K: Бизнес | Пазарен оптимизъм, Robinhood струва над 31 млрд. долара, делът на Влад Тенев - 2.5 млрд., ток и газ поскъпват

И още: Валентин Златев с дългосрочен лиценз за продажба на газ, халите могат да станат "Кауфланд"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света.

Селекцията от събитията в България, които имат значение може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

Икономическото доверие в еврозоната е на рекордно ниво, подкрепено от започналото възстановяване във валутния съюз. Единствено вариантът Делта на коронавируса притеснява бизнеса. Най-големи оптимисти са в производствения сектор - там има исторически рекорд на индикатора, а в сектора на услугите е на най-високото си ниво от август 2007 г. При други сектори обаче има разнопосочни сигнали - в строителството, продажбите на дребно и потребителските стоки то е надолу. В България пък само строителството и услугите гледат по-оптимистично през юли, докато индустрия и търговия са застинали.

Защо е важно? Икономическото доверие е барометър за настроенията на бизнеса, намеренията им за инвестиции и очакваните печалби, което пък се прехвърля в повече икономически растеж и доходи.

Борси

Подкрепени от тези настроения и силни корпоративни резултати за второто тримесечие, европейските борси се повишиха за втори пореден ден - с между 0.3 и 1%. Volkswagen отчете рекордна оперативна печалба за първото полугодие (11.4 млрд. евро). Това е ниво, което е над предпандемичните. Сега продажбите са подкрепени от силното търсене на премиум автомобили в Европа и Америките. По-добри от очакваното резултати отчете и Airbus, а Royal Dutch Shell e с най-високата си печалба за повече от две години насам.

IPO на деня

В САЩ днес започва търговията с акции на Robinhood - платформата, която революционизира търговията с акции, осигурявайки лесен достъп до пазарите, обяви цена в долния рейндж на своето IPO - 38 долара при горен от 42. Това прави стартова капитализация от 31.8 млрд. долара.

Листването е интересно по няколко причини - Rоbinhood даде възможност на своите клиенти (малки и индивидуални инвеститори) да участват директно в публичното предлагане на нейните акции. Това може да доведе и до по-слаба търговия в първите дни. Извън пазарните ефекти компанията предизвиква любопитство и заради един от създателите й - Влад Тенев. Той е от български произход, а с листването неговият дял в компанията се оценява на около 2.5 млрд. долара.

Скачащи цени

  • На 1 август природния газ ще стигне най-високата си стойност от 6 години насам, става ясно от доклад на КЕВР
  • Борсовата цена на електроенергията продължава да се повишава заради жегите и стойността й за утре ще бъде 251.78 лв./мВтч - абсолютен рекорд от създаването на българската енергийна борса.

Сделки

Комисията за енергийно и водно регулиране издаде днес 10-годишен лиценз за търговия с природен газ на фирмата на бившия директор на "Лукойл" в България - Валентин Златев. Става дума за "Енергико трейдинг България", в което Златев е директор от декември 2020 г. и чрез него вече снабдява с природен газ "Лукойл Нефтохим".

Защо е важно? Нефтената рафинерия край Бургас е вторият най-голям потребител на газ в България и досега се захранваше от държавната "Булгаргаз". С новия дългосрочен лиценз "Енергико трейдинг България" ще отнеме пазарен дял и ще стане един от големите играчи в сектора.

"Кауфланд" има предварителен договор да купи Централните хали в София от израелския им собственик, но за момента сделката зависи от Министерството на културата, тъй като сградата е паметник на културата. От ведомството заявяват, че все още не всички предписания са изпълнени, затова разрешението там да има магазин на германската верига още не е дадено.

Европейската комисия разреши под условие продажбата на фиксирания и тв оператор Telekom Romania Communications (TKR) на Orange Romania, звено на France Telecom и Orange. Купувачът е задължен да продаде 30-процентното си участие в румънския мобилен телеком TRMC, кой се явява и основен конкурент на Orange Romania. Гръцката OTE обяви миналия ноември, че се е договорила да продаде своя дял от 54% в TRC за 268 млн. евро на Orange Romania.

Все още няма коментари
Нов коментар