🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

K: Бизнес | Токът за бизнеса поскъпна до невиждани стойности, габровски завод се разширява с инвестиция от 20 млн. евро

И още: ЕБВР одобри акционерното си участие в концесионера на летище София, добри отчети поддържат европейските борси

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Селекцията от събитията в България, които имат значение може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

След вчерашния рекорд от 293 лв./мВтч днес борсовата цена на електроенергията достигна още по-високи стойности - над 330 лв./мВтч. Това е критично високо ниво, което буквално може да доведе до сътресения не само сред търговците на ток, но и сред индустрията. От една страна - доставчиците на електроенергия са поели ангажимента към своите клиенти за определени фиксирани цени и сега търпят загуби, които евентуално ще могат да компенсират след месеци при актуализации н офертите си. От друга - при дълготрайно по-високите цени предприятията ще увеличат разходите си, което неминуемо ще рефлектира върху инфлацията.

Извън обективните фактори като високите цени на CO2 емисиите и голямото потребление на ток заради жегите в региона има и други причини за рекордното поскъпване. Сред тях са профилактиката на "Топлофикация София" и политиката за съхранение на вода в язовирите, поради която ВЕЦ-овете не работят на максимална мощност. Но има и необясними неща като това, че държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" продължава да работи с едва 20% от мощността си, въпреки че при цени от над 200 лв./мВтч тя би могла да продава дори на печалба. По информация на "Капитал" Асоциацията на работодателските организации подготвя официално становище по казуса, в което ще поиска държавните предприятия да осигурят нужната електроенергия за пазара, за да се нормализират цените на тока.

Инвестиция на деня

Ceratizit разширява производството си в Габрово с инвестиция за 20 млн. евро

Ceratizit ще инвестира 20 млн. евро в разширяване на производствените си мощности за металорежещи и специални инструменти в Габрово. Това стана ясно след среща на министъра на икономиката Кирил Петков с представители на компанията. Базираната в Люксембург група, която е собственост на австрийската Plansee, притежава "Цератицит България", а чрез нея и "Планзее МВ". И двете компании работят в сферата на машиностроенето и производството на изделия от високоякостни метали, а консолидираните им приходи за 2020 г. са 32.5 млн. лв. Сегашният инвестиционен проект включва също изграждане на логистичен и соларен парк за собствени нужди, както и създаване на R&D и обучителен център. В момента в двете дружества са заети общо 610 души, като очакванията са персоналът да нарасне със 100 души.

БНБ получи от МВФ специални права на тираж за 2 млрд. лв.

Бордът на управителите на МВФ одобри най-голямото разпределение на 456 млрд. специални права на тираж (СПТ) между всички страни спрямо квотата им във фонда. За България това ще означава транш от 859 млн. СПТ на стойност около 2 млрд. лева, който ще постъпи на 23 август и ще увеличи валутния резерв на БНБ. Своеобразната валута на МВФ теоретично дава възможност на правителствата да я продават или използват, за да си набавят ликвидност от други членки. Новите СПТ обаче ще се концентрират предимно в големите и богати икономики, които нямат особена нужда от това. В България при условията на валутен борд, както и въобще в ЕС, където има ограничения за парично финансиране, възможностите за употребата на СПТ са силно ограничени.

Още от бизнес деня

ЕБВР инвестира 74.3 млн. евро в капитала на дружеството - концесионер на столичното летище - "Соф Кънект". В него основен акционер са фонд на Meridiam, а по предварителна информация банката ще контролира индиректно около 20% от капитал. Преди това ЕБВР отпусна и 50 млн. евро заем за плащането на първата вноска към държавата и начало на инвестиционната програма на летище София.

ПАЗАРИ

  • Европейските борси охладиха леко ентусиазма и представянето си, но се задържат близо до рекордните нива на индекси и цени на акции. Германският DAX 30 се понижи с 0.25%, докато френският CAC 40 е нагоре с 0.75%. Добрите финансови резултати на компаниите са основния двигател за посоката на пазарите. Уолстрийт отвори с минимално повишение.
  • Петролът продължи да поевтинява във вторник, като американския сорт WTI падна с 2% под 70 долара за барел в днешната сесия, след което върна над тази цена. Сортът брент се търгува на нива 72 долара. Притесненията за варианта Делта на коронавируса и спирачката във възстановяването на глобалната икономика са основният фактор за натиск на цените надолу.
  • Новият председател на Комисията по ценните книжа и фондовите борси в САЩ (SEC) Лари Генслър се обяви за повече защита на инвеститорите от пазарите на криптовалути. В интервю за Bloomberg обяви, че виртуалните пари могат да станат масови само ако има строга рамка за регулацията им. Нещо, което е в противоречие с идеята на създателите им, които търсят децентрализация и никаква регулация. Изказването на Генслър поставя под въпрос и одобрението на първия борсово търгуван фонд (ETF) в крипто в САЩ. Днес bitcoin се понижи с над 2% до 38 549 долара за монета.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ivangabrovo avatar :-|
    ivangabrovo
    • - 1
    • + 1

    32 MBGN приходи годишно при 610 човека персонал... Някъде в Централна Европа за 2020 г. направихме приходи от 10,5 МEU със 107 души средносписъчен персонал... Нещо не е наред в Габрово.
    Всъщност, знам, в общи линии, какво не е наред - все пак съм от Габрово.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал