Устойчивото развитие в бизнеса започва от лидерите

Конкурсът ESG Awards на "PwC България" отличи три бизнес дами, които вдъхновяват с личен пример и принос към устойчивото развитие

Главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Цветанка Минчева взе наградата за корпоративен лидер в устойчивото развитие
Главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Цветанка Минчева взе наградата за корпоративен лидер в устойчивото развитие
Главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Цветанка Минчева взе наградата за корпоративен лидер в устойчивото развитие
Главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Цветанка Минчева взе наградата за корпоративен лидер в устойчивото развитие
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Промените най-често започват отгоре надолу: визионери, лидери, решителни личности на водещи позиции обикновено са тези, които първи виждат потенциала и правят първата крачка към по-доброто бъдеще. Това важи и за устойчивото развитие на бизнеса. Пътят, който компаниите трябва да извървят към декарбонизацията и социалната отговорност, може и да не изглежда толкова примамлив, особено когато е свързан с разходи, преструктуриране или допълнителни ангажименти. Далновидните бизнес лидери обаче са тези, които виждат бъдещите ползи и които мотивират своите мениджъри, служители, партньори, а и местните общности, така че заедно да направят стъпките към по-устойчивото бъдеще. И да спечелят от това.

Конкурсът ESG Awards на консултантската компания "PwC България" не пропусна да потърси и отличи лидерите в страната, които успешно инициират, следват и подкрепят отговорни бизнес практики.

"Лидер в устойчивото развитие" бе една от четирите категории на конкурса, в който участваха почти 70 компании от 22 сектора. Интересът към тази специална категория бе не по-малък от този към другите три - "Стратегия", "Иновации" и "Образователна програма", като в нея бяха подадени общо тринадесет кандидатури. А това показва, че предприемачите и мениджърите с устойчива визия за бъдещето в България за щастие не са толкова редки "бели лястовици". Журито избра да даде три отличия в тази специална категория - и трите се оказаха в ръцете на дами.

Наградата за предприемач в устойчивото развитие получи Олга Марсенак, съосновател на биотехнологичния стартъп Nasekomo. Компанията, която е сред пионерите в Европа за индустриално отглеждане на насекоми, разработва автоматизирана система, която превръща ларвите на мухата черен войник в алтернативен фуражен протеин, масло и естествени наторители. Самата компания бе отличена и в друга категория на конкурса - "Иновации". Иновативният проект, базиран в село Лозен до София, е част от нова индустрия, която може да има важна роля в битката с глобалния недостиг на протеини и в същото време да намали хранителните отпадъци чрез принципите на кръговата икономика.

Олга Марсенак, съосновател на "Насекомо":

Ключово е даобразоваме, да набираме съмишленици, да променяме нагласите в бизнеса

Какво ви мотивира да изберете пътя на устойчивите бизнес практики?

- Дълбоко вярвам, че залегналата практика на много бизнеси - да се обръща внимание само на финансовите показатели - е неустойчива в дългосрочен план - за природата, за обществото като цяло. Радва ме това, че все повече бизнеси развиват и внедряват ESG стратегии, инициативи и практики. В тази връзка "Насекомо" представлява част от един малък сегмент от бизнеси, чийто предмет на дейност в същността си адресира един от най-наболелите въпроси на съвремието ни - този на неустойчивостта на хранителната верига и производствените практики. Но тенденцията е други бизнеси да преминават към устойчиви практики, като внедряват иновативни решения.

Мотивира ме това, че устойчивите бизнес практики са единственият начин ние като общество, като предприемачи, да адресираме глобалните предизвикателства, пред които се изправяме. От огромно значение е това да бъдем отворени, да образоваме и да говорим постоянно за важността на тези практики в различни обществени групи, да набираме съмишленици и да създаваме предпоставки за промяна в нагласите в бизнес и предприемаческите среди.

С какви предизвикателства се срещате и как ги преодолявате?

- Основното предизвикателство е естественото недоверие на хората към новото. За преодоляването му е нужно много постоянство, търпение и непрестанен стремеж към диалог. Тук отново образованието има ключова роля, особено в контекста на една новоизграждаща се индустрия.

Институционалните и регулаторните предизвикателства също са пред нас. Новата, тепърва формираща се законодателна рамка представлява предизвикателство за бизнеса, а решаването му отново минава през готовността за отворен диалог и установяване на трайни партньорства. Адаптацията на съществуващите европейски нормативи за сектора ще ускори развитието, като в този смисъл можем да гледаме към добрите практики на други европейски държави.

Главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Цветанка Минчева взе наградата за корпоративен лидер в устойчивото развитие. Банковата институция е част от групата на банковия алианс на ООН - Net Zero Alliance, и демонстрира силен ангажимент към действия към по-устойчиво бъдеще и подкрепа за индустриите да се адаптират към променящия се свят. Под ръководството на Цветанка Минчева през последната година УниКредит Булбанк се превръща и в лидер по отношение на въвеждането на ESG практиките във всяка дейност на банката. Компанията получи и награда за "Корпоративна образователна програма" от конкурса именно за своята програма за ESG обучения и развитие на служителите. Така банката демонстрира силно лидерство и отговорност към служителите.

Цветанка Минчева, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк:

За истински устойчивото развитие буквите S и G са важни колкото и E

Какво ви мотивира да разработвате устойчиви практики в компанията?

- Най-краткият отговор е: "Нямаме планета Б." Темата за устойчивото развитие вече влезе в дневния ред на обществото и вярвам, че това е посоката, в която ни предстои да правим по-бързи и по-значими крачки. Когато говорим за устойчиво развитие, не трябва да се фокусираме единствено върху екологичната част, или буквата "E" от абревиатурата ESG, a върху всяка от тези три букви - тоест екологични, но и социални и управленски фактори. Развитието на тази концепция и прегръщането й от все повече организации, големи, но и по-малки компании, ме прави оптимист.

УниКредит Булбанк има отговорност да води с примера си. Това е мотивацията ни да развиваме ESG темата във всички аспекти от нашата стратегия - чрез обучения, чрез продукти, чрез промени в нашите офиси - например пълното премахване на пластмасата за еднократна употреба.

С какви предизвикателства се срещате?

- Предизвикателствата са тези, които обичайно се появяват при внедряване на всяка новост. ESG концепцията трябва да бъде ясно обяснена и представена на всички заинтересовани страни, за да се почувстват ангажирани те.

За мен рецептата е постоянство, последователни действия и мрежа от силни съмишленици, каквито ние открихме в лицето на много наши корпоративни клиенти, колегите ни, партньорите от академичните среди. Силен посланик на темата са инициативи като конкурса на PwC. В рамките му не просто получихме награди, а имахме платформа да споделим работещи практики с други компании, с които сме заедно в ESG пътя.

Като вдъхновител за устойчиво развитие бе отличена Блажка Трепетанова, съосновател на компанията Zero Wave, която превръща "отпадъците" от преработката на хранителни суровини - например остатъчния малц след производството на бира, в 100% биоразградима посуда и хранителни продукти като крекери. Компанията сама по себе си получи награда и за "Стартъп иновация". Блажка Трепетанова също така е и един от основните двигатели зад сдружението "Нулев отпадък - България" и e създателка на първия ресторант с безотпадъчна кауза в София - Blagichka - Zero Waste. Освен че базира бизнес начинанията си на кръговата икономика и нулевия отпадък, тя също така консултира компании как да намалят въглеродния си отпечатък и отделя време за образователни инициативи, свързани с устойчивия начин на живот, в различни училища.

Блажка Трепетанова, съосновател на Zero Wave:

Устойчивият бизнес е единственият правилен път за "правене" на бизнес

Какво ви мотивира да изберете пътя на устойчивия бизнес?

- Устойчивият бизнес се оказа призвание, преди да осъзная, че това е единственият правилен път за "правене" на бизнес. Преди 10 години, когато започвах, бях водена от принципите на семейството ми за това кое е правилно и съм благодарна, че съм имала този пример пред себе си винаги. През последните години изборът ми да продължа по пътя на устойчивостта е съзнателен, а мотивацията намирам в дъщеря ми. Примерът, който й давам днес, е точно това, което получавах аз в моето детство, и нямам търпение да видя нейните устойчиви избори в бъдеще.

Какви предизвикателства срещате и как ги преодолявате?

- Нагласата на хората винаги е и ще продължава да бъде най-голямото предизвикателство. Има още много работа да бъде свършена, за да съберем онази критична маса от хора в страната ни, които да приемат, че новият наратив, свързан с околната среда, е истина, а не поредната конспирация. Вярвам, че чрез разговори и споделяне на достоверна информация можем да се справим с това предизвикателство и затова моят ежедневен избор е да говоря и обучавам. Няма седмица, в която да не вляза в някое училище или компания, за да споделя знанията си. Знанието е решението!

Мисията на бизнес лидерите е особено важна - те са тези, на които се пада отговорността да мотивират и ускорят промяната. А работата тепърва предстои. България редом с други държави от ЦИЕ трябва да засили темпото на намаляване на въглеродните емисии.

България не е най-големият нетен замърсител в региона - тя е отговорна само за 6% от емисиите в него (Полша с мащабната си въглищна индустрия отделя почти половината от тях), но въглеродните индустрии формират цели 8% от БВП на страната - по този показател по-лошо се представят единствено Босна и Херцеговина (14%) и Сърбия (12%). Това стана ясно от презентацията на Албена Маркова, съдружник "Консултантски услуги" за Югоизточна Европа в PwC и ръководител на проекта ESG Awards за България, по време на официалното награждаване на победителите.

И все пак значителният интерес към конкурса е показателен, че част от бизнеса в България вече е стъпил на този път и е воден от хора с визия и разбиране за смисъла на ESG и устойчивото бъдеще.