🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ефектът от Brexit: GabCo спира да доставя стоки от Великобритания до България

Новите изисквания за документация и митнически контрол са направили превозването невъзможно

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Транспортната компания GabCo обяви, че спира да приема пратки във Великобритания и да ги доставя до България. Досега услугата й се ползваше от много българи при онлайн покупки от британски сайтове - стоките се доставяха до неин склад там, след което се превозват до София. По този начин се спестяваха високите куриерски такси за сметка на няколко дни повече чакане на пратката.

От 1 януари Великобритания вече не е част от митническия съюз, което налага при внос/износ на стоки да се прави митническо оформяне, освен това се дължи и ДДС, въпреки че страната и ЕС договориха отпадане на митата за повечето стоки. Именно поради тази причина и доста неясноти около целия процес от GabCo спират да возят от Острова. Компанията обаче продължава да работи от другата си дестинация - Германия.

Съобщението беше направено с имейл до нейните клиенти. "Получаването на пратки ще бъде отказвано от наши служители в склад UK и връщани към изпращача, до 10.02.2021", се казва в съобщението. От компанията препоръчват на клиентите си да се свържат с продавача (онлайн магазина) и да бъде уведомен, че няма да са в състояние да приемат пратката и ако е възможно тя да бъде пренасочена към друг удобен адрес. Засега не е ясно след тази дата дали някой ще отговаря и на този адрес.

Ето какво казват още от компанията за новите изисквания

  • Всяка пратка трябва да е съпроводена с набор от документи като фактура за покупката, митническа декларация, сертификат за произход и др. (според пратката).
  • В България пратката трябва да мине през митница/митническо бюро/митнически склад .
  • Все още не е ясно дали и на кои пратки в България ще се начислява ДДС, което няма нищо общо с митата и таксите от които повечето от пратките са освободени (споразумение за Brexit) .

Накрая от компанията обобщават, че заради тези изисквания не могат да осъществяват доставките, тъй като често при тях стоките постъпват без тези документи. "С предоставяната от нас услуга ни е невъзможно да набавим, подготвим и окомплектоваме с всяка една пратка, пристигаща на адреса в UK, защото не разполагаме с тази информация", се казва в съобщението и се препоръчва да се пазарува от магазини и сайтове в Германия, както и други страни от ЕС. "Kапитал" се свърза с компанията, но за момента не успя да получи повече подробности.

Другият доставчик, който работи по този модел - GGBG, засега посочва, че продължава да работи, макар и със закъснения. От сайта му става ясно, че последният курс, който е трябвало да тръгне на 29 декември 2020 г. се е забавил и е поел към България вече през януари. За забавянето се посочват същите причини - митнически контрол и обработка на товарите. "Информираме ви, че курсът планиран за 29.12, който имаше забавяне поради задържанията по границите към тази дата и неуточненията след Новата година за Brexit на юридическо ниво, състоящ се от два камиона вече пътува към БГ! Излизането на Обединеното кралство от ЕС е сериозен преход за всички нас", се посочва в страницата на компанията във Facebook.

Все още няма коментари
Нов коментар