🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"PwC България" ще отличи за втори път компании с устойчиви практики

До 10 септември бизнеси и организации могат да кандидатстват във второто издание на конкурса ESG Awards за ефективни ESG стратегии, образователни програми, иновативни продукти и лидери в устойчивото развитие

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След големия интерес и успех на първото издание на конкурса ESG Awards в края на миналата година консултантската компания "PwC България" днес обяви старта и на второто издание на конкурса, който ще отличи организации, които успешно въвеждат устойчиви бизнес практики, прилагат ефективни ESG стратегии и предлагат иновативни продукти и услуги с положително въздействие върху околната среда.

Конкурсът, както и в първото си издание, ще събира кандидати и ще отличи най-добре представящите се организации в 4 основни категории, в които ще бъдат:

  • "Стратегия"
  • "Иновации"
  • "Образователна програма"
  • "Лидер в устойчивото развитие"

Разликата с миналогодишното издание е, че сега част от категориите са разширени, за да обхванат повече аспекти от новите ESG ("екологично, социално и корпоративно управление") регулации и стандарти на ЕС. Те ще влязат в сила много скоро, след като в края на миналата година официално бе одобрена новата директива за оповестяването на нефинансова информация - основният ESG механизъм на ЕС. Така след около година близо 50 хил. големи европейски дружества, сред които и около български, ще бъдат задължени да отчитат нефинансовата си информация за своите екологични, социални и корпоративно устойчиви практики. На по-късен етап пък правилата ще се разширят и към средни и по-малки предприятия.

Но и отвъд задължението, абревиатурата ESG се чува все по-често в корпоративния свят, защото има и много практични ползи за бизнеса.

Категория "Стратегия"

Тази година категорията се фокусира върху отделните елементи на ESG и е разделена на 3 тематични секции (Е ─ околна среда, S ─ устойчиви социални политики, и G ─ отговорно управление). Участниците могат да кандидатстват в общо 8 специфични подкатегории:

"Е" - Околна среда

  • Действия, свързани с промените в климата
  • Намаляване на индустриалното замърсяване
  • Съхраняване на водните и морските ресурси
  • Опазване на биоразнообразието
  • Преход към кръгова икономика

"S" - Устойчиви социални политики

  • Грижа за служители, косвено или пряко свързани с организацията
  • Ангажираност към заинтересованите страни

"G" - Отговорно управление

  • Отговорно управление и вътрешни обучения

В зависимост от подкатегорията журито ще оценява стратегии, проекти и постижения, насочени към подобряване на собствените екологични резултати на организациите (чрез смекчаване на отрицателните въздействия по отношение на климатичните промени и глобалното затопляне, на замърсяването на въздуха, водните и морските ресурси, биологичното разнообразие и екосистемите), прехода към кръгова икономика и др. Ще бъдат отличени и стратегии, свързани със служителите, заинтересованите страни и отговорното корпоративно управление.

Категория "Иновации"

Отличието в тази категория ще бъде за иновативни решения (продукти, услуги, технологии и процеси), насочени към устойчиво развитие и намаляване на отрицателното въздействие върху околната среда.

Категория "Образователна програма"

Наградата в тази категория ще бъде присъдена на организация, която провежда образователна кампания, програма или инициатива с цел повишаване на информираността относно ESG.

Категория "Лидер в устойчивото развитие"

Отличието в тази специална категория е признание за индивидуалните заслуги на физически лица, осъществили впечатляваща промяна в областта на устойчивото развитие или зелената трансформация.

Кой може да участва

В ESG Awards могат да участват организации, опериращи на територията на България. В категория "Иновации" могат да кандидатстват и стартъпи. Участниците трябва да представят стратегии, програми, продукти или услуги, внедрени през последните две години или подготвени за внедряване през 2023-2024 г. Няма ограничение за брой подадени кандидатури от една организация.

"Резултатите от първото издание на конкурса ни показаха, че темата ESG e важна както за бизнеса, така и за всички заинтересовани страни. Тази година отново целим да дадем гласност и да фокусираме вниманието върху съществения принос и положителната промяна, която организациите у нас осъществяват в сферата на устойчивото развитие. Крайната ни цел е да вдъхновим българския бизнес за сериозни действия, водещи към реална промяна", коментира Албена Маркова, съдружник, "Консултантски услуги Югоизточна Европа", PwC.

Участието в конкурса ESG Awards е безплатно. Крайният срок за кандидатстване е удължен до 10 септември 2023 г. Жури от независими експерти в областта на ESG, сред които и управляващият редактор "Политика и икономика" на "Капитал" Ивайло Станчев, доц. д-р Маню Моравенов, Марина Стефанова, Саша Безуханова, Светлин Писленски и Теодор Радонов, ще оценява кандидатите по специално разработена методология.

Цялата информация за кандидатстването, документи и формуляри може да намерите на сайта на PwC България.

В първото издание на конкурса през 2022 г. се включиха близо 70 компании от 22 икономически сектора. Те подадоха близо 80 кандидатури в четирите конкурсни категории.

Победителите в ЕSG Awards 2023 ще бъдат обявени на официална церемония тази есен.

Защо е важно

ESG е корпоративният отговор на нуждата от борба с климатичните промени и изграждането на едно по-устойчиво бъдеще. Тези практики са начин да се измери колко устойчива една сделка, една цяла компания или дори една индустрия.

Целта на конкурса на PwC e да подпомогне усилията на предприятия и организации, който вече са направили стъпки в тази посока, както и за да популяризира добрите ESG практики сред повече компании в България.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо

    Защо не споменете кои бяха одиторите на КТБ :) ?

    Нередност?
  • 2
    plamen.iv.ivanov avatar :-|
    Plamen_

    До коментар [#1] от "Бай Ганьо":

    KPMG , защо?

    Нередност?
Нов коментар