🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Рекордната антитръстова глоба за Google беше потвърдена от съда

Решението задължава технологичният гигант да плати 4.1 млрд. евро и подсилва позициите на регулаторите

Според обвинението Google налага ограничения върху производителите на мобилни устройства с Android, за да поддържа господстващото положение на своята търсачка.
Според обвинението Google налага ограничения върху производителите на мобилни устройства с Android, за да поддържа господстващото положение на своята търсачка.
Според обвинението Google налага ограничения върху производителите на мобилни устройства с Android, за да поддържа господстващото положение на своята търсачка.    ©  Pixabay.com
Според обвинението Google налага ограничения върху производителите на мобилни устройства с Android, за да поддържа господстващото положение на своята търсачка.    ©  Pixabay.com
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

В сряда Google претърпя едно от най-големите си поражения, след като загуби делото за обжалване на рекордна глоба, наложена от европейския антитръстов орган. Решението на Общия съд на ЕС в Люксембург потвърждава, че технологичният гигант нарушава правилата за конкуренция, като налага ограничения върху производителите на мобилни устройства с Android и операторите на мобилни мрежи, за да поддържа господстващото положение на своята търсачка. Наложената глоба е в размер на 4.1 млрд. евро, а съдебното решение подсилва позициите на регулаторите и може да доведе до по-голям натиск срещу водещите технологични компании.

Съдът леко намалява първоначалната глоба от 4.34 млрд. евро до 4.125 млрд., за да "отрази по-добре тежестта и продължителността на нарушението". Все пак сумата остава рекордна за неспазване на антитръстовото законодателство. През последното десетилетие органът на ЕС за защита на конкуренцията глоби собственика на най-популярната световна интернет търсачка с общо над 8 млрд. евро по три отделни случая, припомня Financial Times. Миналата година Google загуби оспорването на първата от трите глоби в размер на 2.42 млрд. евро, за фаворизиране на собствената си шопинг услуга за сравняване на цени пред конкурентни такива. Американската технологична компания също така обжалва финансова санкция от 1.5 млрд. евро от 2019 г. за блокиране на конкуренти на пазара на онлайн реклама.

ЕК затяга контрола

Второто решение срещу Google е важно и подкрепя усилията на комисията да прилага закона, обяви еврокомисарят Маргрете Вестагер, в чийто ресор са дигитализацията и антитръстовите въпроси. Случаят с Android датира от 2018 г., когато Европейската комисия обвини Google, че налага ограничения на производителите на устройства, "за да затвърждава господстващата си позиция" на своята търсачка. Това включва например натиск мобилните устройства с Android да имат предварително инсталирани търсачката и браузъра на Google.

"Android дава по-голям избор на всички, а не по-малък, и поддържа хиляди успешни бизнеси в Европа и по света", каза говорител на Google. Американският технологичен гигант има право да обжалва решението.

Съдебният акт укрепва позицията на комисията и потвърждава, че тя може да използва антитръстови производства, за да наложи бързо спазването на дигиталните регулации, известни като Закон за цифровите пазари (Digital Markets Act, DMA), коментира пред Reuters Николас Пети, професор в European University Institute. Победата е облекчение за европейския регулатор, който преди време загуби продължителни антитръстови битки срещу Intel и Qualcomm. Под прицел сега са още рекламният бизнес на Google, сделката на Jedi Blue с Meta, правилата на Apple App Store, използването на данни от страна на Meta, както и пазарните практики на Amazon.

Чрез DMA Брюксел е на път да наложи нови строги правила, които да ограничат пазарната сила на технологичните гиганти. Компаниите ще трябва да позволят на потребителите да премахват предварително инсталирани приложения, да променят настройките по подразбиране, да инсталират апликации на трети страни и магазини за приложения. На големите технологични групи ще бъде забранено да използват данните на свои конкуренти, да фаворизират свои услуги и продукти пред останалите, както и да изискват от разработчиците на приложения да използват техните платежни системи.

Все още няма коментари
Нов коментар