Пловдивската компания "Сибота" планира да изгради предприятие за биосокове

Проектът е в начален етап, ще търси финансиране от Програмата за развитие на селските райони

Компанията инвеститор търгува с плодове и зеленчуци, но има и собствени овощни насаждения в Пловдивска област
Компанията инвеститор търгува с плодове и зеленчуци, но има и собствени овощни насаждения в Пловдивска област
Компанията инвеститор търгува с плодове и зеленчуци, но има и собствени овощни насаждения в Пловдивска област    ©  Цветелина Белутова
Компанията инвеститор търгува с плодове и зеленчуци, но има и собствени овощни насаждения в Пловдивска област    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Фирма "Сибота" планира да изгради в с. Радиново, община Марица, предприятие за преработка на биоплодове и производство на биосокове, става ясно от уведомление за инвестиционно предложение до РИОСВ - Пловдив.

"Проектът е в съвсем начален етап. Прогнозната инвестиция е около 1 млн. лв. Ще кандидатстваме за субсидия по Програмата за развитие на селските райони. Ако не бъдем одобрени, ще се прецени възможността за изпълнение и ще се търсят източници за кредитиране", коментира за "Капитал" Станимир Чолаков, собственик на "Сибота".

Проектът

Площта на имота, където е предвидено да бъде изградено предприятието, е 3432 кв. метра, а на производственото хале заедно с хладилните съоръжения - 1410 кв. метра. Земята е закупена преди година, съобщи Чолаков.

Проектът предвижда производство на плодови сокове от пресни плодове със запазени натурални вкусове, без добавена захар, подсладители, ароматизатори, вода и консерванти. Разчетите са за 130 хил. литра общо годишно производство.

Преработката на плодовете ще се извършва на специализирана автоматизирана технологична линия. Получените остатъци от пресоването на плодовете ще се продават за фураж и компост.

Готовите сокове ще се предлагат в опаковка B&B от три литра и в стъклени бутилки от един литър, става ясно от инвестиционното предложение.

"Ако осигурим финансиране, предприятието трябва да бъде готово през пролетта на 2023 г. То ще осигури до 10 работни места. Оборудването е съвременно, процесите са автоматизирани", уточни за "Капитал" Станимир Чолаков.

Компанията

"Сибота" е учредена през април 2010 г. Компанията се занимава с търговия на плодове и зеленчуци, но има и собствени овощни насаждения в Пловдивска област.

Според информация в Търговския регистър за 2020 г. фирмата отчита 1.465 млн. лв. общо приходи от дейността и 142 хил. лв. печалба. Очакванията за 2021 г. са за около 20% ръст на приходите. В регистъра на обществените поръчки се вижда, че компанията е доставяла плодове в пловдивски училища.

Все още няма коментари
Нов коментар