🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Играта Diablo Immortal направи 100 млн. долара приходи само за 2 месеца

Сушата на гейминг заглавия в Китай се очаква да предизвика още по-големи приходи за новото заглавие на Blizzard Activision

Diablo Immortal расте с рекордни темпове
Diablo Immortal расте с рекордни темпове
Diablo Immortal расте с рекордни темпове    ©  Blizzard Activision
Diablo Immortal расте с рекордни темпове    ©  Blizzard Activision
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Мобилната игра е втора по рекорден темп на растеж на приходи в историята на бранша
  • Официалното пускане на пазара бе забавено с цял месец заради публикация в Weibo
  • Преобладаващият метод на монетизиране на мобилни игри чрез микротранзакции все повече привлича негативна реакция от правителствата на Европа и САЩ

Само за 8 седмици до 25 юли, преди да е пусната на най-големия пазар - Китай, американската гейминг компания Blizzard Activision успя да достигне приходи от 100 млн. долара и над 30 млн. потребители с новата си мобилна игра Diablo Immortal. Това означава, че на ден от приложението са получавали средно приходи от 1.78 млн. долара, а най-големите пазари до този момент са САЩ, Южна Корея и Япония. Като постижение това седи единствено зад интернационалния феномен, който беше Pokemon Go - постигайки тези резултати за изключително кратките 2 седмици.

Според Sensor Tower, онлайн анализатор на пазарна информация и показатели за ефективност на мобилни приложения, Activision Blizzard са направили продажби на обща стойност от 176 млн. долара от всичките им приложения в iOS и Android за юли. Това са брутните продажби от сваляния на играта, като от тях Apple и Google си удържат такси за продажбите.

За същия период Activision Blizzard са постигнали и над 31 млн. сваляния на техните общо 223 апликации, от които главните приходи до този момент идват от микро транзакциите в игрите Candy Crush Saga, Diablo Immortal и Hearthstone. Рядко някоя от другите им апликации достига приходи над 5 хил. долара, а най-голям дял в свалянията и приходите има Candy Crush Saga. В началото на годината Microsoft отрави оферта за покупка на Activision Blizzard за почти 69 млрд. долара, което e рекордна сума в гейминг индустрията. Сделката все още очавка одобрение на регулаторите.

"Това, което обичам най-много е да правя нищо."

Diablo Immortal официално навлезе на пазара в Китай на 25 юли, след като беше мината границата от 100 млн. долара. Първоначалният план бе това да се случи още юни месец, но според Bloomberg пускането на играта е било забавено заради публикация на официалния дистрибутор в страната NetEase в социалната мрежа Weibo. Споделеният пост, който подобно на дистрибуторският акаунт, вече е свален и изтрит, е правил алюзия към Мечо Пух: персона нон-грата в Китай в последните години, поради насмешливото му оприличаване на лидера на страната Си Дзинпин.

Китайският гейминг пазар се оценява в размерите на 44 млрд. долара, а скорошни промени в политиката на правителството правят пускането на нови продукти в него изключително трудни и редки. Пускането на Diablo Immortal предизвика и скок в акциите на NetEase с 5%.

До сега играта е и номер едно по сваляния в iOS и Android в Китай. Не е ясно колко от общия брой потребители - 30 млн. - са граждани на Поднебесната империя. Едното нещо, което е сигурно е, че новият пазар крие огромен потенциал за Diablo Immortal, а финансовият ефект от това тепърва ще почне да се усеща от американския гигант. Това се дължи и на самия метод на монетизиране на играта и модела на пазара - в Китай се предпочитат игри, които не се закупуват директно, а са фримиум и имат вложени в тях системи за заплащане.

"Когато на най-високото ниво в правенето на играта ние започнахме да мислим за монетизиране си зададохме въпроса "Как да дадем едно безплатно "Diablo" на стотици милиона хора, където могат да направят 99.5% от цялото съдържание в играта без да плащат?", коментира Марк Йбара, президентът на Blizzard, пред L.A. Times.

Хазартен модел

Основният метод на печалба от игри като Diablo Immortal е чрез закупувания на вътрешни услуги или бонуси в тях. Тези покупки се наричат микротранзакции и в процеса на игра те са постоянно предлагани на играещите, като активно ги стимулират да си ги закупят. Една от най-големите критики, която беше отправена в онлайн пространството към Blizzard Activision бяха безбожните количества суми, които е възможно да се дадат в мобилната им игра. Някои изчисления от "миньори на данни", независими хора разглеждащи кодове на игри, достигаха астрономическите 100 хил. долара на единичен персонаж.

Микро транзакциите като бизнес модел са определени в някои страни официално като хищнически, тъй като те се използват най-често за закупуването на "кутии за плячка", в които играчите намират желаните от тях предмети. Проблемът е, че можете да закупите стотици кутии без да получите желания предмет, а тази практика наподобява хазарта. Именно това бе и причината Diablo Immortal да не е достъпна в Белгия и Холандия, които определят този модел като незаконен хазарт.

Наскоро заглавието привлече и вниманието на американския конгресмен Тед Круз. В своя квази-подкаст Verdict With Ted Cruz той заяви, че има интерес в това да дискутира темата в дълбочина и да намери решение на този проблем.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар