Бацили в "Ел Би булгарикум", или как се вкисва държавна млечна компания

Спорове между уволнения директор на дружеството и собственика ДКК разкриват порочни управленски практики от двете страни

За няколко дни изпълнителните директори на ДКК и "Ел Би булгарикум" Венцислав Димитров и Николай Маринов извадиха притеснителни подробности от кухнята на държавните дружества
За няколко дни изпълнителните директори на ДКК и "Ел Би булгарикум" Венцислав Димитров и Николай Маринов извадиха притеснителни подробности от кухнята на държавните дружества
За няколко дни изпълнителните директори на ДКК и "Ел Би булгарикум" Венцислав Димитров и Николай Маринов извадиха притеснителни подробности от кухнята на държавните дружества    ©  Капитал
За няколко дни изпълнителните директори на ДКК и "Ел Би булгарикум" Венцислав Димитров и Николай Маринов извадиха притеснителни подробности от кухнята на държавните дружества    ©  Капитал
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

"Ел Би булгарикум" е малко държавно дружество, което основно държи и продава правата за българската бактерия за кисело мляко. Но популярността на компанията през последните дни е от друго естество - поредните новоназначени мениджъри бяха уволнени от държавния им собственик ДКК и това извади наяве стила на управление и назначения в компанията, които са със силен политически уклон и команди отгоре, а вероятно и спорни сделки вътре в компанията. Акцията беше гарнирана и с живата за публиката тема за цената на сиренето и кашкавала.

А каймакът на темата е дали при почти 300 частни мандри, държавата има смисъл да има една малка производствена мощност, която е на загуба от тази дейност и топи постъпленията над 10 млн. лв. годишно от лицензионни такси от чужбина, основно от Япония.

Кой пръв

Началото на рунда между изпълнителния директор на "Ел Би булгарикум" Николай Маринов, който пое поста в началото на декември 2022 г., и изпълнителния директор на Държавната консолидационна компания Венцислав Димитров беше дадено на 20 февруари, когато БТА съобщи, че държавната компания намалява цените на млечните продукти във фирмените си магазини - с между 5 и 10% за млеката и с над 30% за кашкавала. "Наш приоритет като държавна компания е да сме близо до хората и да отговаряме на техните потребности", каза Маринов, цитиран от агенцията. Социалната мярка дойде, след като Маринов преди това обвини "високите надценки на веригите" за поскъпването. Компанията има 11 магазина - 10 в София и 1 във Видин, а около 60% от продажбите се извършват чрез търговските вериги. И реално трудно може да диктува пазара, защото продажбите й са по-малки от тези на топ 30 на мандрите в страната.

В същия ден стана ясно, че Маринов и членът на борда Невена Петрова са уволнени с решение на шефа на ДКК Венцислав Димитров, но в документите в Търговския регистър няма мотиви. Това доведе до съмнения, че ценовата акция е целяла да осигури на Маринов обществена подкрепа като изпреварващ ход преди уволнението, за което той е знаел предварително.

На пресконференция в сряда Маринов отрече това и показа своя заповед №44 от 17 февруари за намаление на цени на готова продукция, която влиза в сила от 20 февруари. На контрапресконференция същия ден в ДКК пък Димитров заяви, че за смяната на Маринов е била планирана среща на съвета на директорите седмица по-рано, но тя е била отложена.

Кой дава млякото

Големият спор между двете страни, който може да се окаже и разковничето на казуса, е за доставките на мляко за производството. Според определения за нов изпълнителен директор на "Ел Би булгарикум" Владимир Русев на единствената среща на борда досега са приети без дискусии предложените от Маринов решения. Едното от тях му дава право свободно да договаря доставката на суровини и материали, без ограничения в цените. Което му развързва ръцете.

