🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво е новото в iOS 16 и Android 13

Apple и Google пуснаха новите версии на мобилните си операционни системи, но промените са коренно различни

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Началото на есента е периодът, когато обикновено излизат новите версии на мобилните операционни системи. Тази година не е изключение и Google пусна Android 13 в края на август, а Apple - iOS 16 в началото на септември. И докато промените в Android са по-скоро под повърхността (тъй като предишната версия Android 12 донесе най-големия ъпдейт от години), при Apple нововъведенията са значително повече. В "Капитал" разказваме какво могат да очакват смартфон потребителите от новите системи.

iOS 16

Новата версия може да се качи на всички модели от iPhone 8 нагоре



- Нов локскрийн дизайн

Локскрийнът има нов дизайн, като по този начин предоставя далеч по-големи възможности за персонализация и по-добри нотификации. По подразбиране той показва датата, часа и различни уиджети с информация. Потребителят може да променя вида и цветовете на часа, да добавя информация към датата и да персонализира уолпейпъра. Локскрийнът може да показва и спортни резултати на живо, песни и др. Също така потребителят може да има множество локскрийни и да ги свързва с определени дейности под новите Focus filters - например един за работно и друг за свободно време.

- Passkeys

Дигиталните ключове от лицето или отпечатъка на потребителите в iPhone вече могат да се използват за влизане в сайтове, приложения и различни услуги, вместо да се губи време в писането на юзъри и пароли. Работи не само с Apple. Услугата Passkeys се синхронизира с iCloud Keychain и може да бъде възстановена и при изгубване или счупване на iPhone.

-Промени в iMessage и Mail

Изпратените съобщения през iMessage вече могат да бъдат редактирани и премахнати, но само в първите 15 минути след изпращането. В същото време функцията за търсене в приложението Mail е подобрено значително. Вече има възможност и за анулиране на изпращането на мейл, но само в първите 10 секунди.

- Автоматично изрязване на обекти от снимки

Обекти в снимките като хора, животни, растения и т.н. вече могат да бъдат изолирани от бекграунда и да се копират и слагат в други приложения, документи и съобщения. Функцията е налична от iPhone XS нагоре.

- Вибрираща клавиатура и диктовка

Вградената клавиатура на iOS 16 получи тактилна обратна връзка при писане, така че потребителят вече може да усеща вибриране при писане. Функцията Dictation пък предоставя по-лесна възможност за диктовка (на английски), като автоматично добавя пунктуация. С глас може да се добавя и емоджи, например чрез изричането на happy face emoji.

Android 13



- Повече тематични икони

С пускането на дизайн езика си Material You в Android 12 Google представи нови идеи как да изглеждат иконите в системата, като може да се избира комбинация от цветове. И докато тогава това се отнасяше основно до приложенията на Google, сега и външните разработчици могат да постигат същото със своите апове. Някои като Spotify и WhatsApp вече го направиха.

- Търсене навсякъде

Android 13 въвежда далеч по-бърз начин за търсене буквално на всичко в смартфона. С отварянето на търсачката от екрана потребителят може да търси в приложения, настройки, интернет.

- Бърз контрол над умния дом

Системата вече позволява достъп до свързаните устройства в умния дом от локскрийна. Така всеки може да изключи лампата в дома си, без да се налага да отключва телефона и да влиза в Homе приложението.

- Приложения на различни езици

Вече има опции в настройките на Android за избор на език в отделните приложения. Досега това не беше възможно и за цялата система имаше само един език.

- По-добър медиа плеър

Android 13 идва с нов медиа плеър, който показва снимка на албума или сингъла и докъде е стигнала песента, която слушате в момента, като може да го контролирате и от заключен екран.

- Лесно сканиране на QR кодове

Сканирането на QR кодове в Android винаги е било неудобно, но с Android 13 това остава в миналото. Потребителят вече може да сложи такава опция в бързите настройки и само с едно приплъзване отгоре на екрана да стигне бързо до него.

- Повече опции при копиран текст

Когато копирате или отрежете текст в Android 13, в долния ляв ъгъл на екрана се появява балонче с текста, който може да редактирате вътре, преди да поставите в другия документ. На вид промяната може и да е малка, но дава много повече възможности при редакция на документи.
Все още няма коментари
Нов коментар