Износът на български мебели расте, търсенето им в страната намалява

Секторът изпитва проблеми с недостига на дървесина и на кадри, както и с нелоялния внос

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Износът на български мебели расте. В същото време търсенето им на вътрешния пазар намалява за сметка на обзавеждането от внос. Китай измества Полша от доскорошното първо място на държавите, внасящи мебели в страната. Това показва анализ на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната индустрия, представен на кръгла маса по актуални проблеми в горския сектор.

"Нашият бранш осигурява близо 3% от БВП на България и дава препитание на 55 хил. семейства в страната. През 2020-2022 г. 85% от мебелната продукция е за износ - три години преди това този процент е бил 80", коментира за "Капитал" Даниела Петрова, изпълнителен директор на камарата.

Колко са фирмите

В дървообработващия бранш са регистрирани 3486 фирми, като над 80% от тях са микропредприятия с по-малко от 9 заети. В мебелното производство компаниите са 2369, 84% от които са микропредприятия, а 7.9% - малки.

По експертни данни на камарата за 2020 г. средно едно заето лице в сектор "Мебелно производство" е произвело продукция за 29 500 евро или 57 595 лв. Това е с близо 30% повече в сравнение с 2015 г., когато този показател е бил 23 700 евро (46 330 лв.), отчита браншовата организация.

Какво сe произвежда и какво се търси

Българските мебелни фирми произвеждат основно тапицирани, кухненски и офис мебели. Най-голяма обаче е групата "други" (67%), в която влизат матраци, корпусна мебел, седалки за автомобили и др.

През 2021 г. търсенето на тапицирани и на кухненски мебели се е увеличило, а на офис мебели и търговско обзавеждане бележи спад. "Обяснението за тази тенденция е логично заради ковид пандемията и работата от вкъщи, която стимулира хората да се стремят да направят дома си по-удобен и по-функционален", коментира Даниела Петрова.

Потреблението на български мебели обаче спада от 41% през 2015 на 16% през 2022 година, когато най-много се купуват мебели от ЕС (43%), както и от трети страни (41%). Вносът от страни извън ЕС расте - от 21% през 2015 на 41% през 2022 г., когато Китай детронира Полша, показва статистиката на браншовата камара.

България е на 38-о място в света по износ на мебели и на 56-то - по внос на мебели за 2020 г., обобщава Даниела Петрова.

Недостигът на суровина - основен проблем

Липсата на кадри е проблем и за мебелния сектор. "Противно на някои схващания 80% от дейностите във фирмите се извършват от роботизирани линии. В мебелните компании се работи с компютри, а не с трион и длето. Браншът се дигитализира и все повече "позеленява" с инициативи за повторно използване и рециклиране. Въпреки това желаещите да се обучават в професионалните гимназии и да работят с модерни машини намаляват", обобщи Даниела Петрова.

Нелоялната конкуренция от държави извън ЕС също тормози фирмите. "Налице е масов внос на мебели от Турция. Хора с по едно бусче всеки ден внасят "на черно" по два дивана", дава пример Петрова. И предупреждава: "Факт е, че турските мебели са по-евтини заради огромната инфлация там. Но трябва да се има предвид, че турските производители не са длъжни да спазват европейските изисквания за нива на формалдехид в мебелите и затова някои от продуктите не отговарят на стандартите за безопасност".

Според Браншовата камара на дървообработващата и мебелната индустрия дървесината е материалът на бъдещето, защото е възобновяем природен ресурс и перфектен материал за изграждане на зелена икономика. Недостигът на суровина обаче е сред ключовите проблеми на фирмите от сектора. "Имаме нужда от здрава и добре гледана гора, от дървесина като стабилен и предвидим ресурс, защото от това зависят заплати, работни места, данъци и осигуровки. Липсата на дървесина води до намалени обеми на работа и до съкращаване на персонал. Нещо повече - тя води до невъзможност за изпълнение на поръчки, от което следват съдебни процеси срещу български фирми", обясни Даниела Петрова.

Според участниците в срещата част от проблемите в сектора са свързани с издадена заповед от 2021 г. на служебния министър Бозуков, която намалява дърводобива в старите гори с 30%. Това сериозно се е отразило на добиваните количества и цените на дървесината, в резултат на което компании търпят огромни загуби, а някои от тях дори обмисляли изтеглянето си от България, твърдят представители на бизнеса.

Анализите на браншовата организация показват, че проблемът се изостря. "В камарата имаме по 3-4 обаждания на ден с въпроси за липсата на дървесина, преди такива обаждания бяха 3-4 на седмица. Настояваме да отпаднат всички ограничения за добив на дървесина, наложени извън нормативната уредба, и отмяна на тази заповед", заяви Даниела Петрова.

Все още няма коментари
Нов коментар