🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Ключовият човек" за инвеститорите - в Китай изчезна още един влиятелен бизнесмен

Изпълнителният директор на China Renaissance Бао Фан е в неизвестност от миналата седмица

Бао започва кариерата си като банкер по сливания и придобивания в Morgan Stanley и Credit Suisse, a по-късно работи като ръководител на стратегиите в AsiaInfo Technologie
Бао започва кариерата си като банкер по сливания и придобивания в Morgan Stanley и Credit Suisse, a по-късно работи като ръководител на стратегиите в AsiaInfo Technologie
Бао започва кариерата си като банкер по сливания и придобивания в Morgan Stanley и Credit Suisse, a по-късно работи като ръководител на стратегиите в AsiaInfo Technologie    ©  Reuters
Бао започва кариерата си като банкер по сливания и придобивания в Morgan Stanley и Credit Suisse, a по-късно работи като ръководител на стратегиите в AsiaInfo Technologie    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В последните няколко години ставаме свидетели на една притеснителна тенденция в Китай - неудобни за властта бизнесмени изчезват, като това обикновено се случва след пререкания с местната власт. Първият подобен случай се разигра през 2015 г., когато изчезна шефът на Fosun Гуо Гуандчанг. След това последваха подобни развития и с изпълнителния директор на застрахователната Anbang Ву Шанхуй и предприемача на недвижими имоти Рен Шичанг. Джак Ма, основател на технологичния гигант Alibaba, също се водеше изчезнал за период от няколко месеца в края на 2020 г.

2023 г. явно няма да бъде годината, в която тези процеси приключват, защото в четвъртък инвестиционната банка China Renaissance обяви, че с шефа й Бао Фан не може да бъде установена връзка и се води в неизвестност. Обявлението логично доведе до спад в стойността на акциите на банката, като първоначално той беше 50%, макар и впоследствие ценните книжа да се търгуваха за 28% по-малко.

От банката се опитаха да успокоят клиентите и служителите, отбеляза Reuters, като се позова на източници, запознати с въпроса. Но така засили опасенията за повишаване на риска от "ключовия човек" за инвеститорите. Новината е повод за притеснения за потенциални регулаторни промени в технологичния и финансовия сектор в страната. Първият признак за подобно развитие се случи още през 2021 г., когато група от китайски банки решиха да отпуснат 300 млн. долара на China Renaissance, при условие че Фан остане най-големият акционер и запази председателския си пост.

Сега източници на агенцията, пожелали анонимност, споделят, че властите са отвели Бао по-рано този месец, за да помогне при разследването на бивш колега, Кун Лин, бивш президент на компанията. Reuters уточнява, че от ръководството на банката не са отговорили в понеделник на искането за коментар. Бюрото за обществена сигурност в Пекин също не отговорило. Запитан по време на всекидневния си брифинг в петък дали банкерът е бил задържан, говорителят на външното министерство Уан Уенбин каза, че не е запознат със ситуацията.

Кой е Бао Фан и каква е ролята на China Renaissance?

Бао започва кариерата си като банкер по сливания и придобивания в Morgan Stanley и Credit Suisse, a по-късно работи като ръководител на стратегиите в AsiaInfo Technologie - компания, която предоставя софтуерни решения на азиатски предприятия и е листвана на борсата Nasdaq през 2000 г.

През 2005 г. той основава China Renaissance, за да се възползва от бързо развиващата се технологична индустрия. Успехът му произтича отчасти от лични отношения с много от бъдещите технологични милиардери в Китай, създадени в ранните му години в Morgan Stanley и Credit Suisse. Скоро след създаването й банката предлага услуги за сливане и придобиване, първично публично предлагане и управление на капитала на зараждащите се технологични звезди. По-известните клиенти на банката включват имена като Tencent, Alibaba и Didi, а данни на финансовата институция показват, че тя е консултирала около 980 транзакции на стойност 146 млрд. долара до юни 2020 г.

Впоследствие China Renaissance решава да се съсредоточи върху секторите на технологиите и здравеопазването, вместо да се конкурира пряко в индустриите с чуждестранни групи като Goldman Sachs или местни и подкрепяни от държавата банки като Citic Securities.

"Това, което се случи с China Renaissance, подчерта основния риск за някои китайски компании", обяснява Ли Нан, професор по финанси в Шанхайския университет Jiaotong. Той припомня, че някои китайски финансови институции се издигнаха бързо през последните години с усилията на един до двама контролиращи процесите, като това прави тези компании особено уязвими към всякакви негативни заглавия, което показва, че тези контролиращи са в беда.

Задава ли се регулаторна промяна?

Китайското правителство не се притеснява да "унищожава" дадени сектори, стига това да попада в плановете на президента Си Цзинпин. Миналата година властите обявиха регулаторни промени в сектора на онлайн обучението, като те доведоха до многократно намаляване на приходите на лидерите в бранша.

Технологичният сектор също не беше подминат, като в този тип компании вече задължително трябва да има член на Китайската комунистическа партия (КПП) в борда на директорите. Това беше и една от причините Джак Ма да се окаже в неизвестност - той е бил против предложените от Пекин промени, а в ролята си на изпълнителен директор на най-голямата технологична фирма несъгласието просто не е опция.

Все още няма коментари
Нов коментар