Джак Ма се отказва от контрола на финансовата си компания Ant Group

Съоснователят на Alibaba прави още една стъпка назад, за която мнозина смятат, че е повлияна от проблемите му с китайското правителство

Бившият учител по английски, станал един от най-богатите в Китай, вече не е харесван от властите в Пекин.
Бившият учител по английски, станал един от най-богатите в Китай, вече не е харесван от властите в Пекин.
Бившият учител по английски, станал един от най-богатите в Китай, вече не е харесван от властите в Пекин.    ©  Reuters
Бившият учител по английски, станал един от най-богатите в Китай, вече не е харесван от властите в Пекин.    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Китайският бизнесмен и мултимилиардер Джак Ма ще се откаже от голяма част от акциите си с право на глас във финтех конгломерата Ant Group. Новината е още едно доказателство за натиска на Пекин срещу технологичните предприемачи през последните две години. Преди няколко години Ма поиска Китай да регулира по съвременен начин технологичния сектор, което не се хареса на ръководството на страната и последваха мащабни разследвания на бизнес начинанията му и дори до странното му изчезване за няколко месеца от публичното пространство.

Според публично изявление на Ant Group компанията предлага на 10 лица, включително на основателя, ръководството и персонала, независими права на глас, като по този начин на практика премахва контрола на Ма върху Ant. Досега той беше основен акционер с 53.46% в компанията, а след промяната ще има символичните 6.2%.

Според съобщението основната причина за промяната е съгласуване с новите ESG стандарти за корпоративно развитие (те нямат нищо общо с акционерните структури на компаниите - бел. ред.), но това трудно може да промени всеобщото мнение, че Джак Ма последователно слиза от бизнес сцената в Китай.

"Основният резултат от корекциите в корпоративната структура ще бъде промяна на упражняването на правата на глас на основните акционери на Ant Group, което включва Джак Ма... Промяната няма да доведе до изменение в икономическите интереси на акционерите на Ant Group и техните бенефициенти.", заявяват от компанията, без да дават повече информация.

Китайското limbo

Според мнозина действията на Ant Group показват, че дъщерната компания на Alibaba иска да се освободи от тежестта на лошата репутация на Ма, която възпира компанията още от всеизвестната му реч през 2020 г., когато точно преди IPO-то на компанията, той разкритикува китайските регулатори. Веднага след това беше подложен на масирани проверки в Китай.

Тогава предприемачът държа реч, в която остро критикува финансовата регулаторна система на Китай. Той нарече ръководителите й "старчески клуб" и допълни: "Днешната финансова система е наследство от индустриалната ера. Трябва да изградим нова за следващото поколение и за младите хора".

След острото изказване милиардерът почти изчезна от общественото полезрение, а много от неговите колеги в сектора се отказаха от официалните си корпоративни позиции и увеличиха даренията за благотворителност, за да отговорят на новата визия на президента Си Цзинпин за постигане на "общ просперитет".

Освен това Ant се съсредоточи върху преустройството на дейността си, за да угоди на регулаторите.

От Financial Times сега твърдят, че с промяната в контрола започва едната година, която Ant трябва да изчака, преди да може да направи "ново листване в Хонконг, или две години за високотехнологичния борд на STAR в Шанхай". Графикът може да се забави, ако не бъдат изпълнени други регулаторни изисквания или просто казусът с Джак Ма продължава да виси във въздуха.

Коя е Ant Group

Ant е финансово-технологичната компания, част от китайската група за електронна търговия Alibaba, която излезе на Нюйоркската фондова борса през 2014 г. и тогава IPO-то също беше рекордно. Компанията се контролираше от създателя на Alibaba Джак Ма. Ant бързо се превърна в една от най-мощните технологични компании в света. Тя присъства във всеки аспект на финансовия живот в Китай - от инвестиционни сметки и микроспестяващи продукти до застраховки, кредитни оценки и дори профили за запознанства. Приложението за плащания на компанията Alipay има 731 млн. активни потребители месечно и е общо взето най-голямата платформа за плащания в света.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    На Джак аха му Ма...

    Нередност?
Нов коментар