K: Бизнес | Рекордно скъп ток, високи печалби на банките, швейцарската MET купува втори вятърен парк

И още: Добри отчети вдигнаха европейските борси, Бернар Арно изпревари по богатство Безос, Джерард Бътлър съди собственика на "Ню Бояна филм"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Селекцията от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

Ключовата новина за бизнеса днес беше невиждано скъпият ток на борсата. Електрическата енергия за бизнеса поскъпна до рекордните 293 лв./мВтч при търговията в сегмента "Ден напред" на българската енергийна борса. Толкова висока цена не е имало никога досега в историята на свободната търговия в страната, а това поставя бизнеса пред сериозни изпитания и е знак за задаваща се инфлация. За сравнение - най-високата постигната досега стойност на енергийната борса бе малко над 250 лева, а определената от КЕВР средна прогнозна цена на тока до 30 юни 2022 г. е 119 лв./мВтч.

Причината за рекорда е високата температура, поскъпващите квоти, но и свитото предлагане.

Банките имат печалба 660 млн. лв. за полугодието

Печалбата на банките към средата на годината е 659 млн. лв., което е ръст с 27.8% спрямо същия период на 2020 г., когато обаче икономиката беше парализирана от локдаун, а банките ударно начисляваха провизии за очаквани бъдещи загуби. Върху резултата на сектора има и друг позитивен фактор - тази година след влизането в единния надзорен механизъм няма вноски за Фонда за преструктуриране на банките, докато миналата година бяха преведени 158 млн. лв.

Трите важни детайла:

  • Като цяло данните изглеждат оптимистично, като ръстове има и при дохода от лихви, и при този от такси
  • По-съществена загуба - над 94 млн. лв., отчита държавната ББР. Тя се дължи както на започнали обезценки на портфейла и от големи кредити, така и на провизии по антиковид мерките. Извън нея отрицателен резултат има само при Общинска банка и два микроскопични, започнали наскоро дейност клонове на чужди банки.
  • След изтичането на срока за включване в кредитния мораториум сумата на заеми, по които в момента не се правят вноски, намалява с 238 млн. лв. до 9.42 млрд. лв.

Сделка на деня: Швейцарската MET купува втори вятърен парк в България

Собствеността си сменя 60-мегаватова централа в Суворово, до Черно море. Продавач е испанската Enhol. Цената не е обявена, но при предишната сделка на MET от началото на миналата година за петия по големина вятърен парк - на "Енел грийн пауър България" край Каварна с мощност 42 мегавата, оценката беше за 35 - 40 млн. евро, така че вероятно сега става дума за сделка от порядъка на 50 млн. евро. Продажбата трябва да приключи през третото тримесечие и вероятно ще е за българската компания "Еолика България", която притежава парка и има годишни приходи по 21 - 27 млн. лв. през последните шест години.

Зад холдинга официално стоят унгарци, а в миналото и руснаци. Компанията се разви с внушителни темпове и бързо се превърна в един от значимите търговци на ток и газ в страната, а през 2020 г. оборотът на българското й дружество надхвърли 100 млн. лв. Местното подразделение на швейцарския холдинг е единственото друго дружество освен руската "Газпром експорт", което резервира капацитет за пренос на газ по продължението на "Турски поток" през България.

Бернар Арно изпревари Джеф Безос и стана най-богатият в света

Джеф Безос вече не е най-богатият човек на планетата, след като в петък акциите на Amazon се понижиха със 7.6% след обявяването на резултатите на компанията за второто тримесечие. Спадът изтри 13.9 млрд. долара от състоянието на Безос и така той беше изпреварен от френския магнат Бернар Арно. Книжата на групата за луксозни стоки на Арно - LVMH, поевтиняха с 1.4% в петък, но въпреки това той приключи седмицата с приблизителна оценка на състоянието си от 192.9 млрд. долара, което е 500 млн. над това на Безос. В понеделник акциите отново минаха на зелена територия с повишение 1.45%. Арно държи 47% в групата, която има пазарна капитализация над 400 млрд. долара.

Джерард Бътлър съди собственика на "Ню Бояна филм"

Актьорът Джерард Бътлър е завел иск срещу продуцентите Nu Image (собственик на "Ню Бояна филм"), Millennium Media и Padre Nuestro Productions, в който твърди, че му дължат най-малко 10 млн. долара от неизплатени бонуси. Звездата обвинява компаниите, че чрез счетоводни хватки са понижили официалните приходи на филма "Код: Олимп". Продукцията продаде билети за 170 млн. долара в цял свят през 2013 г. и имаше две успешни продължения, част от които бяха снимани и в България в "Ню Бояна филмс". Актьорът използвал независим одитор, който показал, че боксофис резултатите в САЩ са били намалени нарочно в отчета със 17.5 млн. долара, а приходите за продуцентите - с 12 млн. долара, включително и 8 млн. долара, които отишли за мениджърите. Nu Image e създадена от Ави Лернер преди 29 години и купи киноцентъра в Бояна през 2006 г., като създаде компания "Ню Бояна филм", под чиято шапка работят няколко свързани компании.

ПАЗАРИ

  • Борсите в Европа се повишиха средно с 0.5-1% в понеделник, подкрепени от добрите финансови отчети на компаниите за първото полугодие. Петролът леко поевтинява, но цената му остава на нива около 75 долара за барел. Златото задържа позиции над 1800 долара за унция.
  • Goldman Sachs ще повиши заплатите на младшите си служители след вълната от оплаквания за "прегаряне" и натиск за постигане на резултати през последната година. Младши анализатор ще започва първата година със заплащане от 110 хил. долара и ще расте до 125 хил. през втората. По-старшите служители на подобни длъжности ще взимат 150 хил. долара, пише FInancial Times, цитирайки свои източници. Goldman Sachs е последната сред големите инвестиционни банки, която повишава заплатите по тази причина.
  • Пазарът на сливания и придобивания в Европа е напът на направи най-силното си представяне от лятото 2007 г. насам с обем от над 180 млрд. долара на придобиваните компании през юли и август. Изчисленията са на Bloomberg и маркират посткризисен рекорд за сделките. През 2007 г. обемът им е бил 225 млрд. долара.

Все още няма коментари
Нов коментар