Дигиталните валути на централните банки ще се ползват с доверието, което липсва при криптоактивите

Кристалина Георгиева и Агустин Карстенс обсъдиха ролята на централните банки в дигитализиращата се финансова система

Растящият интерес към крипто пазара, който към момента се оценява на 2 трлн. долара, крие рискове за финансовата стабилност, смята управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева
Растящият интерес към крипто пазара, който към момента се оценява на 2 трлн. долара, крие рискове за финансовата стабилност, смята управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева
Растящият интерес към крипто пазара, който към момента се оценява на 2 трлн. долара, крие рискове за финансовата стабилност, смята управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева    ©  Велко Ангелов
Растящият интерес към крипто пазара, който към момента се оценява на 2 трлн. долара, крие рискове за финансовата стабилност, смята управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Съвременните дигитални валути като криптоактивите, произтичащи от частния сектор, са нестабилни и не могат пълноценно да изпълняват функциите на пари. Но те са доказали своите ползи и са дали начало на технологии, които могат да стоят в основата на съвременната финансова система. На тази база вече голяма част от централните банки по света разработват свои собствени дигитални валути (CBDC). Процесът ще е дълъг и не бива да се прибързва, но крайният резултат ще си заслужава, смятат Кристалина Георгиева и Агустин Карстен. В онлайн дискусия ръководителите на МВФ и BIS (Банката за международни разплащания) обясниха едно от основните предимства на CBDC - те ще бъдат сигурни и стабилни, защото са продукт на централните банки, и ще се ползват със същото обществено доверие като конвенционалните валути.

Криптоактивите - твърде нестабилни, за да бъдат истински пари

Криптоактивите в повечето случаи не са подкрепени от реални средства и тяхната стойност зависи от пазара, т.е. от доверието в тяхното функциониране. Те са по-скоро възможност за инвестиция, отколкото валута в истинския смисъл на думата, обясниха участниците в дискусията. Съществуват и подкрепените с активи стейбълкойнс, но дори сред тях "някои са по-стабилни от други", обясни председателят на МВФ. Чрез CBDC централните банки ще станат част от сферата на виртуалните валути и ще могат да провеждат парична политика според нуждите на икономиката в новата дигитална реалност.

Растящият интерес към криптопазара, който към момента се оценява на 2 трлн. долара по думите на Георгиева, крие рискове за финансовата стабилност. Скорошен доклад на МВФ посочва като опасност "криптоизацията" в развиващите се пазари. Децентрализацията на криптовалутите, от една страна, е предимство за запазване на анонимност, а от друга - може да се използва за незаконни транзакции като пране на пари и финансиране на тероризъм. В тази посока според Георгиева са необходими по-строги регулации в сектора, като е важно те да са съгласувани на международно ниво.

"Душата на парите" се дава от институциите

"Душата на парите е доверието", смята Карстен, а това доверие е възможно само чрез сигурността и стабилността, която институциите и правилата гарантират. Парите на централните банки предоставят 4 предимства: сигурност, крайност, ликвидност и интегритет. А при криза само централните банки могат да осигурят необходимата ликвидност. Тези качества не могат да бъдат възпроизведени от криптовалутите, смята ръководителят на BIS. Повечето от тях служат единствено за инвестиции и спекулативни сделки. Те не могат да репликират функциите на традиционните пари като средство за размяна, за съхранение на стойност и разчетна единица.

Централните банки имат две основни задачи в процеса на финансова дигитализация - да осигурят стандарти и регулации, с които да защитят интересите на обществото и на отделните потребители, и да предложат свой собствен еквивалент на виртуалните пари, смята Кристалина Георгиева. Ролята на частния сектор също не е за подценяване - той дава необходимите иновации, креативност и разширяване на възможностите.

Кристалина Георгиева, председател на Международния валутен фонд, и Агустин Карстенс, генерален директор на Банката за международни разплащания (BIS), в онлайн дискусия за новите дигитални форми на пари и ролята на централните банки в трансформацията на финансовата система.

CBDC ще улесни транзакциите, но не бива да се прибързва

Целта на CBDC е да дадат възможност за лесни и бързи транзакции. Според Карстен операциите с тях ще са подобни на изпращането на имейл, а ще се намалят и транзакционните разходи. Плащанията ще могат да се осъществяват мигновено 24/7, а сред най-важните предимства е сигурността, гарантирана от институциите. Карстен очаква дигиталните валути да приобщят към финансовата система хора, които досега са стояли настрана от нея.

Но за да работи гладко системата, е необходимо да не се прибързва. Затова "бързай бавно" е основният принцип в нейното проектиране, каза Георгиева. Предизвикателствата са големи - за страна като Китай системата ще трябва да е способна да обработва хиляди транзакции в секунда. Необходимо е изграждането и на международна свързаност на системите. Затова и проучванията и тестванията в тази сфера продължават с години. Председателят на BIS разкри, че 90% от 26-те централни банки от развиващи се икономики, с които неговата институция си сътрудничи, вече са в напреднал етап на разработване на свои дигитални валути.

Участниците в дискусията дадоха пример за ползите от виртуалните валути при извънредни ситуации. След началото на войната в Украйна дигиталните системи за разплащания са помогнали да се осигури финансова помощ на страната и нейните граждани. В такава ситуация още по-сигурни биха били CBDC, тъй като с тях могат да се избегнат съмненията за измами.

Какво остана недоизказано

Евентуалните опасности от CBDC останаха встрани от фокуса на дискусията. Но експерти във финансите отдавна предупреждават, че CBDC крият някои рискове, които трябва да се вземат под внимание при тяхното разработване. Криптовалутите възникнаха именно с идеята за децентрализация, но тласнаха действията на централните банки в обратната посока. Опасенията са, че CBDC ще съсредоточат голям финансов контрол в ръцете на държавата - възможност за проследяване на всяка транзакция, мигновено замразяване на активи, възползване от лични данни. Такива практики, изкривяващи ползите от дигиталните валути, могат лесно да станат инструмент за натиск, особено в страни с авторитарни наклонности.

Съществува и неяснота за ролята на търговските банки в новата система на разплащания с CBDC. Според някои експерти голяма част от потребителите ще предпочетат да държат средствата си в дигитален портфейл към централната банка, с което клиентите на търговските банки значително ще намалеят.

Все още няма коментари
Нов коментар