🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Концесията на ВиК мрежата на София ще бъде удължена с 8 години

Концесионерът Veolia предлага 634 млн. лв. инвестиции до 2034 г. и значително подобряване на мрежата

Изпълнителният директор на "Софийска вода" Васил Тренев (в средата) заяви, че нормата на възвръщаемост на собствения капитал ще бъде намалена от 17% на 13%
Изпълнителният директор на "Софийска вода" Васил Тренев (в средата) заяви, че нормата на възвръщаемост на собствения капитал ще бъде намалена от 17% на 13%
Изпълнителният директор на "Софийска вода" Васил Тренев (в средата) заяви, че нормата на възвръщаемост на собствения капитал ще бъде намалена от 17% на 13%    ©  Цветелина Белутова
Изпълнителният директор на "Софийска вода" Васил Тренев (в средата) заяви, че нормата на възвръщаемост на собствения капитал ще бъде намалена от 17% на 13%    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Концесионерът Veolia предлага 634 млн. лв. инвестиции до 2034 г.
  • Целта е загубите на вода да бъдат намалени под 30%, а през 2025 г. компанията да е 100% енергийно неутрална.
  • Удължаването на договора ще се гласува този четвъртък от Столичния общински съвет.

Френската компания Veolia, която притежава "Софийска вода", иска договорът й за концесия на ВиК мрежата на София да бъде удължен с 8 години и 4 месеца, т.е. до 2034 г. Това съобщи на специална пресконференция Франсоа Деберг, регионален директор на Veolia за България и Гърция.

Компанията предлага да инвестира 634 млн. лв. и да намали загубите на вода по мрежата до под 30%, както и да стане енергийно неутрална до 2025 г.

Френската компания е мажоритарен акционер в компанията - концесионер и оператор на мрежата "Софийска вода", а Столичната община държи 22.9% в дружеството. Veolia купи контролния пакет от британската United Utilities през 2010 г. Концесионният договор е от края на 1999 г. и е за 25 години, като изтича на 6 октомври 2025 г. Това означава или общината да си върне управлението на мрежата, или да организира нов конкурс за избор на концесионер, или сегашният договор да бъде удължен.

Въпросът е и политически. В края на 2019 г. кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че концесията не бива да бъде удължавана след 2025 г. От това обаче не последва опис на активи от страна на общината, а беше сформирана работна група с представители на всички политически сили в общинския съвет, която да договори условията за продължаване на концесията. Въпреки че на днешната пресконференция в пречиствателната станция за питейна вода в Бистрица, на която концесионерът заяви намеренията си, нямаше представител на миноритарния акционер, докладът на общинските съветници за удължаване е входиран за гласуване на сесията този четвъртък.

Какво ще гласува общината

Това ще е четвъртото допълнително споразумение по договора, като в момента е в сила третото от март 2018 г. Формално мотивът за удължаването на концесията стъпва на искането да се възстанови икономическият баланс на концесията, който в момента е нарушен.

"Софийска вода" е депозирала бизнес план в общината за периода 2022 - 2026 г., който предвижда определени инвестиции. Първият вариант за възстановяване на икономически баланс е да се намалят капиталовите инвестиции и да се повиши драстично цената на ВиК услугите. Вторият - да се удължи срокът на концесията с максимално възможните 8 години и 4 месеца при запазване на съотношението приходи от услуги и инвестиции и допълнителни капиталови разходи за канализационна мрежа.

Отделно от доклада става ясно, че разходите за подготовка на тръжна процедура и избор на нов концесионер могат да бъдат голямо предизвикателство пред общинския бюджет с оглед на настоящите инфлационни процеси и несигурност на международните пазари.

Изпълнителният директор на "Софийска вода" Васил Тренев посочи две от условията на общинските съветници, поставени по време на работните срещи, на които са се съгласили. Това са забрана за разпределяне на дивидент, ако "Софийска вода" изпълни по-малко от 85% от инвестиционната програма за годината. И намаляване на нормата на възвръщаемост на собствения капитал, записана в договора с общината - от 17% на 13% от 2022 г. нататък (показател, който се използва при определяне на среднопретеглената цена на капитала, която от своя страна се прилага от Комисията за енергийно и водно регулиране при определяне на цените), като в доклада на общинските съветници се посочва, че тази норма на възвръщаемост на собствения капитал е възможно най-ниската с оглед предвидената инвестиционна програма до 2034 г.

Отделно с удължаването на концесията Veolia няма да има претенции за пълно възстановяване на икономически баланс.

Това, което ще се случи с цената на ВиК услугите за периода до 2026 г., пък е постепенно увеличаване с 11%, или средно с по 2.3% на година. Което според доклада на общинските съветници е неколкократно по-ниско в сравнение с предвиденото увеличение на цените от другите големи и средни ВиК оператори.

Какво ще направи Veolia до 2034 г.

По отношение на актуализацията на инвестиционната програма при удължаването на срока на концесията "Софийска вода" предлага да инвестира 634 млн. лв. във ВиК мрежата на града, като в комбинация с тези от 2010 г. сумата става 1.15 млрд. лв. От 2021 г. те ще бъдат средно по 53 млн. лв. годишно, като от тях по 11 млн. лв. ще отиват за канализация.

От въпросните 634 млн. лв. 337 ще отидат за покриването на регулаторните изисквания на КЕВР за качество на ВиК услугите. За покриване на инвестиционните ангажименти по третото допълнително споразумение към договора за концесия ще са 165 млн. лв. За разширяване на канализационната мрежа ще отидат 113 млн. лв. За енергийна независимост - 8 млн. лв., и за други текущи инвестиционни ангажименти - 10.8 млн. лв.

От компанията концесионер направиха разбор и на свършеното от 2010 г. насам. По един от основните показатели - загубите на вода по мрежата, компанията отчита спад от 60% през 2010 г. до под 40% сега. В сравнение с 2010 г. съхранените водни ресурси през 2021 г. са 78 млн. кубика. Станислав Станев, зам. изпълнителен директор с ресор експлоатация, дава нагледен пример какво означават намалените загуби по мрежата: "Ако през 2010 г. в язовир "Искър" имаше обем вода за две години напред, с намаляването на загубите сега имаме спокойствието, че имаме обем за пет години напред." Целта е към 2034 г. загубите да паднат под 30%, с което София да се сравнява със столиците на страните от Централна и Западна Европа.

Инвестициите във ВиК инфраструктура досега възлизат на 512 млн. лв. Новите водопроводи са 534 км., а подновената или новоизградена канализация е 73 км. Авариите са намалени с една втора, а през 2021 г. дългът, наследен от предишния собственик - 73 млн. евро, е бил изплатен.

Към момента компанията покрива 85% собствените си енергийни нужди. Това се постига благодарение на произвежданата зелена енергия в пречиствателната станция за отпадъчни води в Кубратово, където от утайките се произвежда биогаз, от който се произвеждат електричество и топлинна енергия. От 2015 г. пречиствателната станция е напълно енергийно независима, като надхвърля собствените си нужди и осигурява част и от другите енергийни нужди на компанията до 85% - за пречиствателната станция за питейна вода в Бистрица, помпените станции и т.н.

Плановете цялата енергия на "Софийска вода" да идва от възобновяеми източници трябва да се постигнат с изграждане на наземни фотоволтаични системи.

София спрямо страната

Менажирането на ВиК мрежата на концесия въпреки първоначалните неубедителни години показва добри дългосрочни резултати и подобряване на състоянието на мрежата и качеството на услугите и на водите. Според последния доклад на КЕВР за състоянието на ВиК сектора в страната през 2021 г. общите инвестиции в сектора са 129 млн. лв. От тях 40 млн. лв. са на "Софийска вода", или близо 30% от вложенията в сектора, изчисляват от компанията. На нея се падали и 28% от инвестициите в канализация, като компанията е похарчила за това 11.4 млн. лв. от общо 18.6 млн. лв. Загубите на вода по мрежата в столицата са доста под средното за страната, като общо те са 59%, а в София нивото е 39%. Столицата също успява да преработи и 100% от утайките, като средно за страната това ниво е 56.6%. Компанията твърди, че качеството на отпадните води, които зауства в река Искър, е постигнато на 100% при цел 93% и средно ниво за страната 87.9%.