🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Netflix ще съживява бизнеса си с видеоигри чрез партньорство с Ubisoft

Френската компания ще разработи три нови мобилни игри за стрийминг гиганта

Netflix се затруднява да превърне в редовни геймъри своите близо 220 млн. стрийминг абонати
Netflix се затруднява да превърне в редовни геймъри своите близо 220 млн. стрийминг абонати
Netflix се затруднява да превърне в редовни геймъри своите близо 220 млн. стрийминг абонати    ©  Pixabay.com
Netflix се затруднява да превърне в редовни геймъри своите близо 220 млн. стрийминг абонати    ©  Pixabay.com

Netflix обединява усилия с Ubisoft, една от най-големите европейски компании за видеоигри, за да развие и подсили прохождащото си гейминг подразделение. Базираната в Калифорния стрийминг услуга планира догодина да пусне три нови мобилни игри, базирани на хитови заглавия на Ubisoft. Netflix се опитва да ускори растежа на бизнеса си с видеоигри, докато стриймингът се забавя. От април групата изгуби над половината от пазарната си стойност, след като стана ясно, че продължилият над десетилетие ръст на абонатите е приключил, припомня Financial Times.

Като част от партньорството френската група ще разработи три мобилни игри за Netflix. Сред тях ще е базирана на Mighty Quest на Ubisoft игра със замъци и чудовища, както и историческата приключенска пъзел игра Valiant Hearts. Те ще бъдат достъпни за абонатите на Netflix без реклами или покупки в приложението. Това ще позволи на Ubisoft да достигне до нови аудитории и да експериментира с нови формати на свои съществуващи заглавия. На ранен етап е и работата по игрален сериал, базиран на играта на Ubisoft Assassin's Creed.

Netflix навлезе в бизнеса с видеоигри миналата година и стана поредната голяма компания, опитваща се да грабне парче от този високо оценяван сегмент от развлекателната индустрия. Водещи технологични групи като Amazon, Meta, Google и Apple също разшириха инвестициите си в гейминг индустрията през последните години. Досега Netflix стартира 28 игри и придоби три студиа за разработка, сред които Night School Studio и Boss Fight Entertainment. През март стрийминг компанията купи финландския разработчик Next Games, за да създаде заглавия, базирани на хитовия сериал Stranger Things.

Труден старт

Netflix обаче се затруднява да превърне в редовни геймъри своите близо 220 млн. абонати. Мобилните игри на групата имат около 1.9 млн. активни потребители дневно според фирмата за пазарно проучване Apptopia, като са инсталирани 28 млн. пъти. За сравнение - King, издателят на популярната мобилна игра Candy Crush, има около 30 млн. активни потребители дневно.

От компанията казват, че остават силно ангажирани с бизнеса с видеоигри, но са на етап на експериментиране и опитват да разберат кои стилове и жанрове биха се харесали най-много на техните абонати. Стрийминг гигантът планира да има общо 50 игри до края на годината. Усилията за разрастване в сферата обаче идват по време на общо забавяне на индустрията. Производители на конзоли, създатели на видеоигри и производители на чипове съобщават за отслабване на продажбите и ангажираността през последните месеци. Миналата седмица американската технологична група Snap, собственик на Snapchat, замрази настоящите си планове за разработка на игри. Въпреки това в Netflix смятат, че секторът все още крие големи възможности: "Необходими са ви няколко часа, за да гледате телевизионни сериали или филми, но ви трябват само пет минути, за да играете игра, докато пътувате до работното място", казва Лиан Лъмб, ръководител външни игри на Netflix.

Все още няма коментари
Нов коментар