🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Broadcom води преговори за придобиване на VMware за до 50 млрд. долара

Сделката ще прибави облачни изчисления към портфолиото на производителя на чипове

Ако стане факт, покупката на бизнеса за облачни изчислителни услуги ще диверсифицира портфолиото на компанията за полупроводници
Ако стане факт, покупката на бизнеса за облачни изчислителни услуги ще диверсифицира портфолиото на компанията за полупроводници
Ако стане факт, покупката на бизнеса за облачни изчислителни услуги ще диверсифицира портфолиото на компанията за полупроводници    ©  Reuters
Ако стане факт, покупката на бизнеса за облачни изчислителни услуги ще диверсифицира портфолиото на компанията за полупроводници    ©  Reuters

Американският производител на чипове Broadcom води преговори да придобиe софтуерната група VMware за до 50 млрд. долара, съобщи Bloomberg, позовавайки се на свои източници. Ако стане факт, покупката на бизнеса за облачни изчислителни услуги ще диверсифицира портфолиото на компанията за полупроводници. Двете страни все още не са правили официални изявления по темата. Сделката ще генерира голяма печалба за основния акционер във VMware Майкъл Дел, основател и изпълнителен директор на Dell Technologies, пише Financial Times.

VMware се счита за една от водещите компании в индустрията за облачни изчисления. Има офиси в 24 страни, включително и България. Услугите ѝ се използват от големи корпорации за управление на частни и публични облачни мрежи, както и за центрове за данни. Спад в оценката на компанията през последните години повиши интереса към нейното поглъщане. В петък акциите на VMware затвориха на цена 95.71 долара, с което нейната пазарна капитализация достига 40 млрд. долара. Това е наполовина от пика през 2019 г. и с 20% надолу от началото на годината.

Постигане на споразумение от такъв мащаб би донесло голяма печалба на Майкъл Дел, който заедно с частната инвестиционна компания Silver Lake придоби VMware през 2016 г. като част от поглъщането на EMC за 67 млрд. долара. Сделката беше една от най-големите в историята на технологичната индустрия. След нея около 19% от акциите на VMware останаха публично търгувани, а бизнесът се управляваше отделно от компанията на Дел за персонални компютри и технологична инфраструктура. През ноември Dell Technologies отдели и собствеността си във VMware.

Дел, който е председател на борда на VMware, притежава около 36% от акциите на компанията на стойност около 15 млрд. долара към петък по данни на Sentieo. Silver Lake е вторият по големина акционер с 10%.

Broadcom продължава опитите за разширяване

Изпълнителният директор на Broadcom Хок Тан от няколко години е в търсене на нова голяма сделка, след като опитът му да придобие производителя на чипове Qualcomm беше блокиран през 2018 г. Той е известен като консолидатор на индустрията за чипове, но тъй като по-нататъшни сделки в сектора вероятно ще се сблъскват със силна съпротива от страна на конкуренти, регулатори и правоприлагащи органи, Тан се насочва и към други сфери на технологичната индустрия. През 2019 г. Broadcom преговаряше с групата за киберсигурност Symantec, но до сделка не се стигна поради несъгласие относно оценката.

Преговорите между Broadcom и VMware показват, че пазарът за големи технологични сделки остава активен въпреки рязкото понижение на оценките на компаниите тази година на фона на високата инфлация и повишаването на лихвените проценти.