🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо китайският Nasdaq е успешен

Шанхайският технологично ориентиран пазар STAR се възползва от напрежението между Вашингтон и Пекин

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За да видите света на технологичните промени пред очите си, погледнете кратката история на Съвета за иновации в науката и технологиите на Шанхайската фондова борса. Китайският президент Си Цзинпин представи плановете за новата борса, създадена по модела на Nasdaq в Ню Йорк и известна като звездния пазар, през ноември 2018 г. Това би трябвало да отвори пътя на инвеститорите към капиталовите пазари за китайските технологични компании. Технологичният индекс беше обявен през юли 2019 г. и в него влязоха 25 компании с огромни пазарни оценки. Година по-късно, на 23 юли, борсата пусна друг индекс с 50-те си най-големи компании.

Бързата писта

Преди няколко месеца повечето инвеститори никога не бяха чували за звездния пазар или неговите фирми. Най-ценната компания е AMEC, неизвестен китайски производител на оборудване за производство на чипове с пазарна капитализация от около 100 млрд. юана (14 млрд. долара). Другите големи компании от индекса, които са производители на полупроводници (Montage Technology), офис софтуер (Kingsoft) или железопътна електроника (China Railway Signal & Communication), също бяха основно непознати за западните инвеститори.

Всичко се промени през юли. Първо Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) пусна акциите си на борсата, като събра 6.5 млрд. долара от публичното предлагане. Седмица по-късно Ant Group, поделението за разплащания на китайския гигант за електронна търговия Alibaba, заяви, че също ще пусне акции там (както и в Хонконг). "Мравката" (The Ant) може да е най-голямата частна компания на света, оценена на 150 млрд. долара. Или повече. Това развитие може да издигне звездния китайски пазар близо до Nasdaq и да се превърне в най-доброто място в света за набиране на технологичен капитал през тази година.

Най-примамливите оценки на звездния пазар са за компании, чиито продукти са в основата на желанието на китайското правителство за независима вътрешна индустрия на полупроводници.

И "Мравката" не е сама. Големият китайски автомобилен производител Geely, финтех поделението на онлайн търговеца на дребно jd.com; Imagination Technologies, британски дизайнер на чипове с китайски инвеститори - всичките компании обмислят да пуснат акциите си на китайската борса, която вече е домакин на над 140 компании. Други 409 са в процес на регистрация.

Къде е насочен най-големият интерес

Най-примамливите оценки на звездния пазар са за компании, чиито продукти са в основата на желанието на китайското правителство за независима вътрешна индустрия на полупроводници. Акциите на SMIC и AMEC например се търгуват при нива 200 и 500 пъти по-високи от печалбата им. Средното съотношение цена - печалба на звездните 50 фирми е сочните 71 в сравнение с 52 за Nasdaq.

По всички технически индикатори компаниите изглеждат надценени. Експертите смятат, че SMIC и AMEC са технологично зад най-модерните си западни съперници. И въпреки това как звездният пазар се появи сякаш от нищото, за да се превърне в най-големия пазар за технологии само за една година?

Краткият отговор е борбата за технологично и икономическо надмощие между САЩ и Китай. SMIC се оттегли от фондовата борса в Ню Йорк миналата година, уж по административни причини - но агресивното американско законодателство, което би могло да забрани достъпа на китайските компании до щатските борси, също може да е повлияло на решението за отдръпване. Инвестицията в SMIC или AMEC е, с други думи, залог, че амбицията на Пекин за независимост при производството на полупроводници е реалистична и че Комунистическата партия няма да позволи на своите любимци да се провалят, дори ако те не могат да изравнят световната конкуренция от висок клас. Ако се съди по индекса STARS 50, досега нагоре с близо 50% през тази година, много инвеститори харесват тези звездни оценки.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар