🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нова лаборатория за PCR тестове отваря на летище София

Концесионерът ще постави и автомати за храни и напитки и ще ремонтира тоалетните

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

До дни на терминал 2 на столичното летище ще заработи нова COVID-19 лаборатория. Това съобщиха от летище София и дружеството концесионер "Соф Кънект".

Лабораторията ще предлага на всички преминаващи PCR тест, бърз антигенен тест и други изследвания. Преди пътуването PCR тестът ще бъде готов в рамките на 2 часа, а антигенният - за 20 мин. От аерогарата обаче на съобщават какви ще са цените, като посочват само, че те ще са "конкурентни". От съобщението става ясно, че лабораторията партньор е "Кандиларов".

И други новости

Концесионерът влезе във владение тази пролет, като стартира със сериозна критика, издействайки си да не плаща концесионна такса първите 10 години, която да плати през последните 10. А първата и основна голяма инвестиция - нов терминал 3 трябва да бъде открита на десетата година.

Сега от компанията съобщават, че през септември ще започне монтажът на мебелни модули с интегрирани станции за зареждане на мобилни устройства на терминал 2. Очаква се появата на автомати за храни и напитки, както и студени напитки в зоната за получаване на багаж и нови предложения в магазините и заведенията за хранене. Работи се и по детски кътове и нови униформи за служителите, ангажирани в обслужването на пътуващите.

От "СОФ Кънект" съобщават, че работят за подобряването на летателното поле, като е в ход подмяна на компрометирания асфалт. Отстраняват се наслоенията от гумите на кацащите самолети. Завършена е и новата маркировка на пистата, перона и стоянките.

COVID мерки

В контекста на пандемията летището е било сертифицирано от Международния съвет на летищата (ACI World и ACI Europe) за работа в условия на коронавирус. "Получената здравна акредитация оценява добрите световни практики за здраве и безопасност. Те включват всички аспекти на пътническото обслужване и летищните дейности - почистване и дезинфекция, здравен контрол, осигуряване на физическа дистанция и пространство за защита на персонала и пътниците, комуникация и информираност", пишат от "Соф Кънект".

Хигиенните условия в санитарните помещения пък щели да се променят и да са с нов дизайн, като ще има безконтактно обслужване на вода, сапун и дезинфектант. В процес е ремонтът на тоалетните, който се извършва поетапно.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 2

    Надявахме се концесионерът да подобри положението на Летище София, но това което виждаме в момента (и което споделят много пътуващи) е че ситуацията на летището, откакто вече се управлява от частна компания, е пълен хаос. Фактът, че Тиквата избра за концесионер кандидатът с най-малко опит и с най-малък инвестиционен план, вече става очеваден за всички.

    Нередност?
Нов коментар