Най-динамичните компании за мебели и дървообработване: Отново в клуба на растящите

Строително-имотният бум се прехвърля в резултатите на мебелните дружества

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Компаниите в секторния топ 20 отчитат от 13% до над 274% ръст на приходите през 2021 спрямо 2020.
  • Най-динамичните компании са подпомогнати от чуждите пазари, където отива голяма част от продукцията им.
  • Ръстът в цените на суровините и дървесината обаче държи маржовете в сектора ниски.

Бумът на строителството и на пазара на недвижимите имоти през миналата година се е прехвърлил и във финансовите резултати на компаниите от мебелния сектор и дървообработката. Компаниите в топ 20 от секторната класация "Гепард", която подрежда фирмите според скока на продажбите им спрямо предходна година, отчитат от 13% до над 274% ръст на приходите през 2021 спрямо 2020. Силният ръст на строителните материали и ресурси, като дървесината например, оказва натиск върху разходите им и това пречи за по-силен скок и при печалбите на тези компании. Едва няколко от тях успяват да минат марж над 20%, а много са и под нивото от 10%.

Прави впечатление, че основни двигатели на най-динамичните мебелни компании са чуждите пазари, като някои компании изнасят и почти цялата си продукция зад граница. Повечето фирми са малки, приходите на единици от тях надхвърлят 5 - 10 млн. лв. на година, което говори за класически семеен бизнес. Добрата новина в това издание е, че все пак се формира топ 20 в сектора, след като година по-рано се класираха едва 13 компании заради ниския им растеж, силно ударен тогава от ковид кризата.

Топ 3: Стимулът на чуждите пазари

Лидер в класацията с над 274% скок на продажбите е "Делта мебел груп" - Айтос. Семейната компания е основана през 1997 г. от Мехмед Мехмед и съпругата му Рафие Ниязи Мехмед. Разполага с производствена база и изложбена зала в Айтос и шоурум в Бургас. Произвежда мека мебел, кухни, маси, столове, интериорни врати, обзавеждане за хотели, заведения, офиси, разработва индивидуални проекти. Предлага завършен продукт - от дизайна и проектирането до производството и монтажа.

"Работим само по поръчка на клиенти, имаме собствен дизайнерски отдел. Индивидуалните и фирмените ни клиенти се в съотношение 50 на 50. През миналата година направихме сериозен износ на мебели за Саудитска Арабия", коментира за "Капитал" Мехмед Мехмедов. Той уточни още, че компанията е инвестирала досега над 5 млн. лв. в производствената си база, и съобщи, че до края на ноември "Делта мебел груп" ще открие фирмен шоурум и в София.

Производителят на столове "Касто чеарс" - Велинград, заема второ място в топ 20 с близо 133% ръст на приходите през миналата година. Компанията е с над 25-годишен опит в мебелната индустрия, основана е от Гуман и Катя Стойнови, а сега в нея работи второто поколение от семейството. По данни на компанията тя разполага с над 28 хил. кв. метра производствена площ, инвестирала е 6 млн. евро в автоматизация и роботизация и предлага 10 хил. стола месечно.

"Работим по поръчка на клиенти от ЕС, 99% от продукцията е за експорт. Продаваме директно или чрез посредници. Това е традиционна индустрия, тя разчита на дългогодишни връзки и в нея рядко се сменя партньор. През миналата година фирмата се преструктурира от ЕТ в ООД. Правим огромно разширение, става въпрос за поетапна инвестиция с подкрепата на Норвежкия финансов механизъм и на програма "Иновации и конкурентоспособност". До края на 2023 г. ще удвоим обема, продажбите и работните места", коментира за "Капитал" Стойко Стойнов, мениджър на "Касто чеарс".

Скок от близо 108% класира "Палетен-24 - Балкан" - гр. Гоце Делчев, на трето място в топ 20. Семейната компанията на Кирил и Иво Василеви предлага сертифицирани EPAL палети (европейска система за стандартизация на палетите, която позволява тяхната многократна употреба и свободна обмяна на международно ниво). Фирмата произвежда също специализирани палети, подходящи за повечето индустрии - химическа, стъкларска, текстилна, хранително-вкусова, мебелна, както и палети по поръчка.

"Ние сме най-големият производител на EPAL палети на Балканския полуостров. През 2021 г. реорганизирахме производството - отказахме се от преработка на дървесина, тъй като преценихме, че тази дейност е неефективна за нас. Около 40% от продукцията ни е за износ. Направили сме много сериозни инвестиции в машини и модернизация. Всичко е финансирано със собствени средства, без държавна помощ или средства по европейски програми", коментира за "Капитал" Кирил Василев.

