Започват шест проекта за над 110 млн. лв.

Балнеохотел в Хисаря и център за здравни и социални грижи в София са най-големите инвестиции

Икономическият министър Лъчезар Борисов каза, че тази година са сертифицирани проекти за над 850 млн. лв.
Икономическият министър Лъчезар Борисов каза, че тази година са сертифицирани проекти за над 850 млн. лв.
Икономическият министър Лъчезар Борисов каза, че тази година са сертифицирани проекти за над 850 млн. лв.    ©  Цветелина Белутова
Икономическият министър Лъчезар Борисов каза, че тази година са сертифицирани проекти за над 850 млн. лв.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Общо шест проекта за малко над 110 млн. лв. ще бъдат изпълнени в следващите три години. Това стана ясно, след като икономическият министър подписа инвестиционни сертификати, които дават право на компаниите да използват различни насърчителни мерки. Най-големите проекти са на "Сенид" за балнеохотел в Хисаря и на "Блокс груп България" за център за здравни и социални грижи в София. Значителна е инвестицията и на "Ел бат", която ще изгради нова инсталация за преработка на оловни отпадъци. Останалите проекти са за фабрика за растителни протеини на "Булпротеин", изграждане на силозно стопанство на "Агромил" и нов завод за компоненти за спортно оръжие на "Матега".

Рехабилитация

Най-големият проект е на компанията "Сенид". Той е на стойност 41.5 млн. лв. и според съобщението на икономическото министерство предвижда изграждане на медико- и балнеорехабилитационен център в Хисаря, който ще разполага с лекарски кабинети и зали за физиотерапия и лечебна физкултура. Очаква се центърът да обслужва над 55 хил. посетители годишно и да създаде повече от 120 работни места за медицински и немедицински персонал.

По информация от Търговския регистър инвеститорът "Сенид" е регистриран в София с предмет на дейност металообработване и машиностроене. Оборотът на компанията за 2019 г. е 80 хил. лв., а финансовият резултат е загуба от 51 хил. лв. Капиталът е малко над 1 млн. лв. и е разпределен поравно между четирима души - Димитър, Елисавета, Снежина и Ивайло Иванови Петрови. До септември тази година едноличен собственик е бил Иван Петров.

От документите се вижда, че компанията наскоро е подписала договор за заем в размер на 33 млн. лв. с Уникредит Булбанк, като средствата ще бъдат използвани за строителство на 5-звезден хотел с балнеологичен център и външни басейни в Хисаря. Кредитът е обезпечен с ипотека върху имот от малко над 15 дка в курортния град, както и разположените в него три секции на сграда, които са завършени на груб строеж. В полза на банката има вписан също и залог върху дяловете и вземанията от дивиденти на собствениците.

Близо 30 млн. лв. е стойността на другия сертифициран проект, който е свързан със здравеопазване и социални услуги. Той е на "Блокс груп България" и предвижда изграждане на интегриран център за обслужване на лица, които се нуждаят от рехабилитация, продължително лечение и палиативни грижи, както и домове за възрастни хора. Проектът трябва да бъде завършен за три години и се очаква да осигури 275 работни места.

Самата "Блокс груп България" е регистрирана наскоро след преобразуване на "Дарзалас кепитъл". Предметът й на дейност е инвестиции и консултации, а капиталът й е 3.3 млн. лв. Мажоритарен собственик на дружеството е Илиан Григоров, който е бивш мениджър и малък акционер в "Сити клиник", а след покупката й от турската Acibadem и обединяването й с "Токуда болница" известно време беше начело и на новото дружество - "Аджъбадем Сити клиник".

Другите инвеститори

Проект за близо 24 млн. лв. ще изпълни и компанията "Ел бат", която се занимава с преработване и рециклиране на оловосъдържащи отпадъци и има предприятие в Долна баня. Инвестицията ще бъде направена в изграждане на инсталация за вторични продукти от олово на площадката на завода и трябва да доведе до откриването на 100 нови работни места. Дружеството е 99% собственост на "Булмет", еднолична собственост на Димитър Ангелов Попов, а другият 1% се държи от Николай Бажлеков.

Новосъздадената "Булпротеин" ще изгради фабрика за производство на растителни протеини в зоната в Божурище с проект за 9.3 млн. лв. Очаква се компанията да открие 35 работни места. "Булпротеин" е с предмет на дейност преработка на слънчогледов шрот за получаване на сух слънчогледов протеинов концентрат и други продукти. Собственици са "Ню фийд къмпани" (75%) на Меримка Мандева и Веселин Стоименов (25%).

Производителят на ориз и брашно "Агромил България" ще инвестира 4.5 млн. лв. в силозно стопанство в Пловдив и ще наеме нови 12 души. Проектът предвижда също изграждане на лаборатория с автоматични машини за взимане на проби, което ще помогне за по-бързото приемане на зърното. Компанията държи контролни пакети в няколко дружества, свързани с производство, търговия и логистика на брашно и ориз. Консолидираните й приходи за 2019 г. са 10.8 млн. лв., а печалбата е 231 хил. лв. Мажоритарен собственик е Савина Влахова, а чрез "Агромил трейдинг" 6.2% държи Красимира Бишкова.

Последният проект е на "Матега", която ще изгради предприятие за производство на метални и дървени компоненти за спортно оръжие в Габрово. Инвестицията е малко над 5.7 млн. лв. и ще създаде 40 работни места. Предвижда се първоначално "Матега" да работи като основен доставчик на марките Walther, Umarex и Hämmerli, като целта е в бъдеще предприятието да започне да прави пълен асортимент от компоненти и да асемблира завършени оръжия. Компанията е създадена наскоро със 100 хил. лв. капитал, а основен акционер със 76% е германската PW-Investment II. Останалите дялове са разпределени поравно между германските граждани Бернхард Кньобел и Бо Васко Том Банат и българина Пламен Петков.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар