🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Alibaba се разделя на 6 холдинга

Това е най-голямото преструктуриране в 24-годишната история на създадената от Джак Ма компания

Обявяването на новината идва едва ден след като основателят на компанията Джак Ма беше забелязан отново на китайска земя
Обявяването на новината идва едва ден след като основателят на компанията Джак Ма беше забелязан отново на китайска земя
Обявяването на новината идва едва ден след като основателят на компанията Джак Ма беше забелязан отново на китайска земя    ©  Reuters
Обявяването на новината идва едва ден след като основателят на компанията Джак Ма беше забелязан отново на китайска земя    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Китайският технологичен гигант Alibaba обяви, че разделя бизнеса си на шест отделни холдинга, като целта е постигането на по-добра пазарна капитализация за всеки от тях. Шестте холдинга ще носят имената Cloud Intelligence Group, Taobao Tmall Commerce Group, Local Services Group, Cainiao Smart Logistics Group, Global Digital Commerce Group и Digital Media and Entertainment Group.

Освен това всяка от отделните компании ще има отделен изпълнителен директор и борд на директорите, които ще имат правото да набират външно финансиране и да станат публични. Източник на Financial Times заявява, че ходът е подготвян от дълго време и звената отдавна работят самостоятелно.

"Пазарът е най-добрият лакмус и всяка бизнес група и компания може да се стреми към независимо набиране на средства и IPO, когато са готови", каза главният изпълнителен директор Даниел Джанг в писмо до служителите. "На 24-годишна възраст Alibaba приветства нова възможност за растеж", добави той, цитиран от FT.

Джанг ще оглави Cloud Intelligence Group, която ще отговаря за дейностите на компанията в областта на облачните технологии и изкуствения интелект (AI). Платформите за електронна търговия, обединени в Taobao Tmall Commerc Group, остават собственост на Alibaba.

Обявяването на новината идва едва ден след като основателят на компанията Джак Ма беше забелязан отново на китайска земя. През 2020 г. негова реч в Шанхай даде начало на големите регулаторни промени в местния технологичен сектор, които доведоха до много по-строг контрол от страна на Китайската комунистическа партия (КПП) върху действията на гигантите.

Холдингите ще могат самостоятелно да набират средства и да стават публични.

Това имаше особено тежко въздействие върху Alibaba, като стойността на акциите на компанията спадна с около 70% до пазарна оценка от 220 млрд. долара. Освен това първоначалното публично предлагане (IPO) на финтех подразделението AntGroup беше спряно. Засилените контрол и внимание от страна на регулаторите доведоха до рекордна глоба от 2.8 млрд. долара заради монополно положение, а забавянето в местната икономика допълнително затрудни технологичното холдингово предприятие.

При представянето си като премиер на Китай Ли Цян предприе рязък завой в политиката на Пекин относно частния сектор, като заяви, че той ще бъде третиран наравно с държавния и че правата на собственост и другите интереси на предприемачите ще бъдат стриктно спазвани. Именно това се вижда като причината Ма отново да се върне в Китай и да посети основаното от Alibaba училище Yungu в родния му град Ханджоу.

Зелена светлина от регулаторите

Alibaba е представил плана за преструктуриране на китайските регулатори, преди да го обяви публично, и е получил положителна обратна връзка според двама души, близки до въпроса, говорили пред FT. Човек, близък до групата за електронна търговия, заявява пред изданието, че макар да не са направени официални искания за разделянето, регулаторите остават нетърпеливи да видят китайските технологични гиганти да отслабват своите империи по примера на JD и вече Alibaba.

"Изглежда, не е съвпадение, че това се случва точно когато Ма изглежда удобно да се завърне. За мен това предполага нещо, което Alibaba искаше да направи от известно време, но чакаше възможността за това", казва Стюарт Коул, главен макроикономист в брокерската компания Equiti Capital. Преструктурирането "внася елемент на гъвкавост и адаптивност в компанията, която в момента е нещо като гигант", добавя той. Разделянето на различните отдели в отделни холдинги също така би трябвало да облекчи изискванията, които трябва да бъдат следвани, за да се избегне нова глоба заради монополни практики.

Решението е неизбежно да доведе до увеличена пазарна стойност, смятат анализатори. "Това освобождава допълнителна стойност", каза пред Reuters Кени Нг, стратег в China Everbright Securities в Хонконг. "С това очакване инвеститорите ще бъдат по-положително настроени към Alibaba. Това може да отразява нов кръг от развитие на бизнеса и да намали притесненията от регулаторни проблеми", добавя той.

Все още няма коментари
Нов коментар