Amazon продължава да печели от пандемията

Приходите са скочили с почти 40% през третото тримесечие, а тези от облачни услуги – с една трета

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Резултатите на Amazon продължават да надскачат с много очакванията, като тенденцията се затвърди и сега. Създадената от Джеф Безос компания отчете почти три пъти скок на нетната печалба за третото тримесечие - 6.3 млрд. долара, или 12.37 долара на акция при 2.1 млрд. долара и 4.23 долара на акция година по-рано. Приходите са нараснали на годишна база с 37% - до 96.15 млрд. долара, при предвиждания за 92.7 млрд., съобщава CNBC.

Компанията обяви още, че предвижда през последното тримесечие постъпленията да бъдат между 112 млрд. и 121 млрд. долара, което би било повишение от 28% до 38% на годишна база. Прогнозата на ръководството за оперативната печалба е от 1 млрд. до 4,5 млрд. долара, като направените разходи заради пандемията от коронавирус са близо 4 млрд. долара.

Amazon продължава да е една от печелившите компании от пандемията, като очакванията са до края на годината търсенето на стоки от онлайн платформата й да се увеличи още.

"Наблюдаваме повече клиенти отвсякога да пазаруват рано подаръците си за празниците, което е един от признаците, че това ще бъде безпрецедентен празничен сезон", коментира в съобщение главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос.

Той обърна внимание на създадените работни места. Отбеляза също, че минималната работна заплата в компанията е 15 долара, и предизвика останалите големи работодатели да "направят скок до 15 долара".

Сега компанията има над 1.12 млн. служители на пълно работно време в цял свят, което е ръст с 50% на годишна основа.

Облачните услуги отново нагоре

Поделението на компанията за облачни услуги - Amazon Web Services, също продължава с доброто си представяне. Приходите от продажби са достигнали 11.6 млрд. долара за тримесечието, което е ръст с 29% на годишна основа и съвпада с очакванията на анализатори. Оперативната печалба на подразделението е 3.54 млрд. долара при очаквания за 3.45 млрд. долара. Зад добрите резултати стоят милионите хора, които работят от дома заради пандемията и ползват услугите на AWS.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар