🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Една от най-големите компании с имотни инвестиции в Китай е изправена пред фалит

Evergrande Group изпитва проблеми с ликвидността и изплащането на дълговете си

Вратата все още не е затворена за Evergrande, но ситуацията продължава да се влошава
Вратата все още не е затворена за Evergrande, но ситуацията продължава да се влошава
Вратата все още не е затворена за Evergrande, но ситуацията продължава да се влошава    ©  Kayla Kozlowski
Вратата все още не е затворена за Evergrande, но ситуацията продължава да се влошава    ©  Kayla Kozlowski
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Evergrande Group, или Evergrande Real Estate Group, е вторият най-голям предприемач на имоти в Китай по продажби, като според списъка на Fortune Global 500 за 2021 г. е 122-ата по големина група в света по приходи. Китайския конгломерат обаче е изправен пред вълна от протести и реална заплаха от изпадане в несъстоятелност, след като в началото на седмицата председателят на борда на директорите Хуи Ка Ян изпрати съобщение до хонконгската борса, че фирмата има проблеми с ликвидността.

"Към датата на това съобщение две дъщерни дружества на компанията не са изпълнили гаранционните си задължения", споделя в съобщението Ка Ян. Като добавя, че неизплатената сума около 934 млн. юана (около 150 млн. долара) е свързана с инвестиционните кредити (облигации). Поради този факт рейтинговите агенции понижиха драстично оценките си за облигациите на компаниите, като според Fitch Ratings допълнителното "неизпълнение (на задълженията) под някаква форма е вероятно".

Самият Ка Ян признава в съобщението си, че въпреки усилията си да се справи със ситуацията "акционерите на компанията и други инвеститори трябва да знаят, че не е сигурно дали фирмата би могла успешно да приложи мерките за облекчаване на ликвидните проблеми, както е посочено в това съобщение". Председателят на борда на директорите на китайския конгломерат завършва съобщението с предупреждение, че активите на компанията "трябва да се управляват с повишено внимание".

Как се стигна дотук

Компаниите, подобни на Evergrande, се наричат от икономистите "сиви носорози". Това са големи конгломерати, които се разпространяват в различни сектори на икономиката и често крият рискове за цялостното състояние на местния и глобалния пазар. Проблемът на Evergrande се корени в огромното ниво на дълг, който компанията използва, за да строи и поддържа имотите и инвестициите си в страната. Според последния годишен отчет (за 2020 г.) дългът на компанията надхвърля 111 млрд. долара, като общо активите на фирмата се оценяват на около 357 млрд.

В края на миналата година компанията съобщи за намеренията си да намали кредитите си значително през следващите няколко години, но плановете се промениха, когато през лятото компанията предупреди, че очаква приходите и печалбата ѝ за първите 6 месеца на 2021 г. да се свият с най-малко 1/3 в сравнение 2020 г. След като акциите на дружеството започнаха да потъват, компанията се опита да привлече инвеститори, като започна да предлага на партньори и служители ценни книжа като акции и облигации.

По време на уикенда инвеститорите, клиентите и работниците протестираха пред офиса на компанията с желанието да получат обратно парите си. Според медиите компанията се сблъсква с проблеми през годините, след като забавя значително множество строежи, но условията се влошават по време на пандемията и компанията започва да губи клиентите си. Единственото спасение, което остава на този етап, е разпродаването на част от активите й, от които над 200 млрд. долара са недвижими имоти.

В търсене на спасение

Според данни на Evergrande компанията е договорила продажби на имоти през лятото на стойност около 85 млрд. долара (за юни, юли и август), като от месец на месец продажбите намаляват. Проблемите продължават и през септември, когато обикновено компаниите за недвижими имоти в Китай регистрират най-високи обеми на продажби. Компанията обвинява "негативното отношение от медиите", което според тях "намалява доверието на потенциалните купувачи на имоти в компанията".

В съобщението до борсата в Хонконг Evergrande споделя, че "очаква значителен продължителен спад на продажбите през септември", което според нея оказва "огромен натиск върху паричните потоци и ликвидността на компанията". Поради тази причина компанията сподели, че "проучва сделки за продажбата на част от дялове в China Evergrande New Energy Vehicle Group (компания за електрически автомобили) и Evergrande Property Services Group (управление на недвижими имоти)".

От компанията добавят, че са в постоянен контакт със своите инвеститори и кредитори, като се опитват да договорят схема за разплащане в бъдеще, но според Evergrande "няма нищо подписано и нищо не е сигурно". По всяка вероятност китайското правителство ще направи всичко възможно, за да предотврати потенциален фалит на една от най-големите компании в страната, тъй като съществува опасност проблемите да се разпространят из финансовия и имотния пазар в страната и да доведат до необратими последствия.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Ако китайското правителство не направи нещо за да предотврати фалита или ограничи последствията от него, това ще е огромно събитие с международни последици.

    Нередност?
Нов коментар