Скоро след това са прекратени договорите с местни доставчици и са сключени нови с две фирми, едната от които - "Уайт голд трейд", е съвсем млада - регистрирана само няколко дни преди встъпването на Маринов в длъжност. На пресконференцията на ДКК юрисконсултът на "Ел Би булгарикум" София Секулова заяви, че договорите са сключени на цени 1.53 лв./л и 1.50 лв./л, докато местните ферми преди са го доставяли на 1.10-1.15 лв./л.

Маринов от своя страна пък намеква за натиск да работи с определена компания. Той твърди, че при разговор с министъра на икономиката Никола Стоянов е бил уведомен за фирма, внасяща мляко, която ще пусне оферта към "Ел Би булгарикум". Пристигнала оферта от фирма "Милки груп био", уточни по-късно Маринов, която е била за внос на мляко от Унгария. Проблемът бил, че това мляко било сухо и не отговаряло на качествените показатели за масленост и протеин на дружеството, а и цената на литър (след преобразуване) достигала 1.40-1.50 лв., докато по същото време държавната компания купувала на цени 1.15-1.20 лв./л. Затова Николай Маринов написал резолюция "Не" на докладна записка от директора на дирекция "Финансово-инвестиционна дейност" в "Ел Би булгарикум" с искане да се купува мляко от въпросната фирма. Маринов смята, че тъй като многократно е казвал "Не", това е възможна причина за уволнението му.

Изберете българското

Състезание се оформи и около това кой повече държи на българското мляко. От ДКК подчертаха колко важни за тях са местните производители и как Маринов ги е отстранил, за да снабдява фабриката с вносна суровина от Румъния и Унгария. Уволненият директор от своя страна пък каза, че купува суровина от фермери в региона на Видин, където е разположено производственото предприятие. Но на 10 февруари получава писмо от Венцислав Димитров с искане да бъдат спрени всички разплащания от страна на "Ел Би булгарикум". Това блокирало дейността на държавната компания. Димитров пък твърди, че въпреки забраната Маринов е направил 132 хил. лв. авансово плащане към една от определените от него фирми.

На обвинения, че един от доставчиците на суровина е била новорегистрирана компания, Маринов обясни, че въпросната фирма е направила само 4 доставки, като последната била с неотговорящо на изискванията мляко, което било върнато, а бизнес отношенията - прекратени.

"Преди да встъпя като директор, мляко се е купувало от Унгария, от Полша, от Овчарово, Добричко, и Пловдив. След като станах директор, мляко се купува предимно от района на Видин, където е нашето производствено предприятие. Налага се понякога да се закупува и от чужбина, но също от близкия регион - Румъния. Нямаме отношение към превоза на млякото, то си идва с превоз от доставчика. Общо фирмите са около 6 от региона и две, които внасят мляко, едната от които имаше само 4 доставки за периода, в който аз съм директор. Българската суровина е по-скъпа, но не е по-висока от пазарната. Когато постъпих, млякото се изкупуваше за 1.52 лв./л, сега е 1.15-1.20 лв./л", коментира за "Капитал" Николай Маринов, връщайки темата към цените.

Кой кара колата

Не повече яснота внесоха и обясненията на двете страни за един от ударните аргументи на ДКК - че Маринов е купил прекалено скъпи автомобили, с което "Ел Би булгарикум" е ощетена. Маринов отхвърли обвиненията и заяви, че бюджетът за автомобилите е бил гласуван и одобрен от ДКК по предложение на предишното ръководство на "Ел Би булгарикум". "Ние изпълнихме това решение, като успяхме за тази сума (850 хил. лв. без ДДС) да закупим вместо три, както е било по задание, пет автомобила, включително хладилни цистерни, млековоз. Изборът бе направен според вътрешните правила на "Ел Би булгарикум" - със събиране на оферти. Заложихме на офертата с най-ниски цени и най-къс срок за доставка", обясни Маринов.

Владимир Русев обаче твърди друго. Според него Маринов е поръчал две шкоди от компания, която не е официален вносител, и ги е платил авансово, "без да се знае кога и дали тези коли ще пристигнат". След като Русев поискал оферта от оторизирания дилър в страната, установил, че "Ел Би булгарикум" реално е платила над 60 хил. лв. повече.

Обвинения бяха отправени и за това кой как управлява и се отчита, като според Маринов в края на януари над "Ел Би булгарикум" започва да се упражнява "непосилен натиск". Всеки ден от ДКК се отправят искания към фирмата за представяне на документи, искания за договори и др. със срок "от днес за днес". По думите на Димитър Русинов - административен директор на "Ел Би булгарикум", от началото на годината оперативната работа в компанията е "тотално блокирана" заради исканията на множество справки, включително и за разходи за тоалетна хартия.

Според Венцислав Димитров пък Маринов тотално е игнорирал исканията му за отчетност и не е предоставял документи навреме. Голямата ирония е, че двете дружества - ДКК и "Ел Би булгарикум", ги делят два етажа в една и съща сграда. В крайна сметка документи са били изпратени на ДКК едва на 17 февруари вечерта, но по думите на Димитров проверката ще отнеме поне месец, а после ще се иска и одит от Министерството на икономиката. Дали тези документи ще докажат тезата на едната или на другата страна, предстои да се види.

Антиреклама

Вероятно най-абсурдната част от целия спор тръгна от твърденията на Венцислав Димитров преди дни за некачествена продукция на "Ел Би булгарикум". Тезата беше повторена на пресконференцията в сряда и от новоназначения изпълнителен директор Владимир Русев, който заяви, че в базата имало плесенясал кашкавал. Това вероятно беше намек, че Маринов е купувал прекалено много суровина от избраните от него фирми и продукцията е залежавала. Това обаче няма как да стане - Маринов е на поста от 2 месеца и половина, а само зреенето на кашкавала отнема месец и половина, след което има и дълъг срок на годност. Русев предположи, че млякото не е било с подходяща киселинност, но "се чакат резултати от проверка".

Подобни твърдения са доста притеснителни, когато идват от собственика на компанията. Затова и Николай Маринов коментира, че те са "безпрецедентни", "обиждат служителите на фирмата" и я "водят към фалит". "Престъпление е да кажеш, че твоето дъщерно дружество произвежда некачествена продукция", заяви Маринов, според когото "мафията е победила държавата". Той заяви, че всички продукти на дружеството са с високо качество и в базата във Видин няма некачествен кашкавал. Подобни изказвания, както и спирането на плащанията според него говорят за желание дружеството да бъде доведено до фалит.

В цялата млечна каша изглежда, че всички страни имат своите кривини. Но вадят факти от кухнята, които звучат смущаващо. И това при условие че една власт е избрала и министъра, и шефовете на холдинга и дружеството. Но така ще е, докато подборът става на принципа близки до властта партийни и подобни кадри, а не на публични конкурси, които са разгласени и събират номинации на хора с опит в сектора.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 4

    Всеки цървул се бори да се докопа (с политически протекции) до държавна фирма и да я цица след това. Никой не пуска такъв кокал лесно. Тъжна българска картинка. А докато ние се занимаваме с трохичките за лична облага, гърците отдавна вече продават българското кисело мляко из целия свят, но опаковано като ... гръцко.

    Нередност?
  • 3
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 4

    Министърът на икономиката Никола Стоянов натискал за договор с „Милки Груп Био“, която внася мляко от Унгария. Фирмата не e никак случайна – еднолична собственост е на Поля Димитрова Пеева, която живее на съпружески начала и има деца от Вилор Христович Христов – считан за човек на Евелин Банев – Брендо.
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161378802171189
    Вилор Христов е роден в Русия и отдавна има и българско гражданство.

    Нередност?
  • 4
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • + 3

    До коментар [#2] от "scuby":

    Много поздрави на Буци да пратиш!

    Нередност?
Нов коментар