🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сделката между United Group и "Телелинк бизнес сървисис груп" пропадна

Основните акционери на компания ще продължат да търсят купувач на пакет от над 51%, но засега нови кандидати не са известни

Иван Житиянов, изпълнителен директор: "Искам този, който ще дойде в бъдеще, да разгърне потенциала на компанията в държавите от Западна Европа"
Иван Житиянов, изпълнителен директор: "Искам този, който ще дойде в бъдеще, да разгърне потенциала на компанията в държавите от Западна Европа"
Иван Житиянов, изпълнителен директор: "Искам този, който ще дойде в бъдеще, да разгърне потенциала на компанията в държавите от Западна Европа"    ©  Надежда Чипева
Иван Житиянов, изпълнителен директор: "Искам този, който ще дойде в бъдеще, да разгърне потенциала на компанията в държавите от Западна Европа"    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Телелинк бизнес сървисис груп" и United Group са се отказали от сделката, която предвиждаше придобиването на мажоритарен пакет акции в българската компания, става ясно от съобщение до Българската фондова борса (БФБ). Пред "Капитал" изпълнителният директор на "Телелинк бизнес сървисис груп" Иван Житиянов коментира, че въпреки пропадането на сделката, плановете за смяна на мажоритарния собственик не се е променила.

Основните акционери в българската компания - Любомир Минчев, Иво Евгениев и Спас Шопов, обявиха намерението си да продадат над 51% от компанията в началото на ноември. Минчев е собственик на 67% от акциите в дружеството, а Евгениев и Шопов държат по 4%. Само дни след изявлението им тогава "Телелинк бизнес сървисис груп" обяви, че е пред сделка с United Group, компанията собственик на БТК и "Нова" в България.

Към края на деветмесечието за 2021 г., последните налични консолидирани данни от страна на "Телелинк бизнес сървисис груп", компанията отчита 134.4 млн. лв. приходи. Това е скок от 42% спрямо година по-рано. Печалбата преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA) възлиза на 14.2 млн. лв., а нетната печалба - на 10.3 млн. лв. Капитализацията на компанията е 186 млн. лв., което прави пазарна стойност на 51% към момента над 90 млн. лв. Сделката трябваше да стане през дружеството на United "Словения броудбанд", като КЗК дори образува производство за концентрация преди сделката, което сега трябва да прекрати.

В търсене на "клик"

"Доколкото ми е известно, плановете за промяна на мажоритарната собственост не са се променили. Любомир Минчев обаче търси един стратегически "клик", който тук го нямаше. Аз също, ако не видя такъв "клик", не бих бил щастлив и не бих подкрепил такава сделка. Вече 16-17 години съм в тази компания и имам емоционална привързаност към нея, макар да не съм мажоритарен собственик. Искам този, който ще дойде в бъдеще, да разгърне потенциала на компанията в държавите от Западна Европа, където нямаме наложен бранд и всичко е много скъпо", коментира Житиянов.

Той добавя, че пропадането на сделката не се дължи на "нещо нередно от наша страна". "Телелинк" е направила проверка на данните, която е подкрепила макрорамката и информацията на микрониво. След като двете компании са преминали през финансовата част, са започнали обсъждане на стратегия и синергии, но са установили, че няма достатъчно голяма възможност за развитие.

Житиянов казва още, че решението е било двустранно. United Group е един от големите клиенти на "Телелинк" чрез БТК и други свои дружества. "Заключихме заедно, че няма да стане така, както го мислехме. Една от причините те да ни търсят беше именно вертикалната интеграция, но стигнахме до заключението, че тя няма да има ефекта, който очаквахме."

"Една такава продажба трябва да бъде смислена, защото ние търсим стратегически инвеститор, а не просто да се продадем", добавя той. "Ако се поставите на мое място, ние управляваме изцяло компанията и аз искам всички хора, които така или иначе трудно задържаме, знаете какъв е пазарът на труда в IT сектора, да имат бъдеще при нас. Ако можем да го опростим: нямаше го този стратегически "клик". Извървяхме един дълъг път с тях, но просто не се получи и аз уважавам мнението на Любомир Минчев."

Търснето на купувач ще продължи. Житиянов казва, че интересът на United Group се е появил много бързо, след като мажоритарните акционери са обявили намерението си да продадат част от компанията, затова те не знаят дали има интерес и от другаде.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    263i avatar :-|
    263i
    • - 3
    • + 3

    "Потърсихме мнението на Юнайтед Груп, но такова не ни беше предоставено".
    Капитал , къде е другата страна, Юнайтед , БТК , Словения телеком, някой??
    Журналистика или платено съобщения?! Клик!

    Нередност?
  • 2
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 3

    Това е добра новина. Сърбите искат да изкупят всички малки телекомуникационни компании в България и да си направят монопол .

    Нередност?
  • 3
    jhm07572507 avatar :-?
    PM
    • - 1
    • + 2

    Гузен не гонен бяга - "не откриха нищо нередно", а точно на ниво проверка се отказаха ...

    Нередност?
Нов коментар