🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Spark ще излезе на борсата и може да получи инвестиция до 30 млн. евро*

Литовската компания за споделена мобилност подписа споразумение с фонда за алтернативни инвестиции GEM Global Yield

В България Spark има над 550 електромобила
В България Spark има над 550 електромобила
В България Spark има над 550 електромобила    ©  Георги Кожухаров
В България Spark има над 550 електромобила    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

* Статията е обновена на 10.01 в 12:10 ч.

Услугата за споделена мобилност Spark ще се разраства: чрез листване на европейска борса и ангажимент от голям фонд за сериозна инвестиция в акции. Компанията SPARK Technologies, управляваща дейността на платформата в Литва, България и Румъния, обяви, че е подписала споразумение с базирания в Люксембург фонд за алтернативни инвестиции GEM Global Yield за дялово участие в размер на 30 млн. евро.

Договорът зависи от излизането на борсата след време на SPARK Technologies, като GEM се ангажира да осигури финансов ресурс за записване на акции в размер до 30 млн. евро за срок от 36 месеца след листването на акциите на SPARK Technologies, се казва в съобщението за сделката. SPARK ще издаде варанти към GEM, даващи право в срок от три години след датата на първичното публично предлагане на компанията да бъдат закупени акции в размер до 4% от капитала на SPARK. Усвояването и размера на средствата ще бъдат контролирани от SPARK, според нуждите на компанията. Основната цел е да се получи достатъчно капитал за разрастване на бизнеса на нови пазари, увеличаване на потребителите и развитие на софтуера.

"На първо място, ангажимент от страна на фонд с мащаба на GEM е много положителна оценка за SPARK и услугата ни, както и пазарните очаквания за потенциала на развитие на споделената електромобилност. От друга страна, получаваме и предварителен комфорт, че има осигурен допълнителен капитал при успешно реализиране на публичното листване", заяви пред "Капитал" Стефан Спасов, главен изпълнителен директор на SPARK Bulgaria и главен финансов директор на SPARK Technologies. Според него бъдещето публично листване и капиталът, който сделката гарантира, ще позволи на компанията да увеличи мащаба значително - и като брой клиенти, и като автопарк.

Все още не е ясно на кой фондов пазар ще бъде листвана компанията, но в съобщението за споразумението с GEM изпълнителният директор и председател на борда на директорите на SPARK Technologies Нериус Дагилис обяви, че става дума за "голяма европейска борса".

"Листването на SPARK и трансформацията на компанията от частна в публична е проект, който изисква плавното, но ефективно въвеждане на много нови процеси и вътрешни преструктурирания. Целта е проектът да приключи преди края на 2024 г., под условие, че има множество фактори, които могат да променят този времеви прозорец - пазарни тенденции в ЕС, развитие на пандемията, влияния върху веригите на доставки, и др.", коментира Стефан Спасов.

В момента Spark работи в четири града - София, Пловдив, Вилнюс и Букурещ. Общият брой на колите на всичките пазари - България, Литва и Румъния, е над 1500, от които над 550 са тук. Последно бяха поръчани 100 нови VW e-Up в страната, които постепенно са добавяни. Общите потребители на платформата са над 250 000, от които над 100 000 са в България. Брандът работи през дружеството "Райд шеър България", чиито приходи за 2020 г. са 4.3 млн. лв., като преди седмици от компанията обявиха пред "Капитал", че през 2021 г. оборотът е нараснал двойно, т.е. трябва да е надхвърлил 8 млн. лв. Според Спасов през тази година компанията планира навлизането на нови пазари в ЕС и увеличаване на автопарка до над 2 000 електромобила.

GEM e създаден през 1991 г. глобален фонд, който управлява активи за 3.4 млрд. долара и до момента е реализирал над 480 транзакции. Има офиси в Ню Йорк, Лос Анджелис, Париж и Бахамите. Има инвестиции в компании от най-различни сектори - от производители на автомобилни компоненти, през IT компании и енергийни дружества до финансови посредници. Това не е първият път, когато името на GEM е свързано с работеща в България компания. През миналата пролет беше обявено, че GEM Global Yield и "Еврохолд България" са подписали споразумение за ангажимент за дялова инвестиция в размер на 26 млн. евро. Тогава българският холдинг беше в период на придобиване на активите на CEZ в България. Но до сделка така и не се стигна и фондът не инвестира в "Еврохолд".

"GEM е фонд за алтернативни инвестиции с много богат опит и множество успешно реализирани проекти в редица сфери в международен мащаб. Креативният подход при структуриране на финансирания, про-активен подход към привличане на качествени проекти, многогодишен опит и know-how, както и добре развита международна партньорска мрежа, ги прави предпочитан избор в определените конфигурации, съвместими с визията ни за развитие", казва Стефан Спасов.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    burgaski avatar :-|
    burgaski
    • - 1

    Такъв тип компании ще имат голямо бъдеще.

    Нередност?
Нов коментар