Русе Дългото чорапче: Топ 6 на компаниите за чорапи в крайдунавския град

Лидерът "Делта текстил" шие за Nike, Columbia, Converse, Wilson, Pierre Cardin, Demix, Fila, Primark, Marks&Spenser, Sweaty Betty и други

Изборът на чорапи е огромен и за част от него заслуга имат фирмите производителки в Русе и областта.
Изборът на чорапи е огромен и за част от него заслуга имат фирмите производителки в Русе и областта.
Изборът на чорапи е огромен и за част от него заслуга имат фирмите производителки в Русе и областта.    ©  Цветелина Белутова
Изборът на чорапи е огромен и за част от него заслуга имат фирмите производителки в Русе и областта.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • В Русе има множество фабрики за производство на чорапи.
  • Лидерското място в топ 6 е на "Делта текстил - България", която през 2021 отчита 250% ръст на печалбата.
  • "Фазан" продължава дейността на първата чорапена фабрика в страната, създадена през 1927 г.

Твърди се, че историята на чорапите датира от VI век пр.н.е. и започва от Древна Гърция и Древен Рим. Първите чорапи били плетени, следващите - от тънка кожа или плат. Широкото им разпространение започва през XVI век, но тогава са били привилегия само за мъжете. Едва три века по-късно стават част и от женския гардероб.

С времето чорапите увеличават почитателите си и се обогатяват като материя, цветове, шарки, цени. Днес изборът на пазара е огромен и за част от него заслуга имат фирмите, произвеждащи чорапи в Русе и областта.

С продажби за близо 130 млн. лв. през 2021

Класацията по приходи за 2021 г. на фирмите за чорапи в Русе подрежда на лидерско място "Делта текстил - България", която отчита 250% ръст на продажбите спрямо 2020, надхвърлящи 129.4 млн. лв. Българското дружество е част от израелската текстилна група Delta Galil Industries. Тя е специализирана в производството и търговията с чорапи и бельо, а дизайнерските й студиа, центрове за развитие и производствените й бази са разположени в повече от 10 държави на 4 континента.

"Делта текстил - България" изпълнява 95% от поръчките за чорапи на Nike, а също и за марките Columbia, Converse, Wilson, Pierre Cardin, Demix, Fila, Primark, Marks&Spenser, Sweaty Betty. През миналата година фирмата пое и дистрибуцията на бельо с марката Elle в ЕС и Великобритания.

Продукцията е изцяло за износ с надпис Made in Bulgaria - 85% от нея се продава в Европа, а останалата част - в САЩ и арабските държави. Българската фирма не само произвежда - тя отговаря за дизайна на продуктите, за координацията и взаимоотношенията с клиентите, за развитието и новостите.

Компанията притежава фотоволтаичната централа, която осигурява електроенергия за собствените й нужди. В пандемичната 2020 инвестира над 1.5 млн. долара в нови плетачни машини и в обучение на служители за работа с тях, за да увеличи с една четвърт производствения си капацитет.

Заради пандемията и свързаните с нея рестрикции в България и в други държави, в които търгува, през 2020 "Делта текстил - България" затвори производството си за известно време и отчете сериозен спад на приходите. Затова пък през 2021 скокът в продажбите е двуцифрен, а на печалбата - трицифрен.

Семеен бизнес

На второ място в класацията на русенските производители на чорапи е "Йорг 2915" с близо 8 млн. лв. приходи за 2021 и ръст 16% спрямо предходната година. Съдружници в компанията, създадена през 1999 г., са Вихрен Димитров Йоргов и Иглика Димитрова Йоргова. Семейството произвежда чорапи за международни компании от Англия, Франция, Германия, Дания. Притежава търговските марки Derby, Jorg, Pristis, Hemus. В доклада за дейността на компанията е записано, че тя работи в посока диверсифициране на бизнеса и търговския риск, породен от процента на зависимост спрямо определени доставчици.

Сред основните клиенти на "Йорг 2915" е семейната "Пирин хилс сокс" (свързано лице), която продава чорапи с марката Pirin Hill и заема трета позиция в таблицата с 3.486 млн. лв. приходи за 2021. В компанията са заети децата на семейство Йоргови - Лиана и Димитър със съпругата си Соня. Чорапите Pirin Hill се произвеждат във фабриката на "Йорг 2915" от памук, вълна, мериносова вълна, бамбук. Продават се главно онлайн, но и в някои физически магазини.

"Идеята за създаването на марката Pirin Hill идва след многократни запитвания на приятели и познати откъде могат да си закупят качествени чорапи и препращането им към чуждестранни марки, за които "Йорг 2915" произвежда. Иронично е как висококачествени чорапи, произведени в България, могат да се намерят в магазините на водещи чужди марки за спортни и дизайнерски продукти, а в същото време не са достъпни за българските потребители. Целта на марка Pirin Hill е да предложи алтернатива, от една страна, на евтините, но некачествени и еднообразни азиатски продукти и от друга - на големите международни марки с продукти на неоправдано високи цени, невинаги съответстващи на предлаганото качество", обясняват създателите на марката.

"Пирин хилс сокс" има свой кол-център за връзка с крайния потребител и собствен дизайн на чорапите и на опаковката. Екипът на Pirin Hill налага и втора собствена марка - спортните чорапи Try To Fly.

За международни клиенти

С над 2.5 млн. лв. приходи за 2021 "Феникс 94" заема четвърта позиция в класацията на русенските фирми за чорапи. Съдружници в компанията са Георги Славов Георгиев, Даниел Николов Джумалийски, Симеон Костадинов Симеонов, Димитър Иванов Зафиров. Дружеството произвежда за различни международни клиенти и марки, сред които са Go Sport, Olympia, C&A, Quelle, Reebok, Nike, Marks&Spencer, Carrefour, Hema, Tschibo. По информация на "Феникс 94" работата за световноизвестни компании позволява на българската фирма да трупа опит и знания и да достигне висока ефективност за много кратък период от време.

Фирма "Ню сейлс" (5-о място) е основана през 2015 година и произвежда мъжки, дамски и детски чopaпи и чopaпoгaщи. За 2021 г. отчита над 40% скок на приходите, които надхвърлят 2.4 млн. лв. Действителен собственик е Емилиян-Георге Жейкан, Румъния, чрез регистрираната на Маршаловите острови "Аетиус инвестмънтс корпорейшън".

"Фазан" - Русе (6-а позиция), продължава дейността на първата чорапена фабрика в страната, създадена през 1927 г. като смесено българско-израелско дружество. Днес "Стара планина холд" притежава 92.65% от капитала на компанията. За 2021 г. дружеството отчита едноцифрен спад на приходите, които надхвърлят 1.7 млн. лв., и печалба, която се качва от 1000 лв. на 11 000 лв.

Според доклада за дейността за 2020 "Фазан" работи в неблагоприятна макросреда, трайно повлияна от вноса на нискокачествена стока. Дружеството е изложено на необичайно висока конкуренция в текстилния сектор и на натиск от сивата икономика. Очакваните рискови фактори за работата са свързани с покачващите се пазарни цени на суровини, материали, работна сила, енергийни ресурси.

Пандемията от коронавирус е донесла на "Фазан" проблеми и несигурност и е довела до намаляване обема на дейност - резултат от по-слаба икономическа активност и намаляло потребление. От компанията отчитат също анулиране на доставки, както и затруднена логистика на материали и готова продукция. От 2006 в предприятието работи пречиствателна станция за отпадни технологични води.

Сред по-големите фабрики за производство на чорапи в Русе са също "Мезари", основана през 2009 - собственост на Светлозар Христов Петричев, която отчита над 646 хил. лв. оборот за 2021 г.. Тук са регистрирани също "Пинрекс", в която съдружници са Мирослав Събев Чапанов и Валентина Георгиева Чапанова и която отбелязва продажби за 599 хил. лв. през 2021, както и "Елитекс", създадена през 2001 г. - собственост на Богомил Иванов Беджев и Диана Богомилова Беджева, която приключва 2021 със 70 хил. лв. приходи.

Все още няма коментари
Нов коментар