Българинът Венцислав Почекански е новият вицепрезидент във VMWare

Специалистът ще оглави научно-развойната дейност и клона за киберсигурност на американската компания

Венцислав Почекански е новият вицепрезидент на VMWare
Венцислав Почекански е новият вицепрезидент на VMWare
Венцислав Почекански е новият вицепрезидент на VMWare    ©  VMWare
Венцислав Почекански е новият вицепрезидент на VMWare    ©  VMWare
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Софтуерният гигант VMware назначи българина Венцислав Почекански за вицепрезидент по научно-развойната дейност. Той ще ръководи част от екипите от клона за киберсигурност на компанията. Почекански е вторият българин на високопоставена лидерска позиция във VMware след Диана Стефанова, която е вицепрезидент Регионални стратегии за развитие във VMware.

Назначението бе обявено в края на април, като от VMware обявиха, че в новата си роля Почекански ще оглави международния развоен софтуерен екип на VMware Carbon Black - клонът за киберсигурност, който в момента се състои от 320 специалисти от България, Индия и Израел, както и звеното на VMware Carbon Black в България, основано от него през 2020 г., в което в момента работят над 100 експерти.

От публичното изявление по повод назначаването на Почекански става ясно, че VMware определят офиса в София като ключов за бъдещото развитие в региона EMEA и един от топ три развойни центъра в световен мащаб. Част от тяхната стратегия е да разраснат екипа до 2500 души в следващите няколко години от 1700 в момента.

"Киберсигурността е много динамична област, в която постоянно се появяват нови предизвикателства и се отваря ново поле за иновации. Екипът ни се разраства глобално и тази година само в България целим да привлечем над 50 инженери", коментира Почекански в официалното изявление на компанията.

Приоритет е киберзащитата

Честотата и силата на кибератаките се засилват с ускорени темпове през последните няколко години. Доста често те са с директна DDOS атака, която цели свалянето на сайтове или услуги - каквито бяха направени и към частния сектор, както и към публичния сектор, когато бяха ударени българските пощи. Те по-често се превръщат и в част от военни или пропагандни средства за външно влияние.

Тази тенденция само ще се засилва според CyberSecurityVentures - медия, следяща развитието на киберсекторите и сигурността в тях. От там очакват към 2025 г. годишните разходи в глобален мащаб в тази сфера да достигнат 10.5 трлн. долара. Докладът на VMware Modern Bank Heist Report 5.0 твърди, че 74% от анкетираните компании са отчели една или повече рансъмуер атаки за последната година, като 63% от тях са заплатили откуп.

Именно това ще е и главното направление, в което ще се фокусира новият вицепрезидент на VMware. Водените от него екипи ще са отговорни за целия жизнен цикъл на SaaS услугите - от концептуализиране до разработване и поддръжка.

За "Капитал" от VMware потвърдиха, че техни представители са имали среща тази година и с министъра на електронното управление Божидар Божанов. Те са обсъждали варианти за сътрудничество и възможността за предоставяне на експертиза и в областта на киберсигурността.

От VMware също така потвърдиха, че в момента се водят и разговори за сътрудничество с новия Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT).

Компанията

VMWare е американска компания в сферата на облачните инфраструктури и технологиите за бизнес мобилност, основана през 1998 г. и със седалище в Пало Алто, Калифорния. Пазарната й капитализация е към 40 млрд. долара с оборот от 11.8 млрд. долара за 2021 г.

Компанията присъства на българския пазар от 2008 г. насам. За последната отчетена досега година - 2020 г. оборотът е 203 млн. лв., с 25% повече от 2019 г. , което я прави най-голямата софтуерна компания тук. Служителите в България също нарастват значително и вече са към 1700.
Все още няма коментари
Нов коментар