Причината е пандемията от коронавирус, която доведе до най-тежката икономическа криза в ЕС от четвъртък век, драстично намаляване на пътуванията и свиване на разходите както на домакинствата, така и на компаниите.

Очаквано нито една страна не е отчела покачване за деветте месеца, като най-голямо е понижението в Хърватия (45%), Португалия (39.3%), Испания (38.3%) и България (36.7%). В страната са купени 17 029 нови коли при 26 894 година по-рано.

За цялата година браншовата асоциация очаква исторически спад от 25% на продажбите на нови коли. Преди пандемията през януари организацията, която обединява 16 автомобилостроителни компании в Европа, предвиждаше спад само с 2% след шест поредни години на растеж.

Като цяла пазарът на леки автомобили в България е отбелязал спад от 24% за първите девет месеца на 2020 г. Както стана ясно, сривът е още по-голям при новите коли, а при камионите има известно съживяване след удара през март, април и май по време на извънредното положение.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар