🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Идва ли край на "бързата мода" в ЕС?

Евродепутатите призовават ЕК и държавите-членки да помогнат на потребителите да направят по-отговорен и устойчив избор, включително чрез дрехите втора ръка

Темата накратко
  • Европейският парламент одобри по-строги мерки на ЕС за борба с прекомерното производство и потребление на текстил
  • Текстилните продукти трябва да издържат по-дълго и да бъдат по-лесни за повторна употреба, ремонт и рециклиране, искат евродепутатите
  • ЕП с призив за забрана за унищожаване на непродадени и върнати текстилни стоки

В четвъртък Европейският парламент (ЕП) гласува стратегията на ЕС за устойчив текстил с 600 гласа "за", само 17 "против" и 16 "въздържал се". Законодателният орган на блока призовава текстилните продукти, продавани в ЕС, да бъдат по-издръжливи, по-лесни за повторна употреба, ремонт и рециклиране. Тяхното производство трябва да зачита човешките, социалните и трудовите права, околната среда и хуманното отношение към животните по цялата верига на доставки. Евродепутатите също искат мерки на ЕС и на национално ниво да сложат край на "бързата мода".

Според някои проучвания модната индустрия е вторият по големина индустриален замърсител в света. Потребителите купуват над 80 милиарда нови дрехи всяка година, които носят все по-кратко време и заменят с нови, като вече много малка част от тях са от естествени материали, които се разграждат. Голямата част са синтетични тъкани, които завършват в огромни текстилни - често нерагламентирани, сметища, а влакната им в крайна сметка попадат и в Световния океан, неговите обитатели и дори в човешкия организъм.

Екощетите при производството на дрехи също са много големи - за един чифт стандартни дънки са нужни до 10 000 л вода, колкото консуимира един българин за 100 дни. А по-често отпадъчните води на индустрията, които са пълни с токсични оцветители, не се пречистват преди да бъдат изхвърлени в околната среда. Текстилната промишленост използва и силно токсични химикали и тежки метали на различни етапи от процеса. Ииндустрия има и голям ефект и върху качеството на въздуха, а проблемите с евтината работна ръка в страни от третия свят и лошите условия на труд пък е съвсем отделен аспект.

Какво приеха евродепутатите

В четвъртък, 30 май, деня на 10-ата годишнина от рухването на шивашката фабрика Rana Plaza в Бангладеш, която уби 1134 души, Европейския парламент гласува почти единодушно законодателството си за устойчив текстил. Председателят на ЕП Роберта Мецола коментира, че това бедствие е сигнал за събуждане за западния свят, включително Европейския съюз, който носи отговорността да "поеме последствията от поставянето на потребителските предпочитания за изобилие и достъпност пред умереността и устойчивостта".

Около 300 милиона души по света са включени в дизайна, производството, дистрибуцията и търговията на дребно на текстилни стоки. Между 1.7 и 2.5 трилиона долара е оценката на приходите на модната индустрия за 2021 г. според два независими доклада на Euromonitor и McKinsey, като прогнозите са за допълнително покачване. Тези цифри са логични предвид факта, че потреблението на дрехи е нараснало с 400% през последните 20 години.

В тази връзка, не е изнендат че текстилната промишленост е четвъртият по големина потребител на първични суровини и вода и петият по големина производител на емисии на парникови газове, което я прави ключов сектор в прехода за по-устойчива и зелена икономика в ЕС.

Според Европейския парламент потребителите трябва да имат повече информация, за да направят устойчив избор, и призовава за забрана на унищожаването на непродадени и върнати текстилни стоки."Унищожаването на непродадени потребителски продукти, като текстил и обувки, от икономически оператори се превръща в широко разпространен екологичен проблем в целия съюз, по-специално поради бързото нарастване на онлайн продажбите", коментират и от комисията. "Това се равнява на загуба на ценни икономически ресурси, тъй като стоките се произвеждат, транспортират и след това се унищожават, без изобщо да бъдат използвани по предназначение", допълват и от комисията.

Евродепутатите също искат ясни правила за спиране на "green washing"-a от страна на производителите, например чрез текущата законодателна работа, свързана с овластяване на потребителите в зеления преход и регулиране на зелените твърдения.

Законодателите на ЕС искат още предстоящото преразглеждане на Рамковата директива за отпадъците да включва конкретни отделни цели за предотвратяване, събиране, повторна употреба и рециклиране на текстилни отпадъци. Те призовават Комисията да стартира инициативата за предотвратяване и минимизиране на изпускането на микропластмаси и микрофибри в околната среда, без допълнително забавяне.

И за ефектите от него

Някои държави членки вече са въвели закони на национално ниво, предотвратяващи унищожаването на непродадени потребителски продукти и ако това не се случи и на ниво ЕС, рискуват да изкривят пазара, твърди комисията в своето предложение.

Докладчикът за досието в европарламента Делара Буркхард (S&D, DE) каза, че потребителите сами не могат да реформират световния текстилен сектор чрез своите навици за покупка. "Ако позволим на пазара да се саморегулира, оставяме вратата отворена за модел на бърза мода, който експлоатира хората и ресурсите на планетата. ЕС трябва законово да задължи производителите и големите модни компании да работят по-устойчиво. Хората и планетата са по-важни от печалбите на текстилната индустрия", каза тя преди гласуването. "Бедствията, които се случиха в миналото, като колапса на фабриката Rana Plaza в Бангладеш, нарастващите текстилни сметища в Гана и Непал, замърсената вода и микропластмасата в нашите океани показват какво се случва, когато не следваме този принцип. Чакахме достатъчно дълго - време е да направим промяна!", коментира още евродепутатката.

Йона Попеску от неправителствената организация "Екологична коалиция за стандарти" споделя пред BBC, че подкрепя предложението на комисията и че новите правила ще спомогнат за по-дълъг жизнен цикъл на дрехите и тяхната повторна употреба вместо обличането им по веднъж и захвърлянето им. "Новите изисквания ще забавят "бързата мода" налагайки нови правила за текстила на европейските пазари", допълва тя. Това ще даде допълителен стимул и възможности за работа за магазините втора ръка.

Тамара Чинчик от мозъчния тръст за модната индустрия, Fashion Round Table също споделя, че европейската стратегия може да има револвиращ ефект и в други страни, като Европа може да стимулира и производители от Великобритания да се ориентират към по-екологично производство в модната индустрия.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    baza avatar :-P
    Божидар Здравков
    • + 1

    Направо ме разсмиват! Трябва процесът да ни избоде очите, за да го видим.
    Целенасоченото бутане на хората да купуват модерни парцалки и да хвърлят старите, стига логичния си етап. Ако може браншът ще забрани хората да обличат два пъти една дреха, за пране - абсурд, само хвърляне.
    Пример за извратеното доминиране на целта печалба, в разрез с основните функции на дрехите.
    До преди може би век официалните мъжки ризи са били със сменяеми яки и маншети - частите, които най-бързо се износват. Не хвърляш здравата риза. Има ли глупак, който хвърля автомобила заради износени гуми или спирачни накладки.
    Преди десетилетия производителите на битови уреди трябваше задължително да предоставят резервни части 10! години.
    Бъдете здрави!

    Нередност?
Нов коментар