Производителите на самолетни двигатели ще се възстановяват дълго след пандемията

Замразените пътувания заради коронавируса удариха силно Rolls-Royce, Pratt & Whitney и GE Aviation

Вероятно Rolls-Royce ще се възстанови най-бавно, защото произвежда двигатели само за най-засегнатия пазар на дълги полети.
Вероятно Rolls-Royce ще се възстанови най-бавно, защото произвежда двигатели само за най-засегнатия пазар на дълги полети.
Вероятно Rolls-Royce ще се възстанови най-бавно, защото произвежда двигатели само за най-засегнатия пазар на дълги полети.    ©  Reuters
Вероятно Rolls-Royce ще се възстанови най-бавно, защото произвежда двигатели само за най-засегнатия пазар на дълги полети.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Липсата на следи от изпарения в небето е ясен знак, че търговската авиация е силно засегната от коронавируса. Резултатът за производителите на двигатели, чиито машини създават тези краткотрайни ивици, е троен удар за индустрия, която печели предимно като ги държи във въздуха години след продажбата им - продадени са по-малко самолети, изминали са по-малко летателни часове, а по-старите машини са пенсионирани заедно с екипажите.

Непосредственият ефект за бизнеса, който е доминиран от шепа производители, стана ясен на 11 март. Британската компания Rolls-Royce, която се конкурира с авиационното поделение на американската General Electric (GE) да задвижва мощни широкофюзелажни самолети за дълги полети, публикува мрачни резултати за 2020 г. Ударът за търговската авиация, която е източник на половината от приходите й през 2019 г., доведе до оперативна загуба 2 млрд. паунда. Компанията е продала само 264 големи двигателя в сравнение с 510 през предходната година.

Вероятно Rolls-Royce ще се възстанови най-бавно, защото произвежда двигатели само за най-засегнатия пазар на дълги полети. Но Pratt & Whitney, подразделението на групата за авиация и защита Raytheon, което се състезава с джойнт венчър между General Electric и френската Safran за производството на самолети за кратки полети, също обяви 20% спад на приходите за 2020 г. Продажбите на GE са се понижили с една трета до 22 млрд. долара, а компанията съкрати 13 хил. работни места, или една четвърт от всички.

В жизнения цикъл на двигателя, който е над 20 години, снабдяването с резервни части и поддръжката му увеличава от три до пет пъти пазарната цена.

Дългогодишни ефекти

Спадът ще оказва влияние в продължение на години. Производителите на двигатели оперират повече като фирми за услуги, отколкото като традиционни производители. Те продават моторите си без печалба (дори са на загуба), за да изградят "инсталирана база". За GE, която е най-мощната от трите компании, това се равнява на 37 700 единици. В жизнения цикъл на двигателя, който е 20 и повече години, снабдяването с резервни части и поддръжката му увеличават от три до пет пъти пазарната цена, смятат от брокерската компания Bernstein. Намаленото производство на Airbus и Boeing означава и по-слабо търсене на двигатели. Пониженият капацитет на авиопревозвачите прави нещата още по-зле. С помощта на по-ранни пенсионирания и около една трета заземен екипаж авиокомпаниите могат да спасят скъпи части от повредени самолети или дори да заменят цели двигатели, нуждаещи се от основен ремонт, с такива, които са с малко летателни часове.

Сливане между отдела за лизинг на търговска авиация на GECAS и ирландската лизингова компания AerCap, което беше обявено на 10 март, също може да разтърси индустрията. През последните години Airbus и Boeing предпочетоха да предлагат само по един вид двигател за новите си самолети, а не по няколко, което намалява разходите им за развитие. Но оставя авиопревозвачите с малък шанс да получат отстъпки от производителите, ако ги заплашат да отидат при конкуренцията. GECAS, чиято флотилия е от над хиляда самолета, дава на GE повече сила да настоява двата производителя на самолети да избират само един доставчик. Стратегията й може да се промени при новия собственик.

Следващите поколения самолети

Неясните следващи поколения самолети са друг проблем. Airbus съобщи миналата година, че се цели към самолет с нулеви емисии до 2035 г. и вероятно ще използва водород като гориво. Boeing се оглежда за биогорива. Нито една компания няма ясни планове.

Но подобни съобщения тревожат Rolls-Royce, която похарчи 500 млн. паунда за двигателя UltraFan, който е по-ефективен, но използва вече съществуваща технология. Ако производителите на самолети имат сериозни намерения да станат по-еко, то те трудно биха могли да намерят клиенти.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар