🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новите фабрики на България

Сред 15-те най-големи обявени инвестиции почти отсъстват новодошли компании, масовият случай е на разширения на производства

Спад от около 50% в инвестиции в нови индустриални предприятия има през 2022 г. спрямо 2021 г.
Спад от около 50% в инвестиции в нови индустриални предприятия има през 2022 г. спрямо 2021 г.
Спад от около 50% в инвестиции в нови индустриални предприятия има през 2022 г. спрямо 2021 г.    ©  Антон Чепилски
Спад от около 50% в инвестиции в нови индустриални предприятия има през 2022 г. спрямо 2021 г.    ©  Антон Чепилски
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Най-големите инвестиции спадат до 700 млн. лв. след скока от предходната година.
  • Едва една трета от всички нови производствени активи са с български собственици.
  • Южна България продължава да бъде предпочитаната дестинация - само 4 от инвестициите са в Северна България.

След неочаквания ръст през 2021 г. обявените нови инвестиции в производство миналата година са значително по-слаби. Своеобразната класация на 15-те най-големи проекти в страната, която "Капитал" традиционно прави, показва, че през 2022 г. общата сума е малко над 700 млн. лв. А това е наполовина на инвестициите, заявени предходната година.

Проекти не липсват, но огромната част от тях са предимно малки. В същото време мащабните инвестиции, които могат да раздвижат икономиката на даден регион, се броят на пръсти. На фона на растящата инфлация, заплахата от рецесия и енергийната криза в Европа числата не са неочаквани.

По-притеснителен знак за средата и вероятно следствие от политическата нестабилност обаче е фактът, че два от големите проекти, обявени през 2021 г., първо ще се случат в Северна Македония, а България ще трябва да почака. Това беше потвърдено от партньорите на германската AE Solar, която планираше изграждането на фабрика за соларни панели в страната. Също в Македония инвестиция в момента подготвя и германската Next.e.Go, която трябваше да направи завод за електромобили в Ловеч.

Като се изключи обявеният наскоро мегапроект на германската Profine Energy за изграждане на плаващ соларен парк на язовир "Огоста" за 1 млрд. евро, който е на етап съобщение от икономическото министерство, но засега не е коментиран от компанията, интересното е, че за втора поредна година има три планирани инвестиции за над 100 млн. лв.

Изцяло новите инвеститори са само два - българска компания, която ще произвежда нитрилни ръкавици в Пловдив, и американска компания за медицински изделия, която подготвя завод в Първомай. Два съществуващи инвеститора пък с проектите си навлизат в нови сектори.

Продължава тенденцията инвестициите да са предимно в Южна България, като едва четири от проектите са на север от Стара планина. Запазва се и доминацията на Пловдив като център за производство в страната - шест от 15-те проекта са в областта.

Енергийната ефективност и енергийната независимост стават все по-важни за компаниите, като почти всички предвиждат изграждането на ВЕИ инсталации като част от проектите си. Това има и своето обяснение в енергийната криза и в натиска от страна на Европа за постигане на въглеродна неутралност.

1. Сода с по-чисто гориво

Сектор: Химия


Компания: "Солвей Соди"

Място: Девня

Инвестиция: 150 - 200 млн. лв.

Нови работни места: n/a



Най-големият проект е на производителя на калцинирана сода и сода бикарбонат "Солвей Соди", като по предварителни оценки инвестицията ще е между 150 млн. лв. и 200 млн. лв. Той предвижда изграждане на инсталация за производство на пара с оползотворяване на алтернативни горива (RDF и биомаса). Съоръжението ще замени един от съществуващите котли на въглища и ще намали значително въглеродните емисии на завода в Девня. Очакванията на компанията са строителството да започне догодина и да приключи до края на 2025 или началото на 2026 г. Проектът е част от по-голям пакет, целящ намаляването на въглеродните емисии на компанията, като в момента "Солвей Соди" прави и реконструкция на един от съществуващите котли, което ще позволи комбинирано изгаряне на изкопаеми горива и биомаса. Компанията е собственост на белгийската група Solvay (75%) и турската Sisecam (25%), а генерален мениджър за България е Спирос Номикос.
2. Разширение и енергия от земята

Сектор: Машиностроене


Компания: "Шнайдер електрик България"

Място: Пловдив

Инвестиция: 120 млн. лв.

Нови работни места:100



Френската "Шнайдер електрик България", която е и победителят в първото издание на конкурса на "Капитал" "Фабрика на годината", ще направи разширение на своята база край Пловдив. Проектът ще добави 3 хил. кв.м към производствената база на компанията и три нови поточни линии, което ще увеличи капацитета за производство на автоматични прекъсвачи с 30%. Успоредно с това компанията започва и новаторски енергиен проект. Във фабриката ще бъде изградена геотермална централа за отопление и охлаждане, която е първата такава индустриална инсталация в страната. Едноличен собственик на капитала на компанията е Schneider Electric Industries.
3. За електрически коли

Сектор: Алуминиеви компоненти за автомобилната индустрия


Компания: "Етем Гестамп"

Място: София

Инвестиция: 120 млн. лв.

Нови работни места: 150



Гръцко-испанското партньорство "Етем Гестамп" ще инвестира в разширяване на своите производствени мощности в София чрез двете си дружества "Гестамп Етем аутомотив България" и "Етем Гестамп алуминиум екстружънс". Главна причина за това е и проектът им за производство на алуминиеви елементи за кутиите на батериите на новите електромобили на Porsche. Инвестицията се очаква да бъде завършена в рамките на две години, като в нея са включени както строителството на нова производствена сграда, така и купуването на изцяло ново оборудване и автоматизиране на вътрешната логистика. С разширението от компанията очакват да повишат своята годишна продукция с над 50%.
4. Окото на робота

Сектор: Mедицинска техника


Компания: "Интуитив сърджикал България"

Място: Първомай

Инвестиция: 80 млн. лв.

Нови работни места: 100 - 300



Първата изцяло нова инвестиция в класацията, която е и една от малкото такива за годината, е тази на американската Intuitive Surgical. Строежът на базата се очаква да започне през тази година в Първомай, област Пловдив, където ще се произвеждат 3D ендоскопи (мобилни камери). Плановете са предприятието да заработи през 2025 г. Местната компания "Интуитив сърджикал България" е регистрирана в началото на февруари миналата година с 200 хил. лв. капитал, който през октомври е увеличен на 20.3 млн. лв. Едноличен собственик е регистрираната в Швейцария Intuitive Surgical Sarl, в чието управление участват представители на ръководството на американската Intuitive. Тя е базирана в Калифорния и има годишен оборот 6 млрд. долара.

5. Двойно повече е-колелета

Сектор: Велосипеди

Компания: "Лидер - 96"

Място: Пловдив

Инвестиция: 50 млн. лв.

Нови работни места: 310 - 430



Производителят на електрически велосипеди "Лидер - 96" инвестира 50 млн. лв. в нова фабрика в района на Пловдив, с което практически ще удвои капацитета си. Сградата вече е готова и в момента се монтира оборудването, като се очаква заводът да заработи в началото на 2023 г. Преди няколко месеца съсобственикът и изпълнителен директор Димитър Златанов каза за "Капитал", че оборудването ще бъде високотехнологично и затова работниците ще бъдат 30 до 50% по-малко, отколкото заетите около 620 души в сегашния завод. В средата на 2022 г. американската The Rohatyn Group придоби контрол върху "Лидер - 96", като купи дела на финландския фонд KJK в прекия собственик "Лидер груп 2016". Останалите акции се държат от основателя на бизнеса Георги Златанов и сина му Димитър Златанов.

6. Нов сектор

Сектор: Бетоновози

Компания: "Либхер конкрийт технолоджи"

Място: Пловдив

Инвестиция: 34 млн. лв.

Нови работни места: 117



Германският концерн продължава своето разширение и инвестиция в Пловдив - отвори фабрика за бетоновози. Това е третият завод на "Либхер" в града, като другите два са за хладилници и за климатични системи. Произведените изделия в Пловдив ще отиват в главното машинно производствено звено в Бад Шусенрийд, Германия, както и директно продавани в Източна Европа, Израел и Саудитска Арабия, като 80% от тях ще са за западния пазар и 20% за другите. Новият завод - "Либхер конкрийт технолоджи", е и най-голямата инвестиция на компанията в сектора за изминалата година, а очакванията са за растеж, дължащ се на вече потвърдени поръчки за следващата година. Едноличен собственик на капитала е германската Liebherr-mischtechnik.

7. Кен по кен

Сектор: Напитки

Компания: "Карлсберг България"

Място: Благоевград

Инвестиция: 23 млн. лв.

Нови работни места: 10



Чрез инвестиция със собствени средства производителят на "Пиринско" и "Шуменско" - датската "Карлсберг България", ще обособи нова сграда в Благоевград с общ размер 2400 кв.м, в която ще бъде изградена поточна линия за производство на бира в кен опаковки от 0.5 л. Към сградата ще има склад и други съоръжения за енергийно стопанство. По този начин компанията ще може да разшири своето портфолио от продукти и да произвежда бира в кен опаковки, вместо да ги внасят от съседни страни. Очакванията са проектът да бъде завършен и да отвори през първата половина на 2023 г.

8. Ново двайсет

Сектор: Компоненти за автоматизация

Компания: "Фесто производство"

Място: София

Инвестиция: 20 млн. лв.

Нови работни места: 30



Германската компания за втора поредна година инвестира приблизително 20 млн. лв. в производството си в София. По думите на управителя Георги Атанасов средствата са предвидени за увеличаване на капацитета, на машините и съоръженията, за разширяване на производството и гамата. Предприятието произвежда компоненти за процесна автоматизация, сензори за поток и налягане, свързващи кабели и електрически задвижвания. Търсенето остава високо, поради което компанията отново очаква двуцифрен ръст на оборота за 2022 г. Германския концерн Festo има и развоен център в София, който е един от най-успешните му в световен мащаб. Предвидените увеличения в състава му ще го направят и вторият най-голям след този в централата на компанията в Германия.

9. Японският инвеститор

Сектор: Продукти високо напрежение

Компания: "Хитачи енерджи България"

Място: Севлиево

Инвестиция: 20 млн. лв.

Нови работни места: 180



Японският гигант разшири базата си в Севлиево, като добави 6200 кв.м към производствената си площ. Строежът бе започнат още през януари 2021 г. и завършен към края на септември 2022 г. От компанията залагат и на тенденциите в Европа за декарбонизация и електрификация, като за 2022 г. очакванията са оборотът да скочи с 20%. За 2021 г. "Хитачи енерджи" отчита оборот 154 млн. лв. и печалба 3.1 млн. лв. Чрез своята инвестиция и разширяване от компанията се надяват да развият и местните доставчици. Hitachi стана собственик на завода за високоволтови продукти в Севлиево, след като придоби поделението "Енергийни мрежи" на шведско-швейцарската група ABB преди две години.

10. Още дограма от Костинброд

Сектор: Дограма

Компания: "Ролпласт груп"

Място: Костинброд

Инвестиция: 18.2 млн. лв.

Нови работни места: 30



Производителят на PVC дограма ще разшири фабриката си в Костинброд. Обявената инвестиция включва изграждането на изцяло нова производствена база, административна сграда към нея и склад, както и купуване на оборудване за 8.3 млн. лв. От компанията предвиждат и изграждане на фотоволтаичен парк за захранване на собствени нужди за 800 хил. лв. Разрастването на "Ролпласт груп" ще бъде подпомогнато от държавата с изграждането на 2.5-километрова пътна връзка между Костинброд и индустриалната му зона за около 1.5 млн. лв. Собственици са Светлин Николчев с 90% от акциите и Кремена Николчева с 10%.

11. Ново производство

Сектор: Нитрилни ръкавици

Компания: "ППС мануфакчъринг"

Място: Пловдив

Инвестиция: 16 млн. лв.

Нови работни места: 50



Фабриката в Пловдив е първата в Европа за производство на нитрилни ръкавици и е изцяло нова и българска инвестиция. От компанията предвиждат и допълнителна инвестиция за увеличаване на капацитета до 2024 г. в размер на 8-10 млн. лв., което би довело и до удвояването на персонала. Също така от "ППС мануфакчъринг" основаха и свое германско дружество - PPS Innovation, с което целят да намерят алтернативни и биоразградими материали за ръкавиците си. Акционер в "ППС мануфакчъринг" с 66% от капитала е пловдивската компания "Аспикор", която се притежава от строителния предприемач Петко Кисьов. Средства за проекта са осигурени и от Фонда за градско развитие чрез Обединена българска банка, които предоставят общо 12 млн. лв. по три договора за финансиране.

12. Цели багери

Сектор: Машиностроене

Компания: "ИНКА машин билдинг"

Място: Куклен, Пловдив

Инвестиция: 16 млн. лв.

Нови работни места: 60



Българско-нидерландската машиностроителна компания започна изграждането на собствена база в Куклен с размер 6 хил. кв.м. Това е първата от три отделни бази, които ще бъдат построени на общата площ 22 хил. кв.м, които вече са били купени от компанията. Сегашната инвестиция е за строежа на първата сграда, както и на изцяло ново оборудване и се очаква да влезе в експлоатация в средата на 2023 г. Целта на "ИНКА машин билдинг" е да разполага с три фабрики в директна близост една до друга в рамките на 4-5 години и по този начин да може да произвежда цели багери. "ИНКА машин билдинг" е българско-нидерландска компания, като 2/3 от дяловете се държат от българи, а най-големият местен акционер е управителят на компанията Снежанка Панчева с 30%. Нидерландското дружество 4 Yuki има 32.39%.

13. Платки от Видин

Сектор: Електрически компоненти

Компания: "Технически компоненти България"

Място: Видин

Инвестиция: 14 млн. лв.

Нови работни места: 200+



Строежът на нов завод, който е двойно по-голям от съществуващия и включва склад, административна сграда, както и детски център на обща площ 5500 кв.м започна миналата година производителят на електроника "Технически компоненти България". Очакванията са сградата да бъде завършена до средата на септември 2023 г. и да влезе в експлоатация. Предвидено е и изграждането на фотоволтаична покривна инсталация върху новата сграда с мощност 1 мВт. От компанията предвиждат и бъдещи разширения, като за целта са купили площите в директна близост около фабриката им във Видин. "Технически компоненти България" е дъщерна компания на германската EBV Elektronikbau und Vertriebs.

14. Завод за заводи

Сектор: Стоманобетонни елементи

Компания: "Главболгарстрой прифаб" (ГБС)

Място: Пазарджик

Инвестиция: 12 млн. лв.

Нови работни места: 52



Най-голямата строителна група в България - "Главболгарстрой" (ГБС), изгражда собствен завод за стоманобетонни елементи чрез дружеството си "ГБС прифаб". Проектът е разположен върху терен 50 дка, като производствените мощности заемат близо 4 хил. кв.м площ. Производственият капацитет на новия завод е 140 хил. кв.м изделия за година. По информация от ГБС предприятието има осигурена работа по сключени вече договори за една година напред. Очаква се годишно да генерира оборот 40 млн. лв.

15. Екстрапак и пак, и пак

Сектор: Опаковки и чантички

Компания: "Екстрапак"

Място: Велико Търново

Инвестиция: 12 млн. лв.

Нови работни места: n/a



Нова фабрика за производство на хартиени чантички ще издигне "Екстрапак" в село Леденик, край Велико Търново. Това ще бъде четвъртият завод на предприятието. За целта компанията е купила 46 дка земя. Във фабриката ще бъде прехвърлено цялото настоящо производство на хартиени чанти, а освен това капацитетът ще се удвои. Сегашната инвестиция е и част от по-голяма стратегия за 25 млн. лв. "Екстрапак" е собственост на петима съдружници - управителят Милен Георгиев е с 36% от дяловете, а останалите са разпределени между Веселин Георгиев, Ивайло Пенчев, Николай Колев и Недко Христов.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chernomorski avatar :-|
    Chernomorski
    • + 6

    Много добра и позитивно зареждаща публикация! Бизнеса се развива въпреки всички затруднения, които създава държавата с нейното полупарламентарно и полупрезидентско управление. Очаквано следва да има мерки за насърчаване на предприемачеството сред учащите се, готовността им да практикуват професии в бизнеса и да се насърчава раждаемостта. Такива политика обаче липсват, за жалост.

    Нередност?
Нов коментар