Основните акционери в "Телелинк" планират да продадат мажоритарен пакет догодина

Съоснователят Любомир Минчев обяви, че компанията вече е в полезрението на чуждестранни стратегически инвеститори

Основателят на "Телелинк" Любомир Минчев (третият от ляво надясно) притежава 67% от компанията.
Основателят на "Телелинк" Любомир Минчев (третият от ляво надясно) притежава 67% от компанията.
Основателят на "Телелинк" Любомир Минчев (третият от ляво надясно) притежава 67% от компанията.    ©  БФБ
Основателят на "Телелинк" Любомир Минчев (третият от ляво надясно) притежава 67% от компанията.    ©  БФБ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Търгуваната на Българската фондова борса (БФБ) технологична компания "Телелинк бизнес сървивисис груп" ("ТБС груп") може догодина да има нов мажоритарен собственик. Това съобщи в свое изявление публикувано от съоснователя и притежател на близо 67% от капитала Любомир Минчев. В него той заявява готовност заедно с други двама по-малки акционера - Иво Евгениев и Спас Шопов с по 4%, "да предложим за продажба на БФБ мажоритарен пакет от акции в размер на над 50%, считано от началото на 2022 г."

Засега няма конкретни детайли, а след новината тази сутрин акциите на "Телелинк" поскъпват с 1.27% до ниво 16 лв. за брой. Това съответства на пазарна капитализация 200 млн. лв., което означава, че по текущите борсови котировки половината от капитала се оценява на 100 млн. лв., но обичайно при прехвърляне на контролен дял може да се очаква премия.

Обосновката

"Логично предвид впечатляващия ръст, разширяващото се пазарно присъствие и отличните финансови резултати през последната година "ТБС груп" навлиза все повече и в полезрението на големи международни компании от сферата на ИКТ с изявено присъствие и амбиции на Балканите и европейския пазар като цяло. Считам, че "ТБС груп" е достигнала ниво на развитие, на което такава компания би имала интереса да влезе в ролята на стратегически инвеститор, който да ускори и мултиплицира значително потенциала на "ТБС груп", пише Минчев.

Към полугодието консолидираните продажби на компанията, която има девет дъщерни дружества предимно на Балканите, са 98.3 млн. лв. при 65 млн. лв. за същия период на 2020 г. Нетната печалба расте с 26.4% до 8.1 млн. лв. За деветмесечието засега има само индивидуален отчет, който не е показателен за дейността на холдинга тъй като там влизат почти само приходите от дивиденти от дъщерните компании. Те нарастват с почти 5 млн. лв. до 13.5 млн. лв., а индивидуалната печалба е 12.7 млн. лв. "Телелинк бизнес сървисис" е фокусирана в осигуряване на услуги за корпоративния сектор в различни направления - изграждане на мрежи за телекоми, центрове за данни, информационна сигурност и др.

Според Минчев стратегически инвеститор би подпомогнал и разширяването на съществуващи и завоюване на нови пазари както в Балканския регион, така и във все по-перспективните корпоративни сегменти на западноевропейския, северноамериканския и глобален пазар.

Първо постепенно, после накуп

"Телелинк" излезе на борсата през 2020 г. чрез вторично предлагане с планове настоящите акционери на няколко транша да продадат до 30% от капитала за търговия. Досега бяха проведени три такива. При дебютът през юни 2020 г. 7.86% от капитала бяха пласирани на цена от 7.60 лв. за акция за общо 7.5 млн. лв. Няколко месеца по-късно през септември бяха продадени още 6.14% но вече по цена от 11.10 лв. за акция на проведения втори транш, а през юни 2021 г. - нови 7% при цена 13.50 лв. Така сумарно вече тримата основни акционери са се разделили с 21% дял в компанията.

И при трите транша основен купувач беше британския фонд Utilico Emerging Markets Trust, който вече притежава 13.8% от компанията.

Заявката на Минчев, Евгениев и Шопов е, че не планират нови траншове до края на 2021 г., като пълната реализация на заложените продажби на до 30% не е самоцел. "Считаме, че с вече реализираните 21%, привличането на широк кръг местни и чуждестранни инвеститори и успешното представяне на "ТБС груп" на БФБ през изминалата година и половина целите на тази първоначална програма са до голяма степен изпълнени", се казва в изявлението.

За борсовите инвеститори евентуалното навлизане на нов мажоритарен акционер е важно събитие и по друга причина. По закон той ще е длъжен да отправи към тях търгово предложение за изкупуване на дяловете им по справедлива цена. Тя се изчислява на база на различни методи и трябва да получи одобрение от Комисията за финансов надзор, като обаче не може да бъде по ниска от платената цена на акция от самия нов собственик.

Така например при хипотетична сделка на нива около текущите котировки включилите се още при първия транш могат да извлекат над 100% доходност, без да се броят получените междувременно дивиденти. Те естествено могат да продават акции и на борсата, но при по-големи обеми цената би паднала.