🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕБВР дава 85 млн. евро заем на концесионера на летище София

Концесионерът "Соф кънект" е започнал и производство за разрешаване на концентрация в КЗК

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейската банка за възстановяване и развитие отпуска 85 млн. евро кредит на бъдещия концесионер на летище София "Соф кънект". Това ще бъде само част от по-голям пакет от заеми, към който ще се включат и други международни финансови институции. Общата стойност на проекта от банката обявяват на 250 млн. евро.

"Заемът на банката ще осигури дългосрочно финансиране на дългосрочен инфраструктурен проект, каквото не е лесно достъпно в България от местни или международни търговски банки в настоящата кризисна пазарна среда. Като се има предвид, че проектът ще бъде първата широкомащабна концесия за инфраструктура в страната, присъствието на ЕБВР в процеса е от ключово значение за осигуряване на успешно изпълнение", пишат още от ЕБВР.

Междувременно концесионерът "Соф кънект" е подал искане за разрешаване на концентрация в Комисията за защита на конкуренцията, като акционерното дружество е учредено, а 1% е за Strabag.

Финансови сметки

Процесът по избор на концесионер за следващите 35 години на столичната аерогара приключи окончателно през юли в разгара на протестите. Общият брой на кандидатите беше пет. Победителят беше избран, въпреки че предложи най-ниската оферта за инвестиции - 608 млн. евро, и третата по тежест оферта за концесионно възнаграждение - 24.5 млн. евро. Към това той ще заплати и задължителната първоначална цена 281.2 млн. евро.

Влизането във владение на концесионера се очаква да стане до лятото на 2021 г., като първоначално трябва да бъде платена първоначалната цена 281.2 млн. евро и да бъдат прехвърлени активите.

Концесионерът вече обяви, че ще използва за цената и за инвестиции 130 млн. собствени средства, 302 млн. евро от търговски банки, 300 млн. евро от международни финансови институции. ЕБВР беше обещало финансиране на всички кандидати за концесията.

И 1% за Strabag

Учредителното събрание на акционерното дружество "Соф кънект" е от началото на юли 2020 г. Дружеството е с капитал от 50 хил. лв. С 49 490 акции е Meridiam Eastern Europe Investments, със седалище в Париж. С 1% от капитала или 500 акции е Strabag, Австрия. А с по 0.01% и 5 акции са Meridiam Investments, Париж, и Meridiam Infrastructure Europe III, и двете регистрирани в Париж.

Както беше вече обявено, летище Мюнхен не е част от дружеството концесионер, като победителят ще ползва опита на германския авиопорт, който ще подпише договор за мениджмънт за 12 години.

Съветът на директорите се състои от Гив Сардари, Франция, Давид Ромеро от Испания и Марко Росо, Италия.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 1
    • + 1

    Най-накрая малко яснота около този съвсем неясен концесионер, на който беше дадено най-важното летище в държавата, без да има никакъв опит или финансов ресурс за това.

    Нередност?
Нов коментар