🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

K: Бизнес | Токът поевтиня след включване на държавната ТЕЦ, планираните строежи на жилища растат

И още: Нидерландско-чешката СТР купи пореден терен около София, Robinhood поскъпна рязко и вдигна състоянието на Влад Тенев на 4 млрд. долара

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Селекцията от събитията в България, които имат значение може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

След рекордната цена на борсовия ток от днес (330 лв./мВтч) и заплахите на бизнес организациите да спрат заводите и да излязат на протест държавата най-сетне реши да предприеме мерки. ТЕЦ "Марица-изток 2", която въпреки високите борсови цени през последните дни работеше само с два от осемте си блока, пусна в действие още една от мощностите си. Ефектът е, че за утре електроенергията ще струва 258 лв./мВтч. При по-голямо предлагане цената може да падне до 200 лв./мВтч, но и от Министерството на енергетика, и от Българския енергиен холдинг обясниха, че ръководството на централата има оперативна самостоятелност и не могат да го принудят да включи още блокове, въпреки че това би осигурило печалба за ТЕЦ-а, който е в критично финансово състояние. По тази причина депутатът от "Има такъв народ" Иван Хиновски обяви в парламента, че има саботаж срещу икономиката на страната.

По принцип, когато държавната централа не работи, на пазара има място за ТЕЦ-овете на Ахмед Доган и Христо Ковачки.

Число на деня

13%

повече разрешителни за строеж на жилищни сгради са издадени в страната през второто тримесечие на годината спрямо предходното, отчете НСИ. Ако се погледне планираната общо разгъната застроена площ за периода април-юни - 1.18 млн. кв. м, то подобно високо ниво за последно е имало през четвъртото тримесечие на 2018 г. Но пък сега спада интересът към изграждане на административни сгради (офиси, търговски и др.) - като брой обект намалението е със 7%, а площите са с 52% по-малко спрямо първото тримесечие на годината. Оживлението в строителството на жилища идва на фона на рекордно много сделки през полугодието и на фона на ръст в цените на апартаменти и къщи, и на строителни материали.

Сделки на деня

Нидерландско-чешката СТР купи пореден терен около София

Специализираното за инвестиции в имоти и основно земеделска земя борсово дружество "Адванс терафонд" е продало над 50 декара земя до столицата, в район Враждебна, за 2.1 млн. евро. Купувач е СTP - най-големият собственик и оператор на индустриално-логистични паркове в Централна и Източна Европа, която официално влезе на доминирания от местни играчи български пазар през август 2019 г. Сделката става през покупка на специално създаденото дружество "Проект Враждебна", в което са апортирани въпросните урегулирани поземлени имоти от 51.5 хил. кв. м, като новият собственик е "СиТиПарк Епсилон". Дотук най-голямата сделка на СTP стана през октомври 2020 г., когато "Си Ти Парк бета" придоби близо 175 дка в местността Голямата локва в кв. "Враждебна" за 15.54 млн. лева (37.84 евро на кв. м без ДДС), като видимо цената е по-висока от сегашната сделка. Продавач бе "Дружество за управление на банкови вземания д.д. - Словения". Заявката на нидерландско-чешкото дружество е да изгради огромни складови площи върху закупените терени.

Ти Би Ай банк пласира 10 млн. евро облигационна емисия, която предстои да бъде интегрирана като подчинен капитал от втори ред и качена за търговия на Българска фондова борса. Книжата са десетгодишни с 5.25% годишна лихва, като според проспекта банката може да пласира и още облигации до сумарно 30 млн. евро.

Британският фонд CVC купува 10% от испанската Ла Лига срещу 2.7 млрд. евро

Висшата футболна лига на Испания Ла Лига ще продаде 10% от търговския си бизнес на британския фонд CVC Capital Partners за 2.7 млрд. евро (3.2 млрд. долара), съобщава Reuters. Тази дейност е отделена в нова компания. Сделката оценява Ла Лига на 24.2 млрд. евро и ако бъде одобрена, ще финансира структурни подобрения, като и ще компенсира някои от непосредствените ефекти от пандемията от коронавирус. Футболната организация заяви, че около 90% от средства ще бъдат насочени директно към клубовете, които трябва да използват парите за финансиране на инвестиционни програми, договорени с нея.

ПАЗАРИ

Икономическата активност в еврозоната остава на най-високото си ниво за последните 15-години, а продажбите на дребно във валутния съюз нарастват за втори пореден месец през юли. Това са поредните доказателства за възстановяване на икономиките от ковид ограниченията. Индексът PMI за еврозоната, който отчита активността на частния сектор се повишава за шести пореден месец през юли, което е най-дългата му поредица на растеж от кризата насам. С основен принос в повишената активност е секторът на услугите, който расте с най-голям темп от средата на 2006 г. Продажбите на дребно в еврозоната, която е най-голямата дестинация за българския износ, също растат за втори месец. Това е сигнал за възстановено потребление, което е в основата на икономиките. Интересно е, че продажбите на нехранителни стоки расте с 3.4% през юли, докато продажбите онлайн намаляват с почти 3%, което показва, че потребителите са предпочели физическите магазини, след месеци на бум на онлайн търговията.

  • Икономическите данни дават повод за оптимизъм и на борсите в Европа, които в сряда достигнаха нови рекордни нива. Това се случи макар и след слаби повишения на индексите в рамките на 0.3-0.6%, а общият Euro STOXX 600 се повиши с 0.4%.
  • Интересът към държавните облигации също е висок, въпреки че инфлацията в доста държави надминава очакванията. Според анализатори този тренд е чисто технически и глобалното възстановяване и евентуално монетарно затягане ще отслаби интереса, което ще вдигне и доходността.

Ракета на деня: Robinhood

След слабия дебют интересът към акциите на Robinhood рязко се засилва. От миналата сряда досега акциите вече са се повиши почти двойно, като само в сряда скокът беше с над 40% до 68 долара за акция в началото на борсовата сесия на Уолстрийт в сряда, след 24% повишение във вторник. Капитализацията на компанията при тези повишения вече доближава 80 млрд. долара, а оттам и състоянието на един от създателите й - българинът Влад Тенев вече е около 4 млрд. долара

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал