Прахосмукачката – незаменимият помощник за чист дом

Ето какво се случва с нея през годините и какви са нововъведенията

Прахосмукачката – незаменимият помощник за чист дом
Прахосмукачката – незаменимият помощник за чист дом
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Прахосмукачката e един от най-важните уреди за поддръжка на чист и уютен дом. Тя е масово популярна в домакинствата вече десетилетия наред и е сред първите неща, които всеки от нас си осигурява, стъпвайки в ново жилище.

История на прахосмукачката

Първите модели - с визия, наистина различна от тази на съвременните уреди, са създадени в Чикаго още през 60-те години на XIX в. Задвижвани ръчно, далечните предшественици на модерната прахосмукачка са притежавали въртяща се четка, перки и съд за събиране на отпадъци и прах.

Електрическата прахосмукачка е патентована през 1901 г. от английския инженер Хюбърт Бут. В онези времена е била по-скоро недостъпен уред, който работи с електричество. В България прахосмукачката се появява след 60-те години на миналия век и днес вече се е превърнала в неизменен спътник във всяко домакинство.

Видове прахосмукачки

През последните десетилетия този уред претърпя сериозни подобрения. От доста обемно и шумно устройство прахосмукачката се превърна в компактен и технологичен начин за поддържане на чистота не само в домовете, но и в офиси и промишлени помещения.

Прахосмукачки с контейнер

При тези модели системата за засмукване завършва с пластмасов или метален контейнер, в който се събират прахът и останалите фини отпадъци. Този тип уреди се почиства лесно. Достатъчно е просто да отделите контейнера, да отстраните събралата се мръсотия, след което да измиете и подсушите. Двигателят на прахосмукачката е защитен с филтри, които спомагат за задържането на фините прахови частици вътре в уреда.

Прахосмукачки с торба

В горната си част имат клапан. Той предоставя достъп до торбичката, в която се събира прахът. В зависимост от модела, торбичката може да бъде за еднократна или многократна употреба. Тя също притежава филтри за пречистване на въздуха, който се връща обратно в помещението.

Вертикални прахосмукачки

На практика те не използват по-различна система от описаните по-горе видове. Като предимство може да се посочи компактният размер - за тях е нужно наистина малко пространство за съхранение в дома. Вертикалният дизайн прави възможно вместването на този уред дори в тесните ниши на всяко жилище.

Ръчни прахосмукачки

Огромното им предимство е, че могат да се използват навсякъде. Размерът им позволява да се включат в почистването дори и на най-тесните пространства у дома или в автомобила. Недостатък може да се окаже ниската им мощност.

Перящи прахосмукачки

Това са специални уреди, с каквито разполага всяка почистваща фирма. За щастие, този тип прахосмукачки се предлага и за домакинска, непрофесионална употреба. Уредът предлага възможност за измиване и частично подсушаване на различни видове текстил вкъщи или в офиса. Това го превръща в помощник от наистина високо ниво.

Важни характеристики при избора на прахосмукачка:

Мощност

Обърнете специално внимание на този показател - колкото по-мощна, толкова по-ефективна е прахосмукачката. Препоръчват се модели с мощност над 350W.

Обем на торбичката или контейнера

Колкото по-голям е той, толкова по-рядко ще се налага да ги почиствате.

Приставки и накрайници

Добре е да са поне няколко, за да може прахосмукачката да бъде адекватна в почистването на различни повърхности и материи.

Ниво на шума

Зависи от няколко фактора, сред които мощността, материалите и дизайнът на конструкцията. Много често по-тих модел означава по-качествен двигател и по-дълга експлоатация.

HEPAфилтър (от англ. High Efficiency Particulate Absorption - високоефективно задържане на частиците): Позволява задържането на голям процент от всички частици с размери до 0,3 микрометра.