Ръст от 40% до 80%

Осем компании в топ 20 отчитат скок на приходите между 40% и 80% през 2021 г. Ръст 77.5% на продажбите отрежда на "Хамефа" - Разлог, 4-то място в класацията. Фабриката произвежда ръчно изработени класически и модерни мебели от масивна дървесина. Компанията е основана през 1998 г. Започва дейност като малка работилница, която бързо се развива и през 2000 година става част от българско-холандски холдинг. Днес е изцяло българска собственост на Валери Любенов Татарски. Производствената й база е над 6000 квадратни метра, заетите са над 120. Клиенти на "Хамефа" са както семейства, обзавеждащи домовете си, така и големи хотелски вериги, административни сгради, офиси, ресторанти, търговци на дребно и на едро.

На пета позиция е "Лескомерс трейдинг" - с. Стоките, Габрово, с близо 69% ръст на оборота през 2021 г. Компанията, в която съдружници са Христо Симеонов Стоянов и Виктор Симеонов Стоянов, e дългогодишен производител на паркет и масивни дървени трапезни маси, мебели от масивна дървесина, спални, кухни. Предлага и тапициране на мебели.

Шеста в топ 20 е дървообработващата фирма "Амиго нова" - Търговище, която произвежда амбалаж и други изделия от дървен материал. Съдружници в компанията, която отчита над 62% ръст на продажбите през миналата година, са Арзу Хамид Кесим и Вели Ахмед Кесим.

Над 60% скок на приходите през 2021 г. подреждат "Маги мебел груп" - Нова Загора, на седмо място в топ 20. Компанията е дългогодишен производител на мебели - серийно производство и по индивидуални проекти. Предлага завършен продукт - от проектирането до доставката и монтажа. Освен производител фирмата е и вносител на класически и модерни турски мебели. Продава и онлайн. Едноличен собственик на капитала е Симеон Валентинов Милчев.

Осма в топ 20 е "Дръм" - Благоевград, с близо 52% по-високи приходи през 2021. Създадена е през 2011 г. и първоначално произвежда платна за макари за кабели. Две години по-късно се специализира в производството на детайли за палети, които стават неин основен продукт. През 2015 г. удвоява капацитета си с пускането на нова линия за обработка на дребна обла дървесина. Три години по-късно изгражда нов цех за пелети, а през 2019 г. въвежда в действие автоматична поточна линия за производство на фасониран дървен материал. Едноличен собственик на капитала е Александър Георгиев Бачев.

Дърводобивът и преработката на дървесина са част от дейността на фирма "Фейзал" - Сърница, която се подрежда на 9-а позиция с близо 48% скок на продажбите през миналата година. Компанията предлага дървени облицовки и ламперия, занимава се и със строителни дейности и транспорт. Едноличен собственик е Салих Алиосман Фейзичауш.

Фирма "ПД енерджи груп" - с. Злати войвода, Сливен, произвежда, рециклира и търгува с дървени палети. От 2012 г. компанията, собственост на Деяна Стамова Иванова, има собствена производствена база. За 2021 г. отчита почти 44% ръст на приходите.

Над 43% скок на продажбите отбелязва "Некрато" - Бухово, София. Основната дейност на компанията e производство и дистрибуция на различни видове матраци с марката Paradise, на основи (френски легла), подматрачни рамки, аксесоари (възглавници, протектори, калъфи за матраци). Дружеството е създадено през 2003 г. и първоначално дейността му е само търговска. По-късно започва собствено производство. Има изградена дистрибуторска мрежа в цялата страна, а през 2011 г. открива два фирмени магазина - в София и Бургас, както и два регионални складa за продажби на едро в Бургас и Асеновград. Съдружници са Златан Евгениев Кралевски и Анета Григорова Кралевска.

Ръст между 10% и 40%

Ръст на приходите между 10% и 40% през 2021 г. отчитат девет фирми в топ 20 за сектора. Учредената през 2005 г. "Форест консулт и КО" - София, (12-о място) отбелязва 30.3% скок на продажбите през миналата година. Компанията се занимава с производство, изкупуване, сортиране, рециклиране и доставка на дървен опаковачен материал. Предлага пълна гама палети, европалети, бокс палети, дървени каси, индустриални скари, а също и дървени опаковки от едролистна и широколистна дървесина, които могат да бъдат брандирани според изискванията на клиента. Има три бази за производство и складиране - в София, Петърч и Пловдив. Съдружници са Добромир Пламенов Иванов и Евгения Гечова Станкова-Иванова.

"Палети БГ" - Пловдив, се подрежда на 13-а позиция с 28.2% ръст на оборота за 2021 Това е и най-голямата компания в секторната класация с приходите й - близо 20 млн. лв., и печалба 5 млн. лв., което прави и завидна за сектора рентабилност с нетен марж на печалбата 25%. Фирмата е специализирана в производството на палети и дървени детайли, а освен това търгува с дърва за огрев, пелети, въглища и брикети. Основана е през 2003 г., едноличен собственик е Дияна Славчева Царева.

