🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Още 60 млн. евро за дялови инвестиции в средно големи компании

BlackPeak Capital удвоява втория си фонд за финансиране на водещи регионални предприемачи от България и Югоизточна Европа

Екипът на BlackPeak Capital    ©  BlackPeak Capital
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Вторият фонд за дялови инвестиции на BlackPeak Capital набра още почти 60 млн. евро, с което общият му размер достигна 126 млн. евро.
  • Средствата ще бъдат насочени към динамични малки и средни компании от България и от Югоизточна Европа, които ще получат по 5 - 15 млн. евро финансиране.
  • Като инвеститори влизат компанията за управление на активи Erste Asset Management и балтийски пенсионен фонд.

Година след създаването му вторият фонд за дялови инвестиции на BlackPeak Capital вече разполага с близо два пъти по-голям капитал, с който да подкрепи бизнеса в региона. Увеличението беше очаквано - през юни 2021 г. фондът заработи с капитал 68.5 млн. евро, като още тогава мениджърите уточниха, че в плановете е заложено общата сума да достигне 120 млн. евро. Тази първоначална цел вече е надхвърлена, като процесът по привличане на средства приключва с общо събрани 126 млн. евро.

С тях фондът ще инвестира между 5 и 15 млн. евро срещу миноритарно дялово участие в компании от България, Румъния, Словения, Хърватия и Сърбия. Целта е да се подкрепят местни лидери или базирани в някоя от петте държави компании, които са се доказали в международен план, да продължат растежа си - както органично, така и чрез придобивания. За изминалата година Southeast Europe Growth Equity Fund вече обяви две инвестиции - в румънския производител на алтернативни месни продукти на растителна основа Verdino и в русенската компания "Инаут трейд", която предоставя логистични услуги за онлайн магазини под бранда eushipments.com.

Да поставим региона на инвеститорската карта

Оглавяваният от Росен Иванов и Ивайло Господинов BlackPeak Capital вече осем години финансира срещу миноритарно участие дружества в напреднал етап на развитие, на които помага да продължат растежа си чрез допълнителни инвестиции в иновации, увеличаване на капацитета или придобивания на конкуренти. В периода от 2014 г. до 2021 г. първият управляван от екипа фонд разпредели в 12 български дружества (виж карето) общо над 110 млн. евро - 30 млн. евро бяха предоставени от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) по програмата JEREMIE, а към тях мениджърите на BlackPeak Fund I успяха да привлекат и над 80 млн. евро ресурс от коинвеститори. Идеята зад създаването на Southeast Europe Growth Equity Fund беше обхватът да се разшири до няколко държави от Югоизточна Европа (ЮИЕ), така че да се подпомогне по-успешно регионалната експанзия на местния бизнес. А и самият регион да бъде поставен по-видимо на инвестиционната карта на големите западни играчи, за които иначе българският пазар сам по себе си често е прекалено малък.

ЕИФ чрез програмите JEREMIE и COSME и механизма "Европейски гаранционен фонд" е ключов инвеститор и във втория фонд на BlackPeak Capital. Със средства участват и други международни финансови институции като Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Международната финансова корпорация (IFC) от групата на Световната банка. При първоначалния етап на набирането на капитал групата на инвеститорите допълниха три пенсионни фонда - един от Румъния и два от Словения. Сега към тази шесторка се присъединяват международната компания за управление на активи Erste Asset Management, която е част от групата на австрийската Erste Bank, както и един балтийски пенсионен фонд. Мениджърите отбелязват, че за съжаление сред инвеститорите липсват български пенсионни фондове, тъй като законодателството не им позволява.

"Благодарни сме за доверието и подкрепата на нашите инвеститори и за това, че оценяват потенциала на инвестициите в дялов капитал в Югоизточна Европа. Новият фонд е важна крачка не само за нас, но и за региона като цяло, тъй като това е един от първите фондове, привлекли значителни инвестиции от пенсионни фондове, което позволява реинвестирането на активите на пенсионните фондове в местните икономики", коментират управляващите партньори в BlackPeak Capital Росен Иванов и Ивайло Господинов.

Малко по-високи суми

Като цяло инвестиционната стратегия остава непроменена спрямо обявеното преди година - във фокуса са IT, софтуер, производство, потребителски стоки, специализиран ритейл, бизнес услуги, здравеопазване, биотехнологии и др. Новото обаче е леко повишената единична сума (т.нар. ticket), която ще се насочва към всяко от подкрепените дружества - при създаването на Southeast Europe Growth Equity Fund първоначалната идея беше тя да е от порядъка на 5 - 10 млн. евро. Сега вече мениджърите посочват, че биха увеличили горната граница до 15 млн. евро.

Същевременно преди година плановете бяха до 2026 г. фондът да инвестира в 10-15 компании, от които впоследствие да излезе до 2031 г. (т.нар. exit, или излизане от инвестиция чрез продажба). Това също остава непроменено, като по думите на Росен Иванов по-скоро мислят в посока увеличаване на размера на единичната сума на инвестиция, отколкото за повишаване на броя на дружествата, които да бъдат включени в портфолиото.

Към момента екипът е в напреднал стадий на преговори с една българска, една румънска и една словенска компания, като търси възможности за инвестиции и в Сърбия и Хърватия. А идеята е като цяло портфолиото да бъде балансирано между петте държави, с може би лек превес на България.

А за двете компании, в които новият фонд на BlackPeak Capital вече инвестира - Verdino и "Инаут трейд" (eushipments), на дневен ред е предприемането на мерки, които да им помогнат да станат въглеродно неутрални, посочват още Росен Иванов и Ивайло Господинов.

Портфолиото на BlackPeak Fund I

Walltopia - производство на стени за катерене

"Булпрос" - разработване на софтуерни решения, облачни и други инфраструктурни услуги, уеб и мобилен дизайн

"Софтуер груп БГ" - разработване на технологични решения за финансовия сектор

"Интернешънъл пауър съплай" (IPS) - разработване на собствена система за съхранение на енергия и автономно захранване с ток на места без електропреносна мрежа

Resalta (преди GGE) - консултантски услуги по енергийна ефективност

Excitel - доставчик на интернет

"Хюманита" - оползотворяване и рециклиране на дрехи и текстилни продукти втора употреба

"Ригана" - производство на подправки и добавки за хранителната индустрия

"Пулсио" ("Букпринт") - аутсорсинг услуги по отпечатване на книги и учебници

"Астрал холидейз" - туроператор

Majio - стартъп, който разработва платформа, свързваща работодатели и кандидатстващи за работа

VetCloud - стартираща компания, която разработва платформа за управление на ветеринарен бизнес
Все още няма коментари
Нов коментар