Край на ИТ "презапасяването"

Нов "ИТ модел на потребление" добавя гъвкавостта на облака във физическата ИТ среда на клиента

Край на ИТ "презапасяването"
Край на ИТ "презапасяването"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Хюлет Пакард Ентърпрайс", управляван от "Селектиум", представи нов "ИТ модел на потребление", който добавя гъвкавостта на облака към физическата среда на клиента. Услугата дава възможност на организациите да заплащат само за ИТ ресурсите, които реално използват. Моделът се реализира в ИТ средата на клиента и дава пълна предвидимост и контрол както върху ИТ операциите, така и върху месечните разходи. За новата услуга разказва Мария Косанова, търговски директор на "Хюлет Пакард Ентърпрайс", управляван от "Селектиум".

Г-жо Косанова, в настоящата динамична и непредвидима ситуация, ако трябва да посочим един фактор за успеха на дадена компания, кой би бил той?

- Успехът на бизнеса в наши дни повече от всякога зависи от това доколко компаниите са в крак с очакванията и нуждите на клиентите си и доколко могат да се адаптират към променящата се среда по-бързо от своите конкуренти.

Това, което споделят нашите клиенти, е, че за тях е абсолютно критично да бъдат гъвкави и да запазят бизнес процесите си непрекъсваеми. Ако погледнем назад през последната година, пандемията наложи да се реализират сценарии за дистанционна работа и пренасяне на бизнеса онлайн, за които много компании не бяха готови. От ИТ гледна точка това означава планиране на допълнителен ресурс и тук предимство имат тези компании, които са заложили модел на работа, който позволява лесно скалиране на ИТ инфраструктурата във всеки момент.

Кога компанията може да е сигурна, че ИТ капацитетът й е достатъчен да посрещне бизнес плановете й за развитие?

- Възможността за бързо нарастване на капацитета и проактивно поддържане на необходимите активи е важна за всяка организация, която очаква бърз ръст, има сезонни скокове в търсенето или иска бързо да реализира нова бизнес идея.

За много организации начинът на работа е планирането на ИТ средата с хоризонт 2-3 години. Това на практика означава "презапасяване" - още в първата година организациите правят 100% инвестиция, която реално ползват 50%, през втората - 70 - 80%, и през третата година те отново планират инвестиция с хоризонт няколко години напред. Ако разгледаме същата тази ситуация през новия "ИТ модел на потребление", въпросът към бизнеса е "Какво бихте могли да направите, ако днес може да освободите 50% от финансовия ресурс, който инвестирате в ИТ инфраструктура".

Всеки бизнес цели да използва оптимално ресурсите си - финансов, времеви и интелектуален. Къде е безопасната граница за данните като основен капитал на компаниите в наши дни?

- За много от нашите клиенти безопасната граница е тази на техния център за данни. Компаниите са чувствителни към начина, по който съхраняват данните си, и имат съображения, поради които държат съществена част от данните им да не живеят в публичния облак. Използването на "ИТ модел на потребление" във физическата ИТ среда на клиента дава много по-голям контрол върху сигурността, поверителността и латентността, отколкото публичният облак. Днес, когато злоупотребите с корпоративни данни са всекидневие, за компаниите е важно да държат риска под контрол и данните в безопасност.

"ИТ модел на потребление" - технологиите на Hewlett Packard Enterprise, достъпни по нов начин:

  • съчетава гъвкавостта на облака с контрола, сигурността и надеждността на локалните центрове за данни
  • позволява на организациите да заплащат за ИТ ресурси и капацитет, когато имат нужда от тях, което води до намаляване и дори елиминиране на капиталовите и други разходи
  • дава възможност за бързо увеличаване на ресурсите за ИТ инфраструктура и ИТ отделът може да поеме повече бизнес заявки.