Фирма "Ямбол комерс" стои зад мебелна фабрика "Нов дом", която произвежда корпусна и мека мебел, както и матраци. Фабриката се простира на площ над 6 хил. кв.м, компанията притежава собствени дизайнерски и конструкторски отдели. Мебелите се предлагат предимно във фирмените магазини на търговската верига "Нов дом", които са над 45 в страната, а също и онлайн. Съдружници в компанията, която отчита 20.8% скок на продажбите през 2021 г., са Георги Станчев Желев и Ваня Тодорова Желева.

Семейната ВЕЛГА - Ловеч, е на 15-а позиция в топ 20 с близо 20% ръст на приходите. Тримата братя Веселин, Гавраил и Лазарин Дочеви използват възможностите на някогашното Постановление №35 от 1987 г. за допълнително производство на стоки и услуги и създават малка работилница. Веселин Дочев по това време работи като главен конструктор на мебели в държавния завод "Тодор Кацаров" в Ловеч и призовава братята си да започнат производство на тапицирани мебели. В края на 1989 г. те основават фирма ВЕЛГА - съчетание от срички и букви от имената им.

Днес компанията разполага със затворен цикъл на производство и модерни технологии, предлага над 300 модела тапицирани мебели, а застроените й площи надхвърлят 8000 кв. метра. Над 90% от продукцията се продава на европейските пазари и в Близкия изток, а в дейността на семейната фирма вече вземат участие и наследниците на тримата братя.

Основаната през 1995 г. "Майк Трейдинг" - Разлог, също е семейна. Тя отчита 18% по-високи приходи за 2021 г. и се подрежда на 16-о място. Едноличен собственик на капитала е Мартин Петров Петров. Компанията преработва и търгува с дървен материал, произвежда дървени палети и детайли, декинг, греди, профили за врати и стъклопакет, обшивки, слепени плотове и струговани колове. От 2008 година "Майк Трейдинг" е партньор на KEБE - завод за тухли в Северна Гърция.

ЕТ "Благой Ангелов - Колорадо" - Пазарджик, заема 17-а позиция със 17.8% ръст на продажбите през миналата година. "Колорадо" е мебелна фабрика, създадена през 1997 г., която започва като малък склад с шестима служители и една производствена линия. През 2005 г. собственикът отваря своя фабрика, разположена на 18 000 кв. метра площ, а през 2017 г. купува друга фабрика с площ 48 000 кв. метра и добавя производството на МДФ изделия. Фирмата продава меки и корпусни мебели в Германия, Гърция, Кипър, Франция, Италия, Холандия, Испания, а също и в големите търговски вериги в страната.

В класацията влиза още един едноличен търговец - "Симеонов - Георги Димитров"- Пещера, производител на матраци "Симеонов". Той заема 18-о място с 16% по-високи приходи през 2021. Компанията е основана през 2011 г. и произвежда еднолицеви, двулицеви, детски и бебешки матраци с марката "Симеонов", топ матраци и протектори, както и основи за тях.

На 19-о място е създадената през 2003 г. "Вева груп" - Доспат, с 15% скок на продажбите. Дружеството е собственост на Аида Китанова Радева. Разполага с две производствени бази - в Доспат и в село Борино, които са изцяло автоматизирани и отговарящи на международните стандарти за производство на дървен материал. Предлага и продукти от дървесина, които са сертифицирани по стандарта FSC (за устойчиво стопанисване на горите по целия свят). През 2005 г. дейността се разширява и фирмата инвестира в дървопреработване. Извършва вторична обработка на дървен материал, както и дърводобив, вътрешен и международен транспорт със собствени автомобили. Около 90% от продукцията се изнася за Гърция, Македония, Турция, Албания, Румъния, Италия, Сирия, Иран, Катар и други. От 2015 г. предметът на дейност на компанията включва производство, транспортиране и полагане на бетонови и строителни разтвори със собствени бетонпомпи и миксери.

Класацията завършва ЕТ "Деян Маджаров - Мадлок" - Русе, с 13.8% по-високи приходи от продажби за 2021. Компанията се занимава с производство на рекламни стелажи и метални продукти повече от 20 години.

През тази и следващата година се очаква икономическо забавяне, а строителният сектор е първи индикатор за това, което най-вероятно ще се прехвърли и върху резултатите на мебелните компании.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    valk681 avatar :-?
    Георги

    Рядко коментирам, но съм леко съм озадачен от класацията. По какъв критерии се избират тези фирми? Аз съм от Троян и не видях нито една фирма от района в класацията, а тук е меката на производството на мебели. Отворих да проверя в интернет първата фабрика, която виждам от прозореца си - Рико Стил. Ами тя има двойно повече оборот от "лидера в класацията" https://papagal.bg/eik/110519069/bdfc . Фен съм на Капитал, но олеквате с такива класации :-).

    Нередност?
  • 2
    mara.georgieva avatar :-|
    mara.georgieva

    До коментар [#1] от "Георги":

    Привет. Традиционната класация "Гепард" подрежда фирмите в различните сектори по скок на приходите за съответната година спрямо предходната. Взема се предвид само ръстът на продажбите за съответната година, а не общите продажби като цяло.

    Нередност?
Нов коментар