Израелската "Делта текстил" ще произвежда чорапи за Nike в Турция вместо в Русе

Затварянето на българското производство е заради по-добри условия в Турция - като кадри, цени на ток и източник на суровини

Допреди година и половина компанията работеше на пълен капацитет
Допреди година и половина компанията работеше на пълен капацитет
Допреди година и половина компанията работеше на пълен капацитет    ©  Делта текстил
Допреди година и половина компанията работеше на пълен капацитет    ©  Делта текстил
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Най-големият производител на чорапи в страната - "Делта текстил - България", закрива производството си в Русе и го изнася в Турция. В града ще остане само дистрибуторският център. Решението е взето от собственика - израелската текстилна група Delta Galil Industries, потвърди за "Капитал" генералният мениджър на българското дружество Игал Херетц.

В предприятието, което има приходи от над 120 млн. лв. за 2021 г. и произвежда за топ брандове като Nike, Columbia, Converse, Pierre Cardin, към януари са работили 480 души, а година по-рано служителите са били 600, сочи справка в "Апис". В регионалното поделение на Агенцията по заетостта в Русе вече е получено уведомление за масови уволнения на 360 души, които ще бъдат освободени от работа поетапно от 1 май до 30 септември, уточниха за "Капитал" от ведомството.

Русенският случай е показателен, че България поскъпва и често е неатрактивна за нископлатени производства. Това първо се усети при автомобилните кабели, а неотдавна подобно преместване към Турция на евтини дейности направи и германската Festo. Тенденцията да имаме по-високотехнологични производства е добра, проблемът е, че такива нови инвеститори от години не идват в България.

Защо израелският собственик излиза от България

"Делта текстил - България" изпълнява 95% от поръчките за чорапи на Nike, а също и за марките Columbia, Converse, Wilson, Pierre Cardin, Demix, Fila, Primark, Marks&Spenser, Sweaty Betty. През 2021 г. компанията пое и дистрибуцията на бельо с марката Elle в ЕС и Великобритания.

Продукцията е изцяло за износ с надпис Made in Bulgaria - 85% от нея се продава в Европа, а останалата част - в САЩ и арабските държави. Българската фирма не само произвежда - тя отговаря за дизайна на продуктите, за координацията и взаимоотношенията с клиентите, за развитието и новостите.

"Допреди година и половина работихме на пълен капацитет. След ковид икономическата криза се усети много силно в целия пазар. Нашият основен клиент имаше натрупани запаси и търсенето намаля с 40-50%. Ръководството направи оценка на пазара и реши фабриката в България да бъде затворена, а да бъде запазена тази в Турция. Оценката е направена на база на икономическа ситуация в България, която е по-неблагоприятна в сравнение с Турция заради хронична липса на работна ръка, скъпа енергия, а и суровината идва от Турция", обясни за "Капитал" Игал Херетц.

Инвестиции за милиони

Компанията е в България от дълги години, като през периода е инвестирала в модернизация на производството. "Важно е да отбележим, че фабриката в България беше една от най-добрите в групата, ако не и най-добрата. В нея досега сме инвестирали 8 милиона евро в ново оборудване и автоматизация", уточни за "Капитал" Игал Херетц.

Фирмата притежава и фотоволтаичната централа, която осигурява електроенергия за собствените й нужди. В пандемичната 2020 например инвестира над 1.5 млн. долара в нови плетачни машини и в обучение на служители за работа с тях с цел да увеличи с една четвърт производствения си капацитет.

Заради пандемията и свързаните с нея рестрикции в България и в други държави, в които търгува, през 2020 "Делта текстил - България" затвори производството си за известно време и отчете силен спад на приходите. Затова пък през 2021 скокът в приходите е двуцифрен (близо 70%) и те надхвърлят 129.4 млн. лв., а печалбата достига 14.7 млн. лв. (252% ръст спрямо 2020).

"Резултатите са добри, но все пак икономическото положение изисква да се вземе трудно решение. Над 500 човека ще останат без работа. Решението е трудно, защото е и емоционално - компанията е в страната от 20 години", коментира за "Капитал" Игал Херетц. Той заяви още, че както и досега компанията ще продължава да е максимално коректна и че "всички работници ще получат каквото им се полага по закон и дори повече".

Труден сектор

"Решението за затварянето на "Делта текстил - България" е фирмено, засега няма данни за други такива големи сътресения в сектора. Вероятно то е повлияно от високите разходи за производство - цени на енергоносители, инфлационен натиск, който неминуемо води до повишаване на разходите за труд. В началото на април ще стане ясно колко и какви ще са поръчките за шивашките фабрики, но е факт, че пазарът се тресе", коментира за "Капитал" Радина Банкова, председател на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил и изпълнителен директор на "Крис фешън индъстрийс" - Ловеч.

В началото на март германската верига за търговия с дрехи и други модни артикули Peek & Cloppenburg поиска пред съд в Дюселдорф защита от кредитори, като се обоснова с трудната пазарна ситуация и обяви, че стъпката има за цел да ускори фирменото преструктуриране, което вече е започнало. И макар че магазините на дружеството остават отворени и не се планира затварянето им, това граничи с фактическо обявяване на фалит.

"От Peek & Cloppenburg съобщиха, че ще запазят доставчиците си, но със сигурност ще има предоговаряне, което ще е в ущърб на шивашките компании. Това ще повлече крак и ще доведе до намаляване на броя на поръчките и обема им. Очакваме да видим как ще се преразпредели пазарът", прогнозира Радина Банкова.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    plamenss avatar :-|
    plamenss
    • - 1
    • + 3

    Лоша новина за България! Щом отиват в Турция с рекордната инфлация и преди избори колко ли е зле у нас тогава след като имат и собствен енергоизточник?!

    Нередност?
  • 2
    abdulhazred avatar :-|
    abdulhazred
    • + 4

    До коментар [#1] от "plamenss":

    Май икономиката не ти е силната страна.

    Рекордната инфлация и слабата лира са чудесни за всеки фабрикант.

    Така заплатите на служителите намаляват в доларово изражение. Също и тока в Турция е много по-евтин и работната ръка е бол.

    Най-вероятно ще върви и алъш вериша с Русия без проблем.

    Дори само 1-2 такива причини са достатъчни за бизнеса да сгъне сергията и да се премести, тук имаме на лице цели 4.

    Нередност?
Нов коментар