🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кой кой е в българския блокчейн

Местните фирми са около десет, повечето от които се събраха на едно място по време на събитието BlackSeaChain

Над 300 души присъстваха на събитието BlackSeaChain. На снимката: Христо Пеев от Motion Software
Над 300 души присъстваха на събитието BlackSeaChain. На снимката: Христо Пеев от Motion Software
Над 300 души присъстваха на събитието BlackSeaChain. На снимката: Христо Пеев от Motion Software    ©  BlackSeaChain
Над 300 души присъстваха на събитието BlackSeaChain. На снимката: Христо Пеев от Motion Software    ©  BlackSeaChain
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • В нишовия сектор в момента работят около десет дружества.
  • Събитието BlackSeaChain събра в Златни пясъци почти всички местни блокчейн компании.
  • Секторът се развива на бързи обороти, а повечето компании не се влияят директно от срива при криптовалутите.

Българският блокчейн сектор държи сравнително малка част от общата софтуерна индустрия, но може да претендира, че тази част е много специална. Макар в страната да има едва малко над 10 блокчейн компании - с уговорката, че става дума за фирми с поне 50% блокчейн дейност (иначе компаниите, предоставящи някакъв вид блокчейн услуги, вече са значително повече), те са впечатляващо разнообразни. От криптобанки, през продуктови компании, до разработчици по поръчка, нишовият български блокчейн се оказа и още по-впечатляващо издръжлив.

Повечето от дружествата бяха създадени още преди първия истински бум през 2017 г. и в момента преживяват третата си криптозима. Същевременно цените на криптовалутите, оригиналното и най-известно отроче на блокчейн технологията, изглежда, нямат директно влияние върху растежа на българските компании, който остава в някои случаи солиден, а в други - внушителен.

В началото на септември събитието BlackSeaChain, организирано от една от тях - Quanterall, но подкрепено от множество други, събра на едно място почти всички български блокчейн компании. Разделено в два дни и две сцени (за бизнес и софтуерната част), BlackSeaChain показа нагледно защо и блокчейнът, и криптото остават игра за оптимисти.

"Още в края на миналата година моите колеги от Quanterall започнаха да говорят, че би било добре България да има събитие, на което се събира цялата общност, която "строи" нещо - стартъпите и програмистите, а не спекулантите с крипто", казва Елисавета Колева, маркетингов директор в Quanterall и основен организатор на събитието, като добавя, че неговата направа е отнела общо девет месеца. "Ние имаме две цели: първата е да популяризираме блокчейна, за да ни обърнат повече внимание бизнесите в България, а втората - все повече млади хора да дойдат в блокчейн домейна."

Сред компаниите - участници и спонсори, които най-често се оказват и двете, личат имената на криптобанката Nexo, разработчика на криптопортфейли Ambire (бившата AdEx), бизнес насочените LimeChain и INDUSTRIA, децентрализираната борса WeiChain, както и разработчиците по поръчка Hack.bg, ReCheck и Motion Software (виж визитките в каретата). Липсващите имена са сравнително малко като платформата за недвижими имоти Propy.

Целта на събитието през тази година очевидно бе насочена към събиране на българските играчи с няколко чуждестранни говорители като добавка. Колева казва, че следващия път целта ще бъде да има по-значително чуждестранно присъствие като лектори, както и привличането на компании от съседни държави.

"Силно се надявам, че другата година ще има повече международни говорители, защото, когато едно голямо име дойде в България, то е свидетелство, че ние правим нещата както трябва. В момента тук има около 300 души. Целта е да умножим това число", казва тя.

Кой, какво, колко и кога

LimeChain

Основана: 2017

Изпълнителен директор: Николай Тодоров

Българско дружество: "Лайм лабс", "Лайм тек"

Приходи за 2021 г.: 10.9 млн. лв.

LimeChain разработва различни блокчейн решения като децентрализирани приложения, умни договори и токенизация на активи. Една от първите български компании за разработка на бизнес блокчейн решения, тя поддържа към себе си и звена като Lime Academy (академия за блокчейн разработчици) и Lime Legal (юридически консултации в блокчейн сферата) През 2021 г. приходите на дружеството "Лайм лабс" са скочили със 198% до 10.9 млн. лв., а броят на служителите вече е над 100.

Nexo

Основана: 2017

Изпълнителен директор: Антони Тренчев

Българско дружество: "Ен Ди Ес"

Приходи за 2021 г.: 27.8 млн. лв.

Nexo работи като криптобанка - позволява тегленето на пари в твърда валута срещу обезпечение в крипто, както и депозирането на активи срещу лихва, която в някои случаи достига над 10%, дори при стейбълкойни, чиято стойност на теория е вързана с тази на дадена традиционна валута. При най-високата точка на пазара компанията имаше активи за над 12 млрд. долара, но сега те са се свили до 4 млрд. долара.

Ambire (AdEx)

Основана: 2017

Изпълнителен директор: Иво Георгиев

Българско дружество: "Смарт код"

Приходи за 2021 г.: 1.4 млн. лв.

Ambire е новото име на AdEx. Първоначално AdEx разработваше децентрализирана мрежа за разпространение и монетизация на дигитална реклама, но в края на 2021 г. се преименува на Ambire. Едноименният продукт Ambire е криптопортфейл, който решава много от неудобствата на предишни поколения подобни продукти. Мрежата AdEx също продължава да съществува като отделен продукт на компанията.

INDUSTRIA

Основана: 2015

Изпълнителен директор: Петко Карамочев

Българско дружество: "Индустрия технолъджи"

Приходи за 2021 г.: 1.5 млн. лв. в българското дружество, 2.7 млн. лв. консолидирани

INDUSTRIA се появява през 2015 г. след сливането на две компании - Magic Solutions и Merar.com, и двете се занимават с конвенционални дигитални решения. От 2017 г. INDUSTRIA работи в сферата на корпоративния блокчейн и решения, свързани с дигитални валути на централни банки. Изпълнителният директор Петко Карамочев е и мениджър на българския офис на американската блокчейн компания R3, която се занимава със сходна дейност.

WeiChain

Основана: 2018

Изпълнителен директор: Тито Титов

Българско дружество: "Уей чейн"

Приходи за 2021 г.: 961 хил. лв.

WeiChain предлага различни специализирани блокчейн услуги, най-популярната от които е разработване и одитиране на умни договори. Компанията разработва и децентрализираната борса за криптовалути WeiDex, която е свързана с множество блокчейни, сред които и най-популярните Bitcoin, Ethereum, Cardano, TRON и др.

Quanterall

Основана: 2003

Изпълнителен директор: Антон Андонов

Българско дружество: "Квантерал"; "Квантерал консултинг"

Приходи за 2021 г.: 3.6 млн. лв. (консолидирани)

Quanterall е по-стара компания, която през годините променя основната си дейност и от 2015 г. работи като лаборатория за изследвания и разработки (R&D). В още по-близката си история насочва голяма част от дейността си към блокчейн решения върху платформи като Ethereum, Cardano, Avalanche, Solana и др., като е работила например и с IOHK, компанията - майка на Cardano.

Propy

Основана: 2016

Изпълнителен директор: Наталия Караянева

Българско дружество: "Пропи"

Приходи за 2021 г.: 1.3 млн. лв.

Propy е блокчейн платформа за търговия с недвижими имоти, която цели да премахне посредниците на глобалния пазар. През 2017 г. компанията набра над 15 млн. долара чрез монетно предлагане (ICO), а през последната година предлага и възможност имот да бъде продаден като NFT.

Hack

Основана: 2016

Изпълнителен директор: Милен Радков

Българско дружество: "Хак.бг"

Приходи за 2021 г.: 846 хил. лв.

Hack предлага различни видове блокчейн услуги, сред които разработка на блокчейн мрежи, умни договори, токени, NFT и др. Пред "Капитал" изпълнителният директор и основател на компанията Милен Радков коментира, че целта му е фирмата да остане бутикова, с около 20 души постоянен брой на екипа.

ReCheck

Основана: 2017

Изпълнителен директор: Емилиян Енев

Българско дружество: "Речек"

Приходи за 2021 г.: 386 хил. лв.

ReCheck разработва няколко продукта, сред които Air (платформа за следене на чистотата на въздуха), Green Box (решение за събиране и анализиране на данни от недвижими имоти), ReCheck Wallet (дигитален портфейл) и SDK (инструмент за защитено прехвърляне на чувствителни данни). Компанията е регистрирана в Нидерландия.

LockTrip

Основана: 2017

Изпълнителен директор: Никола Александров

Българско дружество: "ЛокТрип"

Приходи за 2021 г.: 770 хил. лв.

LockTrip (първоначално LockChain) е децентрализирана платформа за наемане на хотелски стаи и апартаменти без посредник и с цени около 30% под тези в други сайтове. Компанията печели от използването на собствения си токен от транзакциите. Основана е от Никола Александров и серийния предприемач Христо Тенчев. През 2017 г. набра 4 млн. долара от монетно предлагане, а през 2021 г. - още 4.1 млн. долара от австралийския туристически гигант Webjet, при оценка 16 млн. долара.

ChangeX

Основана: 2022

Изпълнителен директор: Ник Илиев

Българско дружество: "Олимпус кепитъл"

Приходи за 2021 г.: няма

Най-младата компания от списъка - ChangeX, разработва едноименен продукт, чиято цел е да работи като хибридна екосистема за криптобанкиране. Компанията планира да пусне и свои собствени банкови пластики заедно с Visa. През юли ChangeX набра 1.9 млн. долара от монетно предлагане, а 25% от собствеността на компанията е в LockTrip.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    peternikolow avatar :-?
    Петър Николов
    • + 1

    А Ружа къде е?

    Нередност?
  • 2
    habet_sibi avatar :-|
    Question Mark

    Тя им е гуруто.

    Нередност?
Нов коментар