Британският телеком BT Group ще съкрати до 42% от персонала си до края на десетилетието

Групата планира да се раздели с 55 хил. души

Планът на BT за съкращаване на разходите дойде в момент, когато компанията отчита смесени годишни финансови резултати.
Планът на BT за съкращаване на разходите дойде в момент, когато компанията отчита смесени годишни финансови резултати.
Планът на BT за съкращаване на разходите дойде в момент, когато компанията отчита смесени годишни финансови резултати.    ©  Reuters
Планът на BT за съкращаване на разходите дойде в момент, когато компанията отчита смесени годишни финансови резултати.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Британският телеком BT Group обяви, че ще съкрати между 40 хил. и 55 хил. работни места до края на десетилетието, включително изпълнители от трети страни. Компанията заяви, че до фискалните 2028 - 2030 г. общата работна сила ще бъде намалена от сегашните 130 хил. души (собствени служители и изпълнители от трети страни) до между 75-90 хил. души.

"Продължавайки да изграждаме и свързваме бързо, да дигитализираме начина си на работа и да опростяваме структурата си, до края на 2030 г. BT Group ще разчита на много по-малка работна сила и значително намалена разходна база", заяви главният изпълнителен директор на BT Group Филип Янсен. "Новата BT Group ще бъде по-ефективен бизнес с по-светло бъдеще".

Янсен добавя, че много от тези съкращения ще се дължат на приключването на цялостното внедряване на оптични кабели, за което групата "харчи цяло състояние". "Това е съществуващ план, ние просто го обявяваме и даваме на хората представа за хоризонта след пет до седем години", каза той, цитиран от Financial Times.

Съгласно плана на компанията около 30 хил. от позициите, които ще бъдат съкратени, са заети от изпълнители от трети страни, заявява лице, запознато с въпроса, съобщава британското издание. Според източника съкращенията ще включват 15 хил. специалисти по оптични мрежии и 10 хил. служители по поддръжка. Други 10 хил. ще бъдат отстранени в резултат на увеличаване на цифровизацията и автоматизацията в BT.

Смесени финансови резултати

Планът на BT за съкращаване на разходите дойде в момент, когато компанията отчита смесени годишни финансови резултати. Въпреки че приходите и печалбите са надхвърлили очакванията, свободният паричен поток се оказва разочароващ.

За 12-те месеца до края на март групата е отчела свободен паричен поток в размер на 1.3 млрд. паунда, което е в долния край на заложения от нея диапазон от 1.3 до 1.5 млрд. паунда. BT заяви, че прогнозата за текущата финансова година вероятно ще бъде между 1 млрд. и 1.2 млрд. паунда - под очакваните 1.3 млрд. паунда - тъй като капиталовите разходи вероятно ще бъдат по-високи от предвижданията.

Годишните приходи са спаднали с 1% до 20.7 млрд. паунда в сравнение с прогнозите за 20.5 млрд. Коригираната печалба преди лихви, данъци, обезценяване и амортизация се е повишила с 5% до 7.9 млрд. паунда.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    ChatGPT ще работи денонощно без иска нон стоп увеличение на заплатата ...

    Нередност?
Нов